Zdrava hrana

knagode  

član od: 10.4.2013

sporočila: 15

2. jun 2013 0:35

@mamamia: pa ti si prava stalker-ica. A mava kakšnega skupnega prijatelja? :D

knagode

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

2. jun 2013 1:24

knagode je napisal/a:

@mamaF: V grobem gre za drugačen način distribucije - nekaj v smeri kot zeleni zabojček, ja. Prvo sem koncept razložil prijateljem in sodelavcem. Večina jih je z zanimanjem poslušala, vendar je vse prevečkrat prišlo do odgovora, da se ne da nič spremeniti. Jaz se NE strinjam s tem, zato sem želel pridobiti več mnenj. Če ljudje hočemo spremembo, če hočemo bolj zdravo hrano - jo bomo tudi dobili. Zato sem sestavil vprašalnik s štirimi vprašanji, najbolj me je zanimal odgovor na to  "ali verjamete, da bi lahko jedli bolj zdravo?". Želel sem izvedeti koliko ljudi  verjame v spremembe na področju zdrave prehrane in to sem tudi dobil. 

 

Klemen

 



knagode

Aha, no zdaj pa nekako razumem, kaj si si zamislil, hvala!

Kakorkoli - tudi jaz verjamem, da lahko jem bolj zdravo, vendar (tako kot verjetno večina ljudi) ne čakam, kdaj in kako bo nekdo drug poskrbel za to :)

Pač prekopljem svoj vrtiček, posejem in posadim nekaj zase in svojo družino ali pa stopim do bližnjih pridelovalcev in kupim hrano tam. Kaj seveda tudi v trgovini, a če bi si že zapičila v glavo, da bom jedla samo doma pridelano hrano, bi jo pač samo po kmetijah kupovala oziroma si je še več pridelala sama. Meni se ne zdi to stvar neke posebne vere v spremembe ali komliciranja. Pač se malo potrudiš, pa imaš

 

Mogoče je tvoj koncept bolj primeren za ljudi, ki živijo v mestih in si ne vzamejo časa za to, da bi sami nabavljali hrano po lokalnih tržnicah oz. pridelovalcih ali pač nimamjo možnosti, da bi si hrano samo pridelali. Poznam eno gospo, ki se z oddaljene vasi vozi delat v mesto, pa je svoje sodelavce v službi brez kakih posebnih "ceremonij" vključila v nekakšno "mrežo". Oni so redne stranke, ona pa redno dobavlja zelenjavo, jajca in mlečne izdelke iz svoje kmetije in od sosedov. Pa so vsi zadovoljni.

Saj je zanimiva ideja tudi dostava domačih juhic, ki mislim da poteka na področju LJ, nekje sem brala o tem. Gospa je bila brezposelna, pa se je domislila tega "biznisa". Odkupuje samo bio zelenjavo, kuha nekaj vrst juh dnevno in jih razvaza vnaprej naročenim strankam po LJ za malico med delovnim časom. Vsi zadovoljni. Ena moja znanka že nekaj let na enak način dobavlja stalnim strankam veganske jedi, cela kosila ali samo sladice, kar pač naročiš. Ji "laufa". Ampak seveda v LJ, pri nas na vasi vsi kuhamo sami doma, nimamo take velike baze ljudi, ki bi bili odjemalci take ponudbe, zato bi tak podjetnik pri nas bolj tenko piskal.

Kjer pa imaš dovolj veliko bazo ljudi, ki rabijo tudi take vsakodnevne usluge, pa verjetno res lahko uspeš, če si priden in jamčiš s kakovostjo in imaš konkurenčne cene.

Mislim, da take "mikromreže" lahko napleteš brez hudega naprezanja, le dogovorov se je potrebno držati in hkrati imeti razumevanje za dobavljivost/nedobavljivost v danem trenutku (recimo tudi meni lahko toča stolče ves pridelek, pa ne bom mogla obljubljene kile paradajza zagotoviti nekomu, ki si jo je želel).

 

Kakorkoli že - srečno!

 

Mojca

knagode  

član od: 10.4.2013

sporočila: 15

2. jun 2013 1:58

@mamaF: super odgovor, poln koristnih informacij in dejstev. Se zavedam, da se da vse urediti, sploh starejši imajo en cel kup načinov, da rešijo ta problem (tudi sama si jih kar nekaj navedla) -  meni se zdi, da je potrebno še kar precej energije, da se vse to uredi in zato potiho razmišljam, kako bi lahko bile stvari bolj enostavne. ;)

knagode

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

2. jun 2013 8:41

knagode je napisal/a:
a.

 

@vanja: http://www.youtube.com/watch?v=lHkeNnfbR_Y

 

knagode
Si ne morem kaj, da se ne bi še enkrat vtaknila: tole na linku je po komentarjih sodeč industrial size mašina za lupljenje (50-100 kg/dan, to bi bilo še zame preveč,), ne predstavljam si, v kakšni zvezi naj bi bila s tistim strojčkom, ki si ga ti v svojem prvem poslovnem projektu menda želel nameniti amaterskim kulinarikom. Ponavljam: ne podcenjuj svoje ciljne populacije, Barnumovemu izreku ("There's a sucker born every day") navkljub. Pa čeprav ti Top Shop včasih daje misliti drugače. lp, proxima

perpetua  

član od: 11.10.2008

sporočila: 338

2. jun 2013 12:35

Če pokombiniram idejo o lupilcu česna in sodelovanju, vidim "odlično" rešitev - takele naprave se postavijo na strateške točke in ljudje k njim hodimo po dnevne odmerke olupljenega česna. Prvega lahko recimo poskusno postavimo v pasažo Maximarketa

perpetua

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti