Univerzalni temeljni dohodek

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

19. okt 2013 13:02

Ežoj,

ni kaj, sistem kibucev mi je všeč in, res, povozil jih je kapitalizem, pa ne samo ta, povozil jih je čas, ker je kibuc izgubil tudi tisto funkcijo, ki jo je ob svojih začetkih in še bolj po drugi svetovni vojni imel: bil je namreč družina, terapevtska skupnost, topel dom za ljudi, ki so potrebovali nov cilj in novo vizijo prihdnosti.

Mi kibucev očitno ne potrebjemo, na prihodnost se mirno kar čaka, sedanjost pa za večino tudi še ni tako slaba. Na vsak način ni enaka sedanjosti kibucnikov, ko so postali kibucniki. Je pa skupnost in ideologija kibuca ravno tako pritisk na posameznika, ki se jima mora ukloniti, če ne, je izključen. In žal se vedno in povsod najdejo ljudje, tudi kibucniki, ki so malenkost bolj enakopravni kot drugi. In to je tisto, kar dela štalo - namreč človeška narava. Pa spremeni to, če moreš, pri ljudstvu, ki je skozi zgodovino dokazalo občudovanja vredno resistenco na vzgojo in izobraževanje, kaj šele, da bi se samo kaj naučilo iz svojih napak.

Sonja

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

19. okt 2013 17:19

Ma, limnol, z vsem kar si napisala se popolnoma strinjam. Problem je v tem, da je planet v krizi, bogati čezdalje bogat, revni čezdalje revni in čezdalje jih je več. Kapitalizam ne ponuja nobenega izhoda, saj ga tudi ne more ob svojih podmenah. Prej ali slej se bo pojavilo nekaj novega, tako kot zmeraj v zgodovini, ki kar pozna nekaj zamenjav sistemov ( suženjstvo - fevdalizem - kapitalizem ...................... ) A bo prišlo do mirnega prehoda ali z revolucijo......

ežoj

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

19. okt 2013 17:27

Sonja

katrin11  

član od: 3.1.2010

sporočila: 2343

22. okt 2013 5:09

Na. pa imamo! Odkar smo spremenili ustavo in izbrisali iz nje pravico do dela, se vse podira.

Tega nam ob osamosvojitvi niso povedali, da bomo ostali brez služb. Da se je demokracija najprej Grkom podrla, jim pa prav privoščim, saj so jo oni pogruntali in prodali celemu svetu. 

 

Katrca11

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

22. okt 2013 7:52

Katrca11 je napisal/a:

Tega nam ob osamosvojitvi niso povedali, da bomo ostali brez služb. Da se je demokracija najprej Grkom podrla, jim pa prav privoščim, saj so jo oni pogruntali in prodali celemu svetu. 

 

Kako je že z rekom: Ne želi bližnjemu hudega, da......

rimljanka

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

22. okt 2013 8:24

Katrca,

nič se ne podira zaradi tega, ker smo spremenili ustavo. Podira se zato, ker smo pač svetu in sebi dokazali, da nismo sposobni postaviti in obdržati pokonci stavbe, ki se ji reče država. Kaj je večina mislila ob osamosvojitvi, je tako ali tako večni misterij, po mojem nič.  Zakaj je tako, pa v precejšnji meri pove tudi tvoj zadnji stavek. Papir prenese vse, tudi tisti, ki mu na platnicah piše ustava - vzemi si čas in polistaj po nekaj ustavah vzorčnih držav tega sveta. V njih piše marsikaj, ampak v nobeni, da mora država ljudem iskati službe.

Sonja

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

22. okt 2013 10:06

Jaz vem, kaj sem mislila, a sem se žal uštela. Pozabila sem na nekaj čisto preprostega, na človeški faktor. In se je izkazalo, kar se je.

No, država smo ljudje, ni država dolžna, že mogoče, čeprav jaz pojmujem državo kot skupnost ljudi, ki si uredi življenje tako, da lahko normalno funkcionirajo. Kot družina. Ata in mama poskrbita za svoj zarod, za hrano, streho nad glavo, šolanje, itd. Država v našem primeru ( in ne samo v našem, žal), pa je poskrbela oz. omogočila najbolj premetenim, da si nabašejo žepe, ostali se pa znajdite kot veste in znate. In še to pobrisala iz ustave. Kdo bi ji zameril, saj je še mlada in ne ve dobro kaj dela, ne?

Sicer mi gre malo na živce, če kdo ves čas čaka, kaj bo dobil in se niti malo ne pobriga sam, a vendar je delo nekaj, kar pripada vsem oz. naj bi.

Delu čast in oblast! Ni še tako dolgo, ko smo vsi vedeli zato. Kaj pa danes? Oblast izbranim, delajte pa vsak po svoje. Kakor vam drago!

 

 

 

naor

katrin11  

član od: 3.1.2010

sporočila: 2343

22. okt 2013 19:20

Ljudje smo si različni in zato, da lahko živimo skupaj, moramo upoštevati določena pravila. Od tu naprej pa je zgodba tako široka, da je preveč možnosti za razprave. 

Saj ne želim Grkom nič hudega,  samo tisto naj imajo sami, kar so pogruntali, če je tako dobro. Če pa ima sistem napake, ni treba da prav mi poberemo še te. Ali ne bi mogli še malo več dobrega prekopirati iz različnih sistemov? 

In mi je prišla na misel zgodba, kako si v Beogradu na predsedstvu študentje na vsak stol podstavili risalni žebljiček (rajsnedel) in potem čakali kaj bo. Vsi predstavniki narodov so ponoreli, da kdo je to lumparijo zakuhal: Hrvat je obtožil Srba, Srb Albance, Makedonec Grke, Bosanec Črnogorca, Črnogorec se ni sekiral, ampak je počasi brsknil žebljiček na tla. 

Le Slovenec je pogledal rajsnedel, in ga z vzdihom postavil nazaj na stolin sedel nanj: Če je pa taka direktiva ?! 

Pravica do dela je vsebovala neko sigurnost, da lahko z delom nekaj ustvariš in obdržiš svoje dostojanstvo. Vsako delo je častno. 

Katrca11

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti