rojstni dan,valentinovo,kuhanje,pečenje,sladice,Tudi slovenski »comfort food« obstaja

Super kremšnite

rskulj  Izvor: slovenija
Super kremšnite

Sestavine

Količina: 35 kosov

listnato testo

2 l mleka

8 jajc

30 dag moke

34 dag sladkorja

2 vanilijeva sladkorja

malo ruma

0,5 l sladke smetane

Postopek

Listnato testo razvaljamo čez celotno površino pekača. Pečemo do zlato rumene barve pri temperaturi 200 stopinj. Od 2 l mleka odvzemi 2 dl hladnega mleka in vanj vmešamo sladkor, vanilij sladkor, 8 rumenjakov, rum in moko. Beljake stepemo v sneg. Ostanek mleka zavremo, vanj zakuhamo maso in mešamo, dokler ne zavre. Nato to maso odstavimo in počasi vmešamo še sneg iz beljakov, dobro premešamo in pustimo, da zavre. Zraven dobro mešamo, da se ne prismodi. Še vročo maso polijemo po enem sloju listnatega testa in pustimo, da se vse skupaj dobro ohladi. Ohlajeno premažemo še s stepeno sladko smetano in pokrijemo z drugo plastjo listnatega testa, ki smo ga predhodno narezali na 35 kosov. Vse skupaj potresemo s sladkorjem v prahu in dober tek.


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

goga  

kuha že od: 23.6.2002

Št. objav: 304

Objavljeno 27.9.2002 ob 11:59

Kdaj daste v kremo beljakov sneg ? Ali je krema še topla ali je že mrzla ????

megi  

kuha že od: 9.10.2001

Št. objav: 334

Objavljeno 27.9.2002 ob 13:32

Beljek ,se da v kremo takoj , ko se odstavi iz štedilnika v vroče. NATO SE RAHLO VMEŠA . Kremo takoj vlijemo na pečeno lisnato testo. Poravnamo in pustimo ohladiti.

Rebeka  

kuha že od: 1.10.2001

Št. objav: 563

Objavljeno 14.10.2002 ob 12:55

Res super recept! Kremšnite trde, kompaktne in odličnega okusa.

Veliks pekača približno 20x35 cm (15 kosov ali 18 malo manjših).

Listnato testo sem pekla v pekaču od pečice in ga potem malo obrezala. Kremo sem pa naredila tako, da sem v vrelo mleko vlila jajčno zmes, kuhala še 2 minuti, odstavila, dodala sneg beljakov in maso vlila na testo.

dalsi  

kuha že od: 18.9.2002

Št. objav: 339

Objavljeno 19.11.2002 ob 21:23

Oblate za kremšnite pred peko dobro prebodem z vilico in vedno se mi lepo spečejo. Na poljubne kvadrate oblat razrežem takoj, ko ga vzamem iz pečice.

Krema se mi nikoli ne razleze. Pripravim jo vedno tako, da ji nazadnje dodam malo raztopljene želatine. Količino moke pa prilagodim, moka 2/3 in gustin 1/3.

Poskusite, mogoće vam bo pa všeč. Pri nas te kremšnite ne zdržijo niti en dan.

Marjana

Taia  

kuha že od: 2.11.2002

Št. objav: 473

Objavljeno 21.11.2002 ob 16:02

Moram reči, da sama že kar nekaj let pripravljam kremne rezine po istem receptu, le da ne dodam ruma, ter da vsebuje Gustin (in s tem tudi manj moke).

Težave s testom: Jaz testo razvaljam na veliko, ga položim v največji pekač, nabodem z vilicami in spečem....nato ga toliko obrežem, da paše ravno v pekač v katerega potem vlijem kremo. Kar pa testa ostane pa ga pojemo....

Grudice z beljakom:

Jaz dam približno 2-3 veliki žlici beljaka v maso in kar na hitro dobro premešam s kuhalnico, nato pa z metlico narahlo vmešam ves beljak in mešam toliko časa, da ni več grudic. Enkrat že gredo narazen.

