Zdravo!
Tudi sama sem se lotila izdelave sira, ker je bilo mleka res že preveč. Držala sem se navodil po knjigi Izdelava jogurta, skute in sira - napisali sta Nežka Bajt in Slavica Golc - Teger - izšla v Založbi Kmečki glas. Sušila ga nisem, vedno je zorel le par dni, nato sem ga vložila v oljčno olje ali v slanico. Ravno sedaj za novo leto sem ga podarjevala prijateljem.
In sedaj recept za izdelavo fete (prepisano iz omenjene knjige):
Prepisala bom recept ter dodala izkušnje. Sama naenkrat delam iz približno 10 l mleka. Termiziram v bistvu v parni kopel. En ogromen lonec z vodo, vanj postavljen drugi z mlekom, vendar ne na tleh, ampak ga ročaji držijo v zraku. tako se mleko enakomerno segreva. Traja pa seveda dlje.
- termiziramo mleko pri temperaturi 65 C (le da doseže to temeraturo, nato takoj lonec v hladno vodo)
- ohladimo na 32 C
- dodamo 2-3% jogurta (piše tudi 2 g kalcijevega klorida/10 l - vendar tega ne dodajam)
- dodamo sirišče po navodilu proizvajalca (približno 2 žlički na 10 l mleka dam jaz) in usirjamo 30 min
- razrežemo koagulum na kocke z robom 2-3 cm (jaz to naredim z dalšim nožem)
.- počakamo 10 min
- 20 min oblikujemo sirno zrno z rahlim mešanjem.
- preložimo v oblikovalo in stiskamo pod lastno težo ter obračamo vsake 3-4 ure
- naslednji dan sir razrežemo ter naložimo ter zalijemo z 8-10% slanico, ki jo pripravimo v sirotki
Pozimi zori približno 25 dni, dobra je že prej.
Rezine sira lahko takoj po razrezu suho solimo in zložimo v embalažo šele po nekja dneh. Zalijemo s slanico. Če je sir preslan, ga za nekaj časa damo v toplo vodo.
Jaz ga hranim v hladilniku.
Sama sem sir nekaj časa še sušila, nato sem ga zložila v kozarčke ter zalila z oljčnim oljem.
LP
Tina