Pralnica

SUZANAZ  

član od: 11.6.2003

sporočila: 878

tema odprta - 2. jun 2013 19:58 | ogledi: 6.713 | odgovori: 11

Ko sva se vselila v hišo je bila pralnica postranskega pomena toliko, da imam notri pralni stroj, likalno desko in sušilnik perila. Zdaj bi jo pa rada malo bolj opremila. Ker je slik za pralnico bolj malo, pa še tiste, ki so so zelo prostorne vas sprašujem, kaj vam najbolj koristi v pralnici? Potem so pa še tukaj stvari za dušo in lepoto. Barvo sem že izbrala in sicel mentol zelena in lila. 

Zanimiva mi je bila tale stvarca, ki sem jo našla na netu:

http://followpics.com/great-idea-for-laundry-room-i

 

 

 

Suzi

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

3. jun 2013 4:31

Če boš v pralnici tudi likala, vsekakor tja umesti tudi televizor, seveda tudi računalnik, da ne boš odvisna samo od dnevne ponudbe.

Ob vsaki žehti mi je bolj jasno, da je večina 'pogovornih' oddaj na TV SLO če že ne koncipirana, pa vsaj sponzorirana od proizvajalcev malih gospodinjskih aparatov.

Za dušo, lepoto in malo kontempacije ti pa svetujem kakšne povečane fotke iz irskih sirotišničnih pralnic. Jih je dosti tudi na netu. Kakšna od naših Šavrink bi se tudi znala najt v arhivih piranskega muzeja ali pa pri nestorju obalnega bitja in žitja Simetu.

Mi je všeč, da sploh kdo še razmišlja o žehti - sem še iz časov, ko se je perilo pralo in kuhalo v kotlu ob ponedeljkih, pa potem v torek belilo na štriku itd. Pa že to je bil en velik napredek od pranja v potokih, ko se je led stalil.

Pred časom sem brala eno knjigo britanske avtorice (ta trenutek se ne spomnim ne imena, niti naslova, ti sporočim kasneje) skratka, ni knjiga o pranju, ampak biografija Novalisa. Tam mi je postalo prvič jasno, zakaj so imele naše none vsaj po dva ducata ali več rjuh, brisač itd. Ker se pozimi pač ni pralo, tudi pri nas, kjer ne zmrzuje ne. Vse štrace so pospravili in shranili do pomladi, ko so vrle perice spet namočile svoje rdeče in razpokane roke v vodo in lug.

Lepo, da imaš poseben prostor za pranje in likanje, še posebej mi je všeč, da je za vas to pralnica in ne kakšen 'utility' ali kaj podobnega. Prav imenitno se mi zdi, da bo čedno opremljen in  da bo to za tvojo družino en prijeten kotiček v domu.

In brez vsakega sarkazma, zares, tako jaz vidim napredek.

Če slučajno izveš, kateri genij je izumil pralni stroj, mi sporoči. Bom vsekakor naročila en kip v bronu, lahko seveda ponovljiv v gipsu za  vse potomke rdečerokih peric. 

 

nola

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

3. jun 2013 4:38

Zdaj sem se spomnila, Penelope Fitzgerald je avtorica, naslov knjige je pa The Blue Flower. Močno priporočam in ob tej priložnosti pozivam izposojevalca/ko, da jo nemudoma vrne ob domače pralno korito.

nola

kača  

član od: 11.1.2004

sporočila: 829

3. jun 2013 5:23

Jaz imam v pralnici tudi dva stojala(tista na kolesih,ki jih lahko kupiš za nekaj evrov), na njih pa polno obešalnikov za srajce in bluze, kjer pustim te zlikane,da se počasi ohladijo. Imam tudi eno mizoin regal, kamor odlagam zlikane stvari, ki jih ne obesim. Brez televizorja pa sploh ne znam več likati

kača

SUZANAZ  

član od: 11.6.2003

sporočila: 878

3. jun 2013 20:19

James King. Ne vem pa če bi bil za na steno. 

Suzi

jampina  

član od: 5.12.2007

sporočila: 229

3. jun 2013 20:46

A se zafrkavate ??TV v pralnici,kolk časa pa potem likate eno žehto??

jampina

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

3. jun 2013 21:00

Do konca Odmevov.



nola

Sporočilo je spremenil(a) nola dne 03. 2013 21:01

Katja D  

član od: 20.5.2006

sporočila: 446

3. jun 2013 21:06

Jaz sem prav srečna, da živimo v hiški in imam v kleti en prostor namenjen pralnici. Ker nas je v družini pet, je s perilom že zdaj, ko so otroci še majhni, veliko dela. Odločena sem, da vse to ne bo na mojih ramenih, zato sem se namenila moje (trenutno še male) tri fante naučiti reda, da bo vse skupaj čim manj obremenjujoče za vse družinske člane. Na srečo imam pralnico dovolj veliko, da se jo lahko dobro uredi.

Prišla sem na idejo, da ob eno steno dolžine dobra 2,5 m postavim niz omar, in sicer tako, da vsakemu otroku namenim eno veliko enojno omaro (širine 0,5 m, višine 2 m), nama z možem pa dvojno (torej širine 1 m). V Ikei sva kupila omare (http://www.ikea.com/at/de/catalog/products/801215 oz. http://www.ikea.com/at/de/catalog/products/601569). Omare zaenkrat še niso povsem urejene, vsaka ima dve košari (http://www.ikea.com/at/de/catalog/products/301067) in dve polici, pa eno palico za obešanje obešalnikov (http://www.ikea.com/at/de/catalog/products/601411). Ostalo bo prišlo sčasoma, ko bomo videli, kaj še potrebujemo. Ko pobiram suho perilo, ga sproti zlagam v ustrezno omaro, tako da imam potem manj dela s sortiranjem. Mož počne enako. Na dolgi rok imava namen tudi otroke navaditi, da bodo tako počeli, pa opranega perila jim ne bova nosila v sobe, ampak ga bodo morali sami priti iskat v svojo kletno omaro . Ker so omare velike, bodo hkrati služile tudi za dodatno shrambo, za stvari, ki niso občutljive na občasno prisotnost malo povečane vlage.

