Kulinarični in drugi običaji
Na svečnico imamo kvašene flancate, za tadebel četrtek ričet in krofe, na pustno nedeljo seveda zopet krofi, na pustni torek nekaj od svinine in krofi, ki pa smo jih že kar malo siti. Na pepelnično sredo je strogi post. Bog obvarij, da bi pojedli kaj mesnatega.
Mi pa nimamo posebnih običajev za pusta razen krofov.
Mi smo vmes nekaj casa tudi bolj lahkotno in "pa dej nehi, kaj spet kompliciras" obelezevali razne dogodke in obletnice dogodkov ... in je potihoma zivljenje ratalo kar nekam dolgocasno in enolicno, ceprav so me doma "kratkocasili" z izjavami, da je lahko praznik takrat, ko nekomu to pase in ne takrat, ko je to zapovedano (istocasno se je bilo pod mus drzat datuma placila elektrike, ker sicer si lahko koncal romanticno ob svecah .. mimgrede, kavico se da komot skuhat tudi tako, romanticno).
Skratka, po novem praznujemo tudi godove oz. godovne dni oz. imendane, kakor so vcasih rekli.
Je vse skupaj kar fletno.
Aha, krofov razen v pustnem casu ne jemo. Vcasih smo jih iz tradicionalnih razlogov kupili na Trojanah nekaj to go ... ampak v avtu nic kaj lepo ne disijo, tako da ustavimo se se in se na checkpointu pocekiramo, krofe pa ignoriramo ![]()
Ker so naši domači (moji in mamini, vseeno) krofi kot taki neprepoznavni, zadnjih 30 let raje cvremo flancate, tiste po receptu Felicite Kalinšek s kislo smetano in vinom. V nepopisnih količinah in vedno v masti (dokler je ne zmanjka, potem pa dalje v olju).
Mygrace jaz sem danes v pekarni kjer pečejo tudi krofe kupila žemlje. So dišale po krofih..
Fajn da si povedala kaj se je v četrtek.Bo tudi pri nas nekaj mesnate ga pa ješprenj.Za petek pa vem da je post.Se skušam držati teh navad. Mogoče si bodo pa ta mladi kaj zapomnili.
Krofe bomo pa Kr kupli.Mogoče bodo flancati.
A ni zanimivo, da imate nekateri strogi post na predbožični večer. Pri nas na dolenjskem to ni v navadi, strogi post je samo na veliki petek in pepel.sredo. Že poleti so na morju eni Hrvati rekli, da imajo oni tudi post na predbožični večer, jaz sem sam debelo gledala.
| limnol je napisal/a: |
|
.... cvremo flancate, tiste po receptu Felicite Kalinšek s kislo smetano in vinom........ Sonja
|
Taki so tudi po Ivačičevem receptu. Moja mami je čisto mahnjena nanje, ker ima okoli pusta rojstni dan, vedno dobi te flancate namesto torte ![]()
lp
| limnol je napisal/a: |
|
flancate, tiste po receptu Felicite Kalinšek s kislo smetano in vinom. Sonja
|
To so krhki flancati, a ne? Ti so tudi meni od sile všeč, a jih ne delam več, ker če so, se jim ne znam upreti in jem in jem, dokler jih ne zmanjka ![]()
.
Pri nas bodo zato kar krofi, v soboto, da bo še kaj za maškare. Nekaj jih dam še vročih v vrečko (brez sladkornega posipa), ko se ohladijo pa v zamrzovalnik. Odtajani na sobni temperaturi so "kot novi". Drugih posebnih pustnih jedi ne pripravljam.
Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Izpostavljeno

Forumi (vroče teme)
| Kaj jutri za kosilo? | johana |
| MOJ vrt | rimljanka |
| malo za hec | Nikita2 |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Video recepti

Pekoče piščančje perutničke

Piščančja stegna z miso pasto