član od 200415858 sporočil
Poročam: biskvit ko biskvit, kvas ni pustil nobenega okusa, ne kakšnih drugih posledic.
Delala sem po receptu, ki je predvideval, da se pet jajc kar skupaj stepe s sladkorjem, se v to vmeša presejana moka, škrob, kakav in vrečka suhega kvasa, na koncu še sneg od treh beljakov in malo sladkorja (torej potrebuješ za torto osem jajc). No, jaz sem testu dodala še staljeno jedilno čokolado, in sicer kar v stpeno jajčno maso, preden sem začela dodajat moko, na koncu pa še 10 dag mletih orehov. Je krasno ratalo, čeprav začetek ni bil obetajoč: ko sem namreč v jajca dala mlačno staljeno čokolado, se je vse skupaj kar utekočinilo...Pa sem si rekla, kar bo, bo. No, ko sem vse umešala, je bilo testo takšno, kot mora biti, biskvit pa po končani peki čvrst in sočen.....
Recept za torto in slikico bom poslala v bazo, je pa za "turbo čokoholike", saj se iz testa in kreme čokolada kar cedi....
Sem pa jaz tudi razmišljala, od kod kvas v skoraj vsakem receptu, in sem pomislila na prevod. Le da nisem šla gledat, iz katerega jezika je knjiga prevedena v slovenščino. Pri Nemcih na primer sta za pecilni prašek in kvas izraza zelo različna, je pa res, da sem pri prevodih receptov že večkrat opazila take nesmisle, da gredo lasje pokonci...Kaže, da prevajalci niti ne pogledajo za izrazi, ki jim niso najbližji, drugače si res ne znam predstavljat številnih netočnosti, na katere sem že naletela...
No, pri meni je bil konec s kvasom v biskvitnem testu srečen...Kaj bi le bilo, če bi v testo za potico dala samo pecilnega, brez kvasa....
Mamamia
mamamia