član od 200415860 sporočil
Nazadnje sem si kupila knjigo Velika sodobna kuhinja, niti štiri tisočake ne stane, v njej pa so kuharske osnove in tudi nekaj zahtevnešjših receptov, a vse v mejah vsakdana. Ima sicer tudi nekaj precej zahtevnih knjig, a ta me je premamila s fotkami in predvsem s ceno, pa zaradi praktičnosti.
Ker zdaj pri nas že težko najdem knjigo, ki je nimam (z izjemo knjig sestre Vendeline - te nimam niti ene, nima pojma, zakaj je tako...), si večinoma kupujem kakšne broširane izdaje in to pretežno tematske. Po vrstah jedi, po državah, po kakšnem drugem kriteriju, kar pač vidim. Tudi v tujini vedno kaj kupim - obvezno vsaj eno kuharsko knjigo (s Tajske jih imam pet, iz Burme štiri, iz Kenije in Tanzanije prav tako štiri, še kuharico iz Senegambije imam, pa pojsko itd...), potem pa še kakšne revje in brošure. Pa revijo Dober tek redno kupujem od januarja 1998, imam vse številke, iz etnika 1977 pa le tiste iz druge polovice leta.
Sicer pa v zadnjem času preko interneta recepte zbiram tako, da v googla ali yahoo vtipkam neko vrsto hrane (solate na priemr, ali beef itd) in si potem shranjem povezave, ki se odprejo. Potem pogledam še pod slike in če se katera ujema z receptom, sprinatm še to in kompletiram. Sprinatam si recepte, za katere se mi zdi, da pridejo v poštev, in jih shranjujem v prozorne mape, pač po vrsti hrane: govedina, sladice, torte, pač po nekem svojem sistemu.
Če kdo hoče, lahko posredujem nekaj linkov, ki sem jih shranila med prijubljene.
Od nemških revij občasno kupim Essen und trinken, pa kakšno posebno izdajo na določeno temo, od angleških pa si jih nekaj ogledam na internetu in potem poskrbim, da mi katero pač kdo prinese.
Seveda pa imam tudi tri nepogrešljive rokovnike. Enega, starega nad dvajset let, v katerem so moji prvi kuharski zapiski, pa enega, v katerega vpisujem ideje za kakšne večerja ali kosila, ko koga povabim, predvsem pa to, kdaj sem koga povabila in kaj sem pripravila (bi se sicer že zgodilo, da bi enim te istim dva krat v dveh mesecih skuhala skoraj isto hrano...). V ta rokovnik lepim tudi zanimive recepti izkakšnih revij, če je ne obdržim cele, ali pa na primer s TV ekrana. Tretji rokovnik - ta je pa skrivnost, v njem nastaja en sila zanimiv snutek in če mi bo sreča mila, se mi bo, v sodelovanju s še enim poznavalcem dobre papice, izpolnila življenjska želja...
Mamamia
mamamia