Ob drugi daljši steni imam postavljen zamrzovalno skrinjo in pralni stroj, med njima pa umivalnik in pa seveda košaro za umazano perilo. Na eni krajši steni imam odprto stensko omaro za pralni prašek in druga čistila. zraven pa na višini mojega pasu še en stenski zložljivi obešalnik ( iz Ikee: http://www.ikea.com/at/de/catalog/products/101771). Ta mi je tako fajn, da bom verjetno kupila še enega in mi ga bo mož pritrdil nad tega, ki ga že imam.

Drugo krajšo steno mi v veliki meri "pobere" okno tik pod stropom (imamo svetlobni jašek, tako da okno dejansko opravlja svojo funkcijo, kljub temu, da je pralnica povsem v kleti), od strani pa mi jo na eni strani okna "poberejo" omare ob daljši steni in na drugi strani okna zamrzovalna skrinja ob drugi daljši steni. Pod oknom stoji garderobno stojalo na kolesih (podobno temu Ikeinemu: http://www.ikea.com/at/de/catalog/products/302468), ki ga uporabljam za sušenje majic (obesim jih na obešalnike in se zelo lepo posušijo). Na sredi pralnice imam postavljen eno veliko prilagodljivo stojalo za sušenje perila (takole: http://www.ikea.com/at/de/catalog/products/402330). Za sušenje večjih kosov, npr. prevlek za odeje, pa mi je mož malo vzporedno z omarami ob daljši steni na višini cca. 2 m (sem dovolj velika, da to brez problema dosežem) napeljal še tri vrvi za perilo.

Toliko je zaenkrat opremljeno, ostalo bo prišlo sčasoma, po potrebi in po navdihu. Nad zamrzovalno skrinjo bova verjetno pritrdila še kakšno polico za predmete, ki so bolj redko v uporabi. Pa zaenkrat sva tisto daljšo steno, ki je bolj vidna, pobarvala z živo rumeno barvo, kar je kletni prostor zelo poživilo in vanj tudi v zimskih dneh vsaj na videz vnese malo sonca

Jaz imam prav rada svojo sušilnico, ker je prostorna in je delo v njej hitro opravljeno. Le v času, ko je talno gretje izklopljeno, je s sušenjem perila več dela, saj se takrat perilo v kleti ne suši in ga je treba nositi ven na vrt ali pa v slabem vremenu dve nadstropji višje, kjer imamo na srečo dovolj veliko kopalnico, da vanjo lahko postavim eno manjše stojalo za sušenje perila (http://www.ikea.com/at/de/catalog/products/502287). V pralnici imam sicer tudi prostor za sušilni stroj, a zaenkrat ne čutim nobene potrebe po tem, da bi ga kupila. Če se malo organiziram, se tudi v obdobju slabega vremena, kot je trenutno pri nas, vse perilo brez problema posuši

 

Katja D.

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

3. jun 2013 21:11

V pralnici sicer ne likam, ker mi res ni do tega, da bi se zaprla v mali runkel in se v njem potila. :) Imam pa obešene kuhinjske elemente za prašek, čistila, štirko v spreju, kak kanister lepila bi se našel notri, škatla z baterijami in podobna krama. Poleg pralnega stroja in sušilca je v pralnici tudi pomivalno korito, ta veliko, ki pride prav, ko moram prati kake bolj umazane zadeve po končanih projektih tipa pleskanja ali kopanja/umivanja psa. Kljub temu, da sem planirala, da bo pralnica v tip-top stanju (brez navlake) se mi je ni zdelo dekorirati z ničemer drugim kot z uro, ki ni pasala nikamor drugam, pleteno košaro, staro brisačo (poročno darilo) ob umivalniku in seveda pumpico z milom. Priznam, da se trudim....ampak vrata v pralnico imam najraje zaprta. 

 

Vanja

jampina  

član od: 5.12.2007

sporočila: 229

3. jun 2013 21:37

Ko smo že pri pranju in likanju:kako perete perilo-pisano kot pisano,belo obkuhavateBelega perila je sicer pri meni malo,nekaj spodnjic,kakšen servet in ene dve brisači,to perem skupaj,kar pa je srajc in belih mikic perem posebej.Ostalo pisano perilo ,spodnjice, brisače in barvaste servete skupaj,zgornja oblačila skupaj.Vem malce sem zakomplicirala,ampak moje kolegice smatrajo pod pisano vse kar ni belo,brez sortiranja pred pranjem,se pravi .kavbojke in spodnjice skupaj?Sem pa tudi ena izmed redkih,ki še lika.Koliko pa likate ve?

jampina

*Etka  

član od: 19.2.2004

sporočila: 744

4. jun 2013 6:50

Jampina

jaz imam kategorije:

temne spodnjice in temni štumfi + temne brisače (perem na 50)

belo perilo - brisače svetlih barv, tetra plenice, kuhinjske krpe ... (na 60)

posteljina (na 60)

občutljivo perilo (na 30)

temno običajno perilo (na 40)

svetlo običajno perilo - večina oblačil od 3 letne hčerke in moževe srajce (na 40)

 

Likam zelo malo. Bolj službene stvari. V planu je nakup sušilca, ki mi bo precej oljašal delo, ko dobimo še enega člana.

 

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti