Skorja na torti

Lijana  

član od: 6.12.2002

sporočila: 1603

21. feb 2007 19:17

A, da bi pa kakšna tista infra žica crknila pa ni možno. Ker meni se je že pri stari pečici zgodilo, da skoraj nisem porajtala, pa mi en del ni več grel. To mi je prišlo na misel, ko si napisala, da se je polovica testa  dvignila.

 

LP

lidka  

član od: 16.12.2002

sporočila: 3690

21. feb 2007 19:20

Tudi jaz nikoli v trdo ne strpam beljakov... Sem pa zadnjič delala eno sacher torto, pa ni bila dobra...

Moj favourite recept je od Venturini, ker je zelo obogaten in torta je RES dobra.

lidka

anja27  

član od: 2.6.2005

sporočila: 1085

21. feb 2007 19:47

Meni se to tudi vedno dogaja pri sacherci. Sicer jo potem glaziram z marmelado in se ta skorja lepo uleže v testo, ampak bolj bi bila vesela, če sploh ne bi odstopila.

Ampak, mamamia, koliko sem tem te razumela, se ti je to zgodilo zadnjih dvakrat, prej pa ne. Kaj si tokrat naredila drugače kot prej? Če boš zelo dobro razmislila, boš rešila tvoj problem, in vsi bomo zadovoljni.

Anja

Reca  

član od: 1.3.2004

sporočila: 3814

21. feb 2007 20:00

Jaz vam lahko le zaupam kako jaz pečem biskvite za torto. Na en kom. jajc dam 2 dag moke in 2 dag sladkorja. Če dam v biskvit čokolado, mlete oreke, kakav .... potem za težo tega, zmanjšam moko. V biskvit nikoli ne dajem pecilnega praška, nikoli oboda ne mažem z ničemer, moj obod je brez dna in zato pod obod dam kos navadnega papirja ki ga nekako zvijem na obod tako da čvrsto stoji, vse postavim na pekačin stvar funkcionira. Pa da ne bo katera mislila da se matram s peki papirjem. Uporabim najbolj navaden papir kar se jih dobi. V naših mladih letih so v tak papir zavijali salame, sir, pa tudi kak kruh. Ko je testo v modelu ga z paleto zategnem proti robu na vse strani in sicer iz sredine. Na sredini je kar nekaka vdolbinica. To dam v razgreto pečico, testo nekako na obodu hitro prime na sredini pa se dvidne toliko, da je kar naenkrat biskvit raven. Pečen biskvit vzamem iz pečice in ga obrnem okrog. Papir potegnem iz biskvita, pokrijem s serveto in pustim da se ohladi. Ko je biskvit popolnoma ohlajen s špičastim nožem zarečem med obodom in biskvitom. Ko je zunaj pa ga s sukancem enakomerno prerežem in delam iz njega naprej svojo umetnino. Danes na trgu dobimo jajca različnih velikosti. Količine ki sem jih navedla so za jajca ki tehta 5dag (1 kom), oziroma beljak 3 dag in rumenjak 2 dag. Mogoče sem s tem kaj pomagala. Kot rečeno pa se bom natančno pozanimala prav za ta primer in sporočila. Zdaj ko smo na veliko cvrle krofe so se ravno tako pojavile težave (pri nekaterih), ker se jim je enkrat testo lepil na roke, drugič pa so imele občutek da je pretrd. Pri takih receptih je zelo pomembno da se upošteva teža jajca. Moj stric recimo, je vedno trdil, da dela po enem in istem receptu in da mu enkrat uspe, naslednjič pa je to prava polomija. Ko sem zadnjič prisostvovala njegovemu ustvarjanju sem mu sproti kazala njegove napake (pa kako kapljico mleka več, da ne bo ravno za pol žličke ostalo, pa rum mu je ušel, kislo smetano je bilo treba porabit, ko so krofi vzhajali so itak letali po hiši kot da imajo orožne vaje) in vse to je bil seštevek njegovega dela, pa ni verjel. Naslednji dan se je spet lotil, spet polomija. Njegova hči pa je prvič dobro držala kuhalnico v roki, upoštevala natančna navodila in krepko dobila dvoboj. S tem ne mislim, da je katera površna, saj tudi meni kdaj kaj sfali, zato pa smo tukaj da se vzamemo skupaj in s skupnimi močmi ugotovimo zakaj. lp Vesna

anja27  

član od: 2.6.2005

sporočila: 1085

21. feb 2007 20:19

Vesna! Način, kot ga opisuješ pri tvoji peki biskvita za torte, sem videla tudi, ko sem nekoč bila določena v izpitno komisijo pri zaključnih izpitih slaščičark. Takrat sem učila še na Živilski šoli. One so tudi imele obod brez dna, ki so ga samo postavile na peki papir (nič niso ovijale kot ti), notri so vlile biskvitno testo, ki je segalo malenkost pod vrh oboda. Potem so biskvit potegnile iz sredine na vse strani do vrha oboda, da je površina izgledala kot krogelna lupina. Pečen biskvit je bil raven in ga nič niso rabile obrezovati.

Jaz pečem biskvit na eno jajce ena žlica sladkorja in ena žlica moke. Nikoli ne stepam rumenjakov posebej in beljakov posebej in mi vedno lepo uspe. Sicer ni tako raven kot na tistem zaključnem izpitu, ampak z leti se stvar izboljšuje. Manj kot kompliciraš, boljše je.

Anja

katka lopatka  

član od: 1.12.2006

sporočila: 4996

21. feb 2007 20:35

Tudi meni se to redno dogaja pri peki torte nutella. Zadnjič sem jo delala prvič v silikonskem pekaču, pa je bilo isto. Ampak jo pač obrežem in se s tem nekako ne obremenjujem. Sneg delam bolj tekoč ali pa ga sploh ne delam, tako da to po moje ni...Zoprna reč pa je tudi rezanje takega zapečenega biskvita, saj z nitko ne gre, ker je rob pretrd, ga je treba res prej obrezat. Pa sem si pred kratkim kupila nož za rezanje torte, tisti s "struno", pa sploh ne gre, je žička prešvoh :( Vprašala bi, če imate s tem kakšne izkušnje. Drugo vprašanje pa je glede pekača, ki ga ne morem očistiti, ker se je čokolada zažrla v silikon - izgleda neestetsko. Weeeee.

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8698

21. feb 2007 21:39

Mamamia, celo popoldne premišljujem o tem odstopanju skorje z biskvita... Tudi meni se je to kdaj pa kdaj zgodilo. Sedaj pa premišljujem zakaj, takrat se nisem niti ozirala na to kaj preveč? Šla sem gledat vsebino oz. stvari, ki jih dajemo po receptu, da bi le našla kakšen razlog, ampak zaenkrat nič. Mogoče mi čez noč kaj pride v glavo! .

Kaj če se pa enostavno izognemo temu, da se biskvit obrne. Jaz vedno tortni biskvit obrnem - torej, spodnji del dam gor. Izognem se morebitni izboklini.

 

Pozdravček!

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

21. feb 2007 21:46

Saj, če mi torta prej večkrat ne bi uspela, se morda ne bi toliko spraševala, ampak saj ste videle slikico, kako lepo je uspela. Zdaj pa dva krat zapored enaka skorjica....

Naslednjič bom beljak stepla še manj.

Pa še to: tokrat sem obod čisto narahlo namastila in potresla z moko in testo se po peki ni niti malo sesedlo, obod je pa šel krasno stran, ena drobtinica se ni okrušila (kot se mi je včasih že znalo zgodit, ko sem ga prehitro odprla, pa se je biskvit razlomil).

Glede redke glazure: sem že opazila, da je veliko odvisno od čokolade. Več kakava vsebuje, bolj kompaktna in gosta je glazura. Zato za saherco kupim mannerjevo ali gorenjkino jedilno čokolado, nobene druge več. Mamamia

mamamia

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

21. feb 2007 22:03

Sem te čakala, dragička moja, in dočakala, tudi tam pod receptom.

Nekaj bomo že skvačkali, navsezadnje res torto obrnili, pa nihče še opazil ne bo.

 

Se pa bojim, da je moja roka malo "težka" postala, ker se mi je prejšnji teden podobno zgodilo pri roladi. Samo da tam skorja ni bila tako trda, ker se testo pač manj časa peče, je pa vseeno en del odstopal od testa. Je pa krema prikrila te lepotne napake, kot pri nas, ženskah v najlepših letih, puder...Mamamia

mamamia

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8698

21. feb 2007 22:28

Ej, stara moja - preden daš rolado ven iz pečice, pripravi si kuhinjsko krpo, ki jo nič ne močiš temveč jo dobro posuj s sladkorjem v prahu, zgornji del rolade daš na krpo, počasi povlečeš peki papir in zaviješ. Skorjica nič ne odstopi.

 Imej se skrajno lepo in uživaj.

 

Pozdravček!

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti