16. feb 2007 19:14
V Podgorju je bila na veliko sobota navada pripraviti alejujo (juho iz repnih olupkov).
Nekje imam recept, če ga najdem ga pošljem.
LP
Vdolin
vdolin
16. feb 2007 19:14
V Podgorju je bila na veliko sobota navada pripraviti alejujo (juho iz repnih olupkov).
Nekje imam recept, če ga najdem ga pošljem.
LP
Vdolin
vdolin
16. feb 2007 22:18
Majamarko oprosti, mi malo zmanjkuje časa pa ne preberem vedno prav vsega.
lp Vesna
17. feb 2007 8:49
Reca ni sile, sem povedala samo zaradi naslova knjige:))))
17. feb 2007 10:09
Na ta malga pusta (pustni četrtek) je v naših krajih (Rimske Toplice in okolica) bila (in je) navada, skuhati kaj od prašičje glave. Najboljša je prekajena spodnja čeljust, al pa taka, vzeta iz pace, dobro oprana in pečena, z narezano kožico.
17. feb 2007 10:37
na našem koncu - Gornjesavska dolina, se za debeli četrtek skuha ričet z suho svinino in ocvre krhke flancate, Za pusta se skuha suha juha z ribano kašo, pa suho meso s hrenovo omako in krompirjeva solata, za svečnico nisem zasledila kakšne posebne hrane, razen da je treba nekaj ocvreti - bodisi miške, ali flancate, štraube... za prvi maj se obvezno speče pehtranova potica na prvi november - vsi sveti, popoldne - po obisku grobov kuhamo kostanj, pa orehova potica je tudi in čaj z rumom - samo da zadnja leta ni dovolj mraz da bi to potrebovali, na novoletni dan je pa kosilo sestavljeno obvezno iz svinine (za srečo), leče (za denar) in pomaranče (za zdravje) - recepti so pa po želji. Je pa res, da zadnje čase veliko ljudi dela sarmo, kar se mi pa zdi škoda. Dopuščam možnost da vsi ne delajo tako, a pri nas doma se teh reči nekako držimo, ker se mi to zdi luštno. Lisa
17. feb 2007 10:52
Dobrna:
Pustni torek: kuhanje ti. svinjskega obličja, svinskega vha(uhlja). To je polovica prekajenega zgornjega dela čeljusti z uhljem vred. Meni je jasno, da so po takem obedu potrebovali post, na pusta pa so pojedli najbrž vse, kar se je pojesti sploh dalo.
Vnebohod, Križevo: Nazepovedan cerkveni praznik, 40 dni po Veliki noči, premakljiv, na četrtek, letos 17. maja . Obvezno je zažužitje mesa, ker "tudi tič tiča kljune, samo da pride do mesa".
Frina
28. jan 2009 21:13
Zelo mi je žal , da je ta tema nekako ugasnila, upam, da jo bomo spet oživeli.
nola
28. jan 2009 21:15
Ja, če sodim po temle koledarju, nas letos čakata kar dva Pustna torka, eden celo na četrtek!
28. jan 2009 21:19
Ja, tudi na našem koledarju imamo pust na isti dan kot Rimljanka. Se bomo pač dvakrat šli pusta pa dvakrat krofi pa dve pustni soboti... Suuupeeer!!!!!
28. jan 2009 21:19
Imaš pa šponski koledar...so ga najbrž skupaj spravili kakšni frišni kristjani, ker so napisali, da je Svečenica, pa kar dve pepelnični sredi sta, ena celo na petek ![]()
Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
| Kaj jutri za kosilo? | johana |
| MOJ vrt | rimljanka |
| malo za hec | Nikita2 |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |

Bučna juha s kokosovim mlekom

Pad Thai s piščancem