Če se krema razleze: To je znak, da je bilo premalo moke, nikakor pa za to niso kriva jajca....

pomembno pri mešanju kreme je, da se rumenjake in sladkor resnično dobro zmeša, cca 5-8 minut, nato pa po žlicah dolivate mleko, tako da se vse skupaj resnično dobro speni in naraste.....skupno mešanje je cca 15 minut...... Če boste to naredili, boste dosegli, da bodo kremne rezine še rahlejše.....

nadad  

kuha že od: 15.9.2002

Št. objav: 13

Objavljeno 24.11.2002 ob 9:27

Draga Martina.

jaz kremne rezine pripravljam že 25 let po istem receptu ki sem ga naključno dobila v Blejski slaščičarni in se mi je na začetku občasno znalo zgoditi, da krema čez nekaj ur začne popuščati in bi drugi dan lahko stregla še samo z pomočjo žlice, čeprav sem vedno delala na isti način in z enako količino oštre moke.

Moj sklep je bil, da so temu kriva jajca in od tedaj se sploh ne lotim nobene jajčne kreme ali biskvita če nimam dovolj sveža jajca (teška, z trdim beljakom, z majhnim mehurom zraka). Res pa je tudi to, da se danes na trgu vglavnem ponujajo sveža jajca.

LP

tp  

kuha že od: 5.6.2002

Št. objav: 8

Objavljeno 28.11.2002 ob 10:02

Kremšnite so mi super uspele (no ja, smetano sem dala nanje prehitro), me pa zanima naslednje:

- uporabila sem ostro moko (v receptu ni posebej označeno, kakšna naj bi bila moka); ste tudi vi tako storili?

- je kdo poskusil dati v maso manj moke, kot je predvideno; za moj okus bi bile lahko kremšnite malenkost bolj rahle?

Vsem hvala za preteklo debato, saj sem vaše izkušnje upoštevala. Kremo sem izredno potrpežljivo mešala in sicer sem začela z rumenjaki in sladkorjem, čemur sem šele po 5-ih minutah pridala rum, mleko in zatem moko. Zelo potrpežljivo sem potem mešala tudi maso v ostalem mleku (do vretja) in moram reči, da sem bila zelo zadovoljna s seboj; Aja še to: meni se zdi recept pravšnji za 15 kremšnit in ne 35.

nadad  

kuha že od: 15.9.2002

Št. objav: 13

Objavljeno 15.12.2002 ob 17:59

Strinjam se z Tatjano, da je v tem receptu preveč moke in premalo jajc.

Preizkusila sem narediti polovično količino, ker me je zanimalo ali bo rezultat mogoče boljši kakor običajno. Vendar ne - rumena krema se je zaradi prevelike količine moke tako zgostila, da se je sesedla, tako da sem zadevo reševala, ker vem da v tej fazi mora krema biti še malo redka in PUHASTA - kremo sem odstavila z ognja, dodala 2 dl mleka (premešala sem kar z mikserjem). Nato sem hitro zmiksala 2 rumenjaka in jih še dodala kremi ter ponovno zavrela. 2 dodatna beljaka sem tudi porabila. Na koncu je krema bila še kar v redu.

Potem sem se lotila matematike in ugotavljala razliko med mojim običajnim in velikokrat izprobanim receptom in tem: Iz 1,6 dl mleka, 8 jajc, 24 dkg sladkorja+2 vanili sladkorja, 20 dkg oštre moke sem zlahka ugotovila da na 1 jajce dam 2dl mleka, 3 dkg sladkorja, 2,5 dkg moke. Če pomnožim z 10 izpade da bi na 2 l mleka dala samo 25 dkg moke in ne 30, porabila bi pa 10 jajc in ne 8. Sladkor je stvar ukusa. Višina kreme in velikost posamezne rezine pa tudi.

Pa še en nasvet. Pogosto naredim hitro varijanto - brez pečenja. Na dno posujem malo sladkorja, zložim navadne pravokotne piškote pomočene v mleko ali pa neslane krekerje in čez to prelijem kremo ki jo, ko se popolnoma shladi premažem z stepeno smetano in posujem z čokolado ali Milka kakavom.

nives  

kuha že od: 26.11.2005

Št. objav: 5

Objavljeno 3.12.2005 ob 20:05

Zelo vesel

Kremšnite so bile zelo dobre. Razen testo se je skrčilo.

Scorpy  

kuha že od: 3.2.2006

Št. objav: 335

Objavljeno 2.5.2006 ob 22:29

Vesel

no, tele kremšnite so bile pa ress zelo dobre. sploh nisem vedela, da je priprava tako enostavna. meni so super uspele. Testo sem po vaših nasvetih preluknjala z vilico in se ni skrčilo, pa nehala sem kuhat maso, ko sem dodala beljake. Ostalo (količine) sem pa naredila po receptu. Boljše kot na Bledu! :)

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.