Šamrole - po spominu - od včeraj popoldne
Odtajano listnato testo (ali doma narejeno, če je še kaj pridnih) tanko razvaljam in narežem trakove - cca dva prsta ali malo manj široke in kakih 13-15 cm dolge.>Iz ene plošče dobim cca 20 rolic. Premažem s stepenim jajcem in navijem na rolico - modelček. Zložim na pekač, ki ga nič ne mažem, močim ipd in dam v pečico, segreto na 200 stopinj. Koliko časa se peče? Dokler ni pečeno - šalo na stran, res ne vem, kakih 20-25 minut. oz. do lepe, bolj temno zlato rjave barve, namreč, če ni dovolj pečeno, se ne dajo rolice dol z modelčkov. Ohlajene polnim z vanilijevo kremo, kot za princeske - za dva paketa listnatega testa - t.j za cca 80 rolic (pri nas gre to v večjih količinah) segrejem skoraj do vrelišča 9 dcl mleka. Posebej zmešam 8 rumenjakov in 15 dkg sladkorja + vanili (če imam strok vanilije, ga pa izpraskam v mleko) . Ko naraste dodam 15 dkg ostre moke in 1 dcl mleka. To maso zakuham v vrelo mleko in kuham na pari, da se zgosti in nima več okusa po moki. Odstavim. Stepem sneg iz 8 beljakov, sladkam po okusu. Nato v trd sneg zamešam še vročo kremo iz rumenjakov in moke, odišavim z žličko ruma in ohlajeno kremo polnim rolice. Posujem s sladkorjem v prahu in... to je to.
Slikca je na digitalcu, če mi bo uspelo, jo jutri priložim.
Sem se pa včeraj, po štirih urah stanja za štedilnikom, zaobljubila, da se jih več ne lotim, dokler si ne kupim vsaj še enega (bolje dveh) paketov modelčkov. Zdaj jih imam namreč samo deset. Če bi jih imela več, bi, dokler se eni pečejo, pripravila druge... Bilo bi pač bistveno hitreje. Ker imamo to reč radi, bo po mojem to eden prednostnih nakupov. Ne gre za tako velik denar.
Ker je pa ravno to tema - mislim ,da je bilo tudi na forumu že govora o tem ,da se jih da - prazne rolice, zamrznit. Ali ima katera/kateri že kakšno izkušnjo s tem - kako se jih potem odtaja in polni, ali spremenijo okus, krhkost???
LP,
Irena