Torej - moja izkušnja z zeliščnim vrtom je naslednja:
Nisem ravno vrtnarica in sem se zadeve lotila čisto po svoje, mogoče podobno kot Krešimir, nabavila lončke(premer od 15-25 cm, večji za peteršilj listnik, krešo, drobnjak, koper, manjši za timijan, rožmarin, baziliko) , podstavke, semena, zemljo... NObene posebne zemlje (mislim mešanic) nisem imela, vzela sem kar tisto, ki mi je ostala od rož. Posejala sem semena, jih malo pogrnila in zalila, potem pa čakala in tam, kjeer je prišlo ven preveč, pač naknadno "preredila". Kreša me je razveselila po nekaj dneh, drobnjak in peteršilj spoh nista ven prišla, tako da sem postopek po mesecu dni ponovila in bila takrat bolj uspešna. Peteršilj sem dokrajčila okoli novega leta (mislim, da je imel premalo svetlobe in da se je zemlja preveč izčrpala, najbrž so bili zato zadnji odganjki bolj kilavi. Drobnjak se je prijel in precej razrasel, podrezujem ga približno enkrat tedensko na cca 4 cm. Ne vem, če je to prav, ampak ker se obrašča, narobe že ne more biti. Koper sem predlani posejala prezgodaj in sem imela v začetku avgusta namesto cvetov (za kumarice) že svoja semena, potem pa sem jih lani posejala pozneje (proti koncu aprila) in ga z obtrgavanjem bremzala, da ni prehitro odcvetel. Tudi lani sem shranila seme in razmišljam o tem, da bi ga letos sejala v dveh rundah. Tudi bazilika mi je lani bolje uspela kot prejšnje leto, ravno tako sem jo obtrgavala, da ni postala "lesena". Lani sem imela dva rožmarina in sem enega čez poletje presadila kar na mamin vrt, potem pa jeseni spet v cvetlični lonček za čez zimo. Oba sta preživela, pač toliko, kolikor jih nismo porabili.
Uf, sem se razpisala - saj pravim, nisem profi, se bolj na napakah učim. Pa še to, morda ni nepomembno - ker imama tako službo, da me večkrat po cel dan ni doma, včasih tudi pozabim kak dan na svoje rastlinice, ali pa preprosto nimam moči, lani so preživele tako sušne dneve, kot pretirano močo, hočem reči, niso bile pretirano občutljive na mojo "pozabo".
Pa vprašajte, če še koga kaj zanima. Lp,
Irena
Sporočilo je spremenil(a) piškotek dne 25. feb 2002 12:19:33