Sladoled

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

1. apr 2014 15:25

Midva imava mašino za sladoled, kupljeno več kot 15 let nazaj. Bila je impulziven nakup, ker so imeli degustacijo zmrznjenega jogurta in je bil več kot odličen. Doma sem potem dela raznorazne zmrznjene jogurte, nikoli pa ne sladoleda. V uporabi je bil kar nekaj let, pravzaprav do takrat, ko sem zmrznjeno sladico začela delati iz zmrznjenega sadja in jogurta/smetane/vina kar v multipraktiku. Vedno naredim samo toliko, da je za enkrat. 

 

Vanja

roxena  

član od: 25.4.2007

sporočila: 35

1. apr 2014 16:25

Draga vendelina saj se tudi jaz strinjam z tabo.Od vedno imam rada sladoled in nikoli nisem razmišljala da bi ga delala doma.V  trgovini itak dobiš dober in poceni sladoled pa še delat ti ga ni treba.Sedaj pa ne smem bele moke pa sladkorja,sladoled pa še vedno bi.Doma ga lahko naredim tudi brez tega v trgovini pa ne vem če take sladolede sploh imajo.Nisem pa vedela da so ti strojčki tako dragi.

roxena

SMARTY1  

član od: 26.2.2014

sporočila: 2750

1. apr 2014 16:35

kljub cenam v trgovini, meni in mojima je naj ljubši domači sladoled, za pripravo katerega ne rabim strojček da bi bil kremast in brez koščkov leda, samo eno posodo s slano polzmrznjeno vodo, ki jo imam vedno v skrinji, in sladoled je hitro narejen kadar koli, okus pa božanski,

SMARTY1

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

1. apr 2014 16:42

SMARTY1, ali nam lahko zaupaš recept?

JJ

Vesnuska  

član od: 1.1.2011

sporočila: 944

1. apr 2014 16:46

No če se pogovarjamo o ''zdravem sladoledu'' je pa to čisto druga zadeva. takega pa ne boš mogla naredit kaj ekstra kremastega, ker verjetno tudi obilo smetane in rumenjakov odpade. Pa kondenzirano mleko, ki ga vsebuje moj predlagan recept.

Zate bo še najboljše kaj takega:

http://www.kulinarika.net/recepti/11978/sladice/sladole

 

Ali pa zmrznjena banana(preden jo zmrzneš jo narežeš na koščke), ki ji dodaš po želji jogurt, smetano, kako sadje, morda kakav...kar pač smeš oz. ti je všeč. Potem to v multipraktiku zmelješ in je takoj nared za uporabo. Ta z banano je zelo kremast, sploh če dodaš smetano ali pa grški jogurt.

Pač pozabi na to, da bi ga delala vnaprej in zamrznila. Ker bo trd. Ko kamen. Napravi si ga toliko kot ga boš/boste pojedli.

Zagotovo pa tak 100% sadni sladoled ponujajo tudi slaščičarne. V Lj Zvezda, v Mb sem ga pa tudi videla, tam ko je Florian. Kakšen je ne vem, ker jem običajnega.

Vesnuska

SMARTY1  

član od: 26.2.2014

sporočila: 2750

1. apr 2014 16:49

v plastično posodo date 2,5l vode in primešate 250gr soli, premešate da se sol stopi, date v skrinjo, in drugi dan premešate slano vodo (ni led, ampak voda z ledom) z ledom, 

naredite sladoled po naj ljubšem receptu, date posodo s sladoledom v posodo z slano vodo in miksate, masa dobi na volumenu, oz. zraste in se med miksanjem začne strjevati, tako pripravljen sladoled se lahko takoj je, ali se shrani v skrino, ni potrebno dodatno mešanje, ko ga date iz skrinje že po 10-15 minut ga lahko čisto lepo zajemete z žlico, ni trd in ni niti koščka ledu notri, je res kremast,

meni je tanačin priprave sladoleda naj boljši in se odlično obnese,

če katera proba, naj poroča če je ratalo,

SMARTY1

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

1. apr 2014 17:08

Smarty, hvala!

JJ

roxena  

član od: 25.4.2007

sporočila: 35

4. apr 2014 19:38

Hvala ti Smarty za tvoj recept in ga bom vsekakor sprobala.Na ta nacin kot ga omenja vesnuska pa ga delam in je res dober.Samo super je da ko si ga zazeliš ga vzameš iz skrije in popapcaš ne?Smo pa kulinariki iznajdljivi ne in me prav veseli da ste mi dali nekaj idej,pa verjetno jih bo koristil še kdo.Super.Strojčka pa sedaj sploh ne bom kupila in bom raje delala po starem pa še tista slana voda od Smarty se mi dopade.Če ima pa še kdo kakšen dober recept je zelo dobrodošel,poletje prihaja.

roxena

katrin11  

član od: 3.1.2010

sporočila: 2343

5. apr 2014 23:35

Jaz sem imela Philipsov avtomat za sladoled in je bil poleti polno zaseden. Toliko časa, da je po nesreči počila posoda za hlajenje. Najprej sem delala sladoled s praškom za sladoled od Podravke, ki se ga zadnje čase ne dobi več. Tako sem se naučila osnov, potem pa sem delala domače variante. 

Posoda (kontejner) za hlajenje je bil v skrinji od maja do septembra, v 15 -20 minutah smo imeli na mizi svež sladoled. Zamrzovala sem ga redko, sploh sem pazila, da je bil čim manj časa v skrinji. Če ne bi otroci odrasli, bi prav tak strojček kupila še enkrat.

Katrca11

tedyka  

član od: 23.4.2009

sporočila: 2012

6. apr 2014 8:20

Roxena - jaz bi naredila tak sladoled na način kot ti ga priporoča smarty in bi ga višek vlila v posodeice za lučke, ter bi ga,  ko bi si ga zaželela privoščila v takšni obliki pač. Sicer obožujem sadne sladolede na bolj vodni osnovi in mislim, da bom ta način tudi sama sprobala, ker imam omejitve pri uporabi sladkorja. OH....

Je pa meni zelo zelo všeč sladoled, ko v multipraktik stresem zamrznjene jagode ali gozdne sadeže ali borovnice, zmiksam, po želji sladim z diabetičnim sladkorjem in dodam jogurt ali smetano ali lahko tudi mleko. Po potrebi ga mogoče tudi še malo zamrznem, če je preveč redek. Sicer pa kot so že predhodnice povedale, je domač sladoled ponavadi precej trd, če ga hranimo več časa v hladilniku.

Jaz sem ga včasih delala tudi tako, da sem zmiksala sadje in posebej stepla lahko šlag peno (tisto na vodi) in potem vse skupaj zmešala. Meni je bil tudi ta zelo zelo dober.

 

tedyka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti