član od 20069217 sporočil
Verjetnost, da bi bilo karkoli na tem svetu vsem všeč, je nična. Vedno se bo našel nekdo, ki mu kaj estetsko ne bo ravno "sedlo". Pa je čisto vseeno, ali gre za izbor najlepše na svetu, izbor lepega kraja, ali pa logotipa. Beauty is in the eyes of beholder...
Glede logotipa za promoviranje Slovenije: Všeč ali ne všeč - imamo ga. Lahko, da je kdo naredil kaj bolj originalnega, pa ni bilo izbrano, lahko, da je imel kdo kakšno originalno idejo, pa je ni poslal, ker se ni strinjal s sestavo žirije.....in še mali milijon takih razlogov....zdaj to ni več relevantno. Logotip je izbran in očitno je, da bolje ne bo nikoli. Lahko pa je slabše, ker ni za izključiti, da se bo čez kake dve leti spet kdo našel, ki bo kaj spreminjal. Zdaj že vsaj dve leti ni nihče rekel, da mu slovenska zastava ni všeč (od zadnjega natečaja - ki ni bil zastonj - za novo zastavo je minilo dve leti in iskreno upam, da smo to šolnino plačali in da je ne bomo še enkrat). Pa tiste rožice tudi niso precej dolgo zdržale (kakih pet let - ravno je naš letalski prevoznik prebarval svoja letala, pa bo treba spet čopič v roke). Pa rožice tudi niso bile nobenemu všeč, zdaj jih pa vsi pogrešajo...
Jaz z rešitvijo triglavega/troedinega? srca čisto mirno živim. Zna biti, da zna kdo zložiti kaj boljšega, ampak če ni, bom zmogla tudi s tole novo zadevo. Pa sem drugače kar kritična, ko se estetske teme v predelavi. Tudi s slovensko zastavo in grbom čisto lepo shajam, pa kaj potem, če sta podobna slovaški. Pa kaj potem, če ravno vsi na zemeljski krogli na vedo, kjje je Slovenija - sem vsem vedno razložila, da leži Slovenija med vzdodnimi Alpami in Sredozemskim morjem (tko je shvatio, shvatio je...) - saj jaz tudi ne znam vedno iz glave našteti vse sosede od Afganistana oz vzoda proti zahodu, ampak na karti jih pa lepo najdem. Pa kaj potem, če nas mešajo s Slovaki. Eni buteljni ne ločijo med Indijci in Indijanci ter med Avstrijci in Avstralci - so what? Pa kaj potem, če slo-film na CNN ni pokazal vseh biserov od Slovenije - pa tam je vendar množica reklamnih filmov o državah in na vseh so lepi kadri in lepe ženske - v resničnem svetu pa v vseh državah najdeš tudi grde kadre in še grše ženske... žal.
Ker point je drugje: Na državne simbole in logotipe smo ponosni toliko časa, dokler smo lahko ponosni na državo v kateri živimo. Če smo ponosni na dosežke ljudi, ki tu živijo, če se počutimo varne, zadovoljne in ljubljene tam, kjer živimo, če imamo zagotovljeno svobodo in varnost pri izražanju svojih mnenj.... potem bomo vse simbole gledali s kolikor toliko pozitivno emocijo. Če tega občutka ni, oziroma se zmanjšuje, potem ga ni oblikovalca, ki bo z oblikovno perfekcijo zakril naše zavedanje mračnosti in ostalih negativnosti in pomanjkanja razlogov za ponos. Se mi zdi, da bi bilo bolj produktivno - namesto diskusij v stilu "a-ni-ta-nov-logo-ful-brezveze-men-je-čist-mim" narediti intimen razmislek o tem, zakaj (kdaj) smo in zakaj (kdaj) nismo ponosni na državo v kateri živimo. Pa bo vsak,. ki bo šel žez ta proces, na koncu videl, ali mu je novi logotip všeč ali pa ne.
Vendelina jr.