Dragička, ni greh, da razmišljaš po svoje. Naj ti povem, da sem generacija s štirico spredaj. Včasih sem mislila, da bo konec sveta, če ne bo vse kot iz škatlice, da bom dobra žena, mati in gospodinja. Hotela sem biti popolna. Ampak ne znese. V mlajših letih si res spretnejši, vse narediš bolj mimo grede in porabiš dosti manj energije kot kasneje. Nekje pa se zalomi in potem imaš moralnega mačka, da pa ravno ti tega ne zmoreš.
Zase vem, da sem morala najprej razčistiti pri sebi, da moram nečemu dati prednost in to je bila družina. Rada bi bila več časa z otroci, da grem z družino na sprehod, da si vzameva z možem čas zase. Naučila sem se jih prositi, da mi pomagajo, uporabljam gospodinjske pripomočke in kdaj kakšno stvar tudi zavestno ne naredim. Pa kaj. Moja sodelavka pravi: jutri je še en dan, ki ga ni še nihče koristil. Družina ve, da jim rada ustrežem, če se le da, ampak če rečem, da ne morem, to upoštevajo, ali pa mi pomagajo, da naredimo skupaj. Vse je v organizaciji, kot pravi mamamia. Tudi me moramo imeti malo časa zase.
Smo pa dostikrat tudi same krive, ker družino malo preveč crkljamo. Tudi otroci lahko pomagajo tako v kuhinji, kot pri ostalih delih v hiši. Prav tako mož. Prej jih navadimo na to, bolje je tako za njih, posledično pa tudi za nas. Naj povem samo eno banalno stvar. Ko so bili otroci manjši, sem podzavestno po obroku pospravila z mize, ostali člani pa so se lepo pobrali. Potem mi je bilo pa enkrat dovolj in sem pustila mizo razmetano in šla ven iz kuhinje. Ko sem prišla nazaj, je bila miza pospravljena. Motilo jih je, malo so bili jezni, pa sem jih lepo povedala, da tako kot sem naredila tokrat jaz, drugi delajo vsaki dan. Sedaj redko pospravljam mizo, oziroma vsak pospravi za seboj. To je samo ena taka cvetka, priznajmo pa si, da je takih za cel vrt. Dostikrat pa se zgodi, da drugi člani ne naredijo dosti dobro za nas. Naj otroci pomijejo posodo, naj posesajo. Velikokrat boste morale storjeno še popraviti, ampak s tem jih naučite delati.
Sem se tudi sama razgovorila. Dekleta, imejte tudi sebe rade. Verjetno mi bo katera oporekala, da ni časa. Tudi sama sem tako mislila, ampak se da. Saj vem, glasbena šola, popoldanske otroške aktivnosti, pa še kaj se bi našlo, jemljejo čas. Če si ne bomo znale same organizirati časa, nam ga ne bo nihče. Pa pomagajmo si s tistim, kar nam naša doba nudi. Ni treba, da kupimo vse stroje, ampak tisti, s katerimi si lahko dobro pomagamo, so vredni vsakega dinarja.
Vedno pa se najde kakšna "supergospodinja", ki ti nabije moralnega mačka. Ne smete vse verjeti, ker se včasih tudi kdo "ven meče".
Gobica