Ziher je kakšna enolončnica iz Brkinov al pa od tm nek hehehe...:)
Ziher je kakšna enolončnica iz Brkinov al pa od tm nek hehehe...:)
Kaj pa metlica za stepanje, ki se ji pravi tudi šiba, gajžla pa ni daleč stran
. Še nekaj se mi mota zakopano globoko v spominu. Nekaj v zvezi s hrano (če ne celo kolinami?), a ne morem izbrskat, je moj notranji Google je že preveč zarostal
.
Sporočilo je spremenil(a) Cila dne 22. dec 2017 09:05
Dobre ideje, a ni to, kar mislim, ni povezano s kolinami, je pa res kulinarično. Zna biti, da se zdaj izraz ne uporablja več.
Hedonist, ni iz Brkinov, si pa na sledi...................
Sporočilo je spremenil(a) rimljanka dne 22. dec 2017 09:19
Ugibam, gre morda za jed (enolončnico?) iz govejega repa ali pa iz kurjih nogic? Morda je celo žolca?
Sporočilo je spremenil(a) Katarinči dne 22. dec 2017 10:23
Ne, nič od tega. Je pa, načeloma, jed na žlico.
Ni goveji rep, čeprav je na videz malce podoben gajžli ... hmmmm ... potem mi pa pade na misel samo še aleluja, postna jed, skuhana iz v vodo namočenih posušenih dolgih, tankih, spiralnih repnih olupkov (od tu asociacija na gajžlo), jed iz časov katastrofalne lakote.
Recept zanjo imamo tudi na KulSlo: https://www.kulinarika.net/recepti/752/enoloncnice/alelu
Sporočilo je spremenil(a) Katarinči dne 22. dec 2017 15:49
To se pravi Rimljanka, je enolončnica ok, je blizu Brkinov, zdej se bom geografsko pomaknil mal nazaj tja proti Bloški planoti , al pa proti Snežniku, al tm okol, Mašun morda......prosim za še en namig !!?? hvala :)
No ja, ni čisto blizu Brkinov, je bolj zahodno, v časih, ko so morale gospodinje skoraj čarati, da so nahranile delavce na zemlji in domače, ko je bila hrana skromna, .......
Gajžla je briška jed, tako kot hrvatica in fakula ![]()
lp
Elaphus, a je to ista jed kot gajžo? "Gajžo je bila namenjena popotnikom in beračem. Na masti popraženi čebuli so dodali narezano meso, mediteranske začimbe, krompir ter jo zalili z vodo ali kostno juho." Vir: https://www.brda.si/briske_jedi/2015081311402384/
Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
| Kaj jutri za kosilo? | johana |
| MOJ vrt | rimljanka |
| malo za hec | Nikita2 |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |

Najbolj enostavni piškoti s črto

Ocvrtki s sirom in salso verde