Arepas

zelo priljubljena in tradicionalna kolumbijska jed, velikokrat jo jedo kar namesto kruha. Oblika in sestava je podobna mehiškim tortiljam

Amaral  Izvor: Kolumbija
Arepas
    eksotika: ostale dežele
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 30 minut 30 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

bela koruzna moka

maslo ali margarina

sol

mleko

sir

Postopek

V posodo damo belo koruzno moko, ščepec soli, malo masla in prelijemo z 1 dl mlačnega mleka. Maso gnetemo z rokami, dokler ne nastane gosto testo.

Nato iz delčka testa oblikujemo kroglico ter jo s tnalom sploščimo. S plastično okroglo posodo odtisnemo v testu krog. Postopek ponavljamo, dokler ne zmanjka testa. Nato v ponvi s kančkom masla pečemo, dokler se ne obarvajo zlato rumeno.

Če želimo, lahko dodamo na koncu koščke sira in pustimo, da se raztopijo.

Arepas ponudimo s sirnim namazom, salamo, kuhanim piščancem...skratka, s čimerkoli!


  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

muca1  

kuha že od: 22.8.2007

Št. objav: 57

Objavljeno 2.6.2008 ob 15:21

Kaj pa če bi napisali bolj natančne količine?

kozamurnik

Št. objav: 2311

Objavljeno 2.6.2008 ob 15:31

Jaz poznam venezuelske arepas ,ki se pripravljajo z vodo, vendar iz njihovo moke.S koruzno, ki jo dobimo pri nas pride bolj trdo,skorajda surovo. Morda bi bilo dobro uporabiti instant moko,ki je delno obdelana?

vanjatajnsek  

kuha že od: 6.6.2005

Št. objav: 1704

Objavljeno 2.6.2008 ob 18:37

Jaz si vedno nekaj žgancev - ajdovih, koruznih, popečem in meni je to takoooo dobro - tista hrustljava škorjica z vročim mlekom.

A, je to nekaj podobnega, al" sem čisto mim mahnila?

lp,

gringa  

kuha že od: 14.6.2007

Št. objav: 288

Objavljeno 2.6.2008 ob 20:02

Moj moz je Venezuelec in arepe pripravljam vsak teden. So res okusne in jedo se s svezim belim sirom. Lahko pa zraven tudi jajce ali hrenavke ali pa popecena slanina. Pripravijo se v slani vodi z obdelano koruzno moko. Kot temu recejo tukaj v Ameriki "preecooked". Tocne kolicine je tesko navesti, ker se najprej da voda s soljo potem pa se dodaja bela koruzna moka dokler se ne doseze prave gostote. Najbolje je vse pocasi pregnetati z rokami, da se ne naredijo grudice. Pa res pocasi ker se moka pocasi napije. Ce se zdi pretrdo samo dodam malo vode. Z mlekom so precej drugacnega okusa. Oblikujejo se lepo v take polpetke in popecejo z obeh strani. Lahko jo namazete s putrom ko se jo razpolovi! Me pa res zanima ce se taka moka dobi pri nas doma. Ni enako z instant koruzno moko, prevec trdo! Gringa

Amaral  

kuha že od: 27.5.2008

Št. objav: 4

Objavljeno 29.6.2008 ob 16:10

Zelo vesel

Količine za pripravo arepas nisem napisala ker so mi kolumbijci rekli, da delajo vse po feelingu...masa more bit še kar gosta ampak ne ful, lepo se more gnest med prsti;)...ce je preveč moke samo dodamo mlačno mleko.

Problem je, da v Sloveniji še nisem našla ta prave koruzne moke za arepas. Ko smo jih skupaj delali sem živela v Valenciji in smo kupili belo koruzno moko iz Kolumbije v francoskem supermarketu (Carrefour).

Arepas so odlične na primer z sirnim namazom Philadelphia...mmmm...

cellnet  

kuha že od: 5.7.2005

Št. objav: 566

Objavljeno 7.3.2009 ob 14:02

arepas delajo v južni ameriki iz instant bele koruzne moke.

v sloveniji jaz uspešno improviziram tako, da skuham belo koruzno moko, potem delam arepas in podobne empanadas, ki jih sploščim na tanko (cca. 1o cm krog) in vanj dam nadev, prepognem, zaprem in ocvrem.

razmerje bela koruzna moka, proti voda je 1:2, kuham cca. 10 - 15 min, da se naredi kepa in odstopi od kozice. to je najboljši pribljižek. v južni ameriki pa imajo za to instant belo koruzno moko (ramerje 2:3), moki rečejo Harina P.A.N. in je dobavljiva večinoma samo v južni ameriki... meni jo prinesejo sorodniki iz venezuele vsako leto kakšna dva paketa, če jo zmanjka pa improviziram. je malo bolj zamudno, a prav tako okusno.

cellnet  

kuha že od: 5.7.2005

Št. objav: 566

Objavljeno 7.3.2009 ob 14:21

pravkar sem preveril še pri prijateljici, ki je dolgo živela v kolumbiji, kako jih ona pripravlja in njen nasvet je, da kupiš instant belo polento (imajo v mercarorju). instant belo polento zmelje v mlincku za kavo v fino moko in potem zmeša z vrelo vodo v istem razmerju kot Harino P.A.N.

terruno  

kuha že od: 17.4.2009

Št. objav: 1

Objavljeno 17.4.2009 ob 16:21

Živjo! Moka za arepas (Harina P.A.N) prihaja iz Venezuela koj jaz ;). Če ste zainteresirani za dobiti posebno moko za arepas me lahko kontaktirajte. Lep dan!

Vanja_v_ZDA  

kuha že od: 14.11.2008

Št. objav: 6079

Objavljeno 17.4.2009 ob 16:59

No, tehle kruhkov pa res ne poznam in bi se jih spravila delat, če bi mi kdo napisal koliko sestavin rabiš, ne samo narediš po občutku. Po občutku kuham pot roast. Tukaj bi bilo pa v redu, če bi napisala ali rabiš samo eno žlico masla ali 10 dag ali....na 250 g moke. Nimam pojma, kje naj začnem, glede na to da sem tudi poguglala, pa sem dobila popolnoma različne recepte, tudi take, ki so se mi zdeli malo čudni...Pomoč.

vanjatajnsek  

kuha že od: 6.6.2005

Št. objav: 1704

Objavljeno 19.4.2009 ob 14:46

Haloooo, a je sploh kdo opazil koliko različnih ljudi se je tule javilo, ki imajo takšno in drugačno vezo z Venezuelo oz. Kolumbijo? Joj, kulinarika je res prekrasna!!

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

MOJ vrtrdkapica
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.