božič,rojstni dan otroka,jesen,poletje,pomlad,zima,sladice

Tribarvna penasta čokoladna torta

Za vse ljubitelje čokolade.

Tribarvna penasta čokoladna torta
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 3 ure 3 ure
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 10 oseb

Za podlago:

baby piškoti ali biskvitna osnova, lahko tudi podlaga iz piškotnih ali biskvitnih drobtin in masla, skratka - poljubno

Za kreme - za model torte s premerom 26 cm - skupna količina:

8 jajc

8 listov želatine

7 dl sladke smetane

300 g temne čokolade

300 g mlečne čokolade

200 g bele čokolade

9 žlic sladkorja

200 g gostega jogurta (najbolje grškega)

Postopek

Vso sladko smetano stepemo in jo shranimo v hladilniku.

1. Krema iz temne čokolade:

V hladni vodi namočimo tri liste želatine (ali ustrezno količino želatine v prahu - pol vrečke). Temno čokolado razlomimo in zmehčamo v vodni kopeli ali v mikrovalovni pečici. Tri jajca ločimo na beljake in rumenjake. Iz beljakov stepemo čvrst sneg. Tri žlice sladkorja z žlico vode segrevamo, da nastane sirup. Rumenjake stepamo nad soparo in ko je masa svetla in penasta, v tankem curku dodajamo sladkorni sirup in nenehno stepamo. V maso med mešanjem dodamo zmehčano čokolado. Ko je zmes lepo enakomerna, vmešamo sneg iz treh beljakov - najprej dodamo tretjino snega, razmešamo in v gladko zmes postopoma vmešamo preostanek snega.

Želatino razpustimo v malo vode ali ruma in jo vmešamo v jajčno čokoladno zmes. Z metlico razmešamo in na koncu dodamo stepeno sladko smetano (malo manj kot tretjino).

2. Podlago za torto damo v tortni model, na obroč namestimo čvrsto (acetatno) folijo ali navadno kuhinjsko. Podlago premažemo z mešanico ruma in vode, lahko tudi z rumom in mlekom, lahko samo z mlekom, s kavo, kakor nam ustreza. Potem v model zlijemo kremo in damo v hladilnik.

Ko se krema začne strjevati, pripravimo kremo iz mlečne čokolade. Postopek je popolnoma enak kot za kremo iz grenke čokolade, tudi število jajc in lističev želatine ter količina sladkorja in sladke smetane so enaki.

3. Kremo iz mlečne čokolade zlijemo na čvrsto kremo iz temne čokolade in model vrnemo v hladilnik.

4. Na koncu pripravimo kremo iz bele čokolade. Postopek je enak kot za prejšnji kremi, le da pred dodajanjem želatine v kremo vmešamo še jogurt.

Po tem receptu je bele kreme nekoliko manj - iz 200 g čokolade, pa dve jajci potrebujemo, dva lista želatine, dve žlici sladkorja in nekoliko manj stepene sladke smetane. Seveda pa lahko količine povečamo in naredimo tudi bele kreme enako količino kot iz temne in mlečne čokolade. Stvar okusa.

5. Nazadnje v model dodamo še belo penasto kremo in torto pustimo v hladilniku nekaj ur, še najbolje pa čez noč.

6. Torto poljubno okrasimo. Jaz na belo kremo nastrgam grenko ali mlečno čokolado, bi pa kakšna smetana z malo temne čokolade in jagodami lepo "sedla".


Opombe

Kremasto, izdatno, penasto. Malce grenka penasta krema iz temne čokolade, nekoliko bolj sladka iz mlečne, in bela krema, zavoljo dodanega jogurta lahkotnejša in manj sladka, kot bi zaradi bele čokolade pričakovali.

Na 100 g čokolade sem uporabila eno jajce, en listič želatine, eno žlico sladkorja za sirup in malo manj kot 1 dl sladke smetane. Če penasti kremi ne dodamo snega iz beljakov, povečajmo količino smetane. A potem to ne bo pravi čokoladni mousse.

Jogurt da beli kremi nekaj lahkotnosti, ublaži sladkost, ki jo da bela čokolada.

Kremo iz bele čokolade lahko damo tudi med kremi iz temne in mlečne čokolade.

Dno čokolade običajno natopim z mešanico ruma in nesladkane kave, a ne preveč. Baby piškote postopoma premažem s čopičem, trikrat ponovim, in so ravno prav mehki, nikakor pa razmočeni.

Torta je zavoljo rumenjakov in smetane izdatna, a vredna greha.

V enem poskusu rumenjakov nisem stepala nad paro, ampak kar tako. Je bila krema ravno tako dobra kot ko sem jih stepala nad paro. Ker na rumenjake zlivamo vroč sladkorni sirup, ni nevarnosti za okužbo s salmonelo.

Naslednjič bom v mlečno čokolado dodala malo instant kave, bomo videli, kako se bo obneslo.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

proxima  

kuha že od: 21.10.2003

Št. objav: 2514

Objavljeno 19.4.2017 ob 13:54

Food porn, v najboljšem pomenu te besede

lp, proxima

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15820

Objavljeno 19.4.2017 ob 13:57

Hvala ti za mnenje, nekaj zapriseneženih čokoholikov je tudi bilo navdušenih, celo ena, ki kao ne mara bele čokolade. lp

anka  

kuha že od: 7.9.2005

Št. objav: 4627

Objavljeno 20.4.2017 ob 8:58

Takšno kremo rada delam, izrazit okus, mehka je, uporabljam tudi kdaj kakšne kekse vmes (albert keksi, oreo keksi), včasih v temno kremo dodam še ekstrakt mete, mmmmmm, kljukica, odlične kreme

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.