Podražitve...

booris  

član od: 11.11.2004

sporočila: 315

4. sep 2012 19:30

Jaz pa menim, da nas vse preveč daje malodušje in da so v veliki meri krivi tudi mediji. Na poročilih ne vidiš drugega, kot same slabe stvari, iz malenkosti naredijo senzacijo, kar iščejo razne afere in kritizirajo vse po vrsti. Tudi v "zlatih" časih socializma so bili revni, a se o tem ni smelo pisati, pisalo se je o odprtjih novih tovarn, mostov, napredku v družbi ipd. Tudi zato je bilo razpoloženje ljudi bolj optimistično kot zdaj.

Menim, da zdaj občutno preveč jamramo in za vse krivimo druge. Ni pa nujno, da je tako. Sosed ima dva sinova, oba sta po končanem šolanju iskala službo, a je nista dobila. Odprla sta vsak svoj s.p. in pri podjetjih, ki jih prej niso hoteli zaposliti, kot poslovni partner dobila delo. Zdaj imata toliko dela, da že iščeta nove sodelavce. Vidite, o takih zgodbah pa ni ne duha ne sluha v časopisih ali na TV-ju. Hočem reči, da kjer je volja, je tudi pot, le malo bolj optimistično je treba pogledati.

booris

Mygrace

sporočila: 6506

4. sep 2012 19:50

Splača se včasih pogledati Pravo idejo....

Mygrace

Sergej C  

član od: 21.3.2009

sporočila: 414

4. sep 2012 20:26

Vendelina, pa si prepričana, da ni vzrok govna v katerem smo ravno to, da smo plebejci tiho in potem lahko patriciji igrajo avtoritete in strokovnjake z naborom floskul? Prej bi rekel, da pravi strokovnjak težko parira floskulam, ki leše zvenijo od resnice in se zato rajši drži pri strani. Vsaj upam, da v senci te krize poteka boj med strokovnjaki in njihovimi surogati. Zame je nesporna avtoriteta samo Arhar. Verjetno ni potrebno razlagat zakaj in presenetljivo, da so mi njegove izjave logične in popolnoma razumljive. Za Mencingerja nisem prepričan. Verjetno zato, ker so izjave v slogu Br.1. -> Če hočeš zmagat, ne smeš izgubit. Oziroma po Mencingerju: 'Če bomo vse prodali, ne bomo nič imeli.'

Da Proksima! Blagovne (terminske) borze so v osnovi namenjene zavarovanju kupcev in prodajalcev (proizvajalcev) pravega blaga na promptnem trgu. Špekulanti naj bi samo zagotavljali likvidnost trga in pri vsaki transakciji samo odgriznili mali delček za svoje preživetje. Likvidnost pomeni, da se tisti, ki je zavaroval svoje prave posle, lahko vedno umakne, če se cena spreminja njemu v škodo. Problem seveda nastane. če špekulacije na terminskem trgu zasenčijo ali kar zamenjajo trgovanje na promptnem. Pogodbe naj bi se na koncu namreč poračunale po cenah na promptnem trgu in če so te sledile špekulantskim, vse skupaj izgubi smisel kot zavarovanje in postane samo prilika za zaslužek zadosti velikim špekulantom. S to igro je na veliko začel Soros z najemom denarja od bank preko noči. Zdaj to počnejo že banke same. (upam, da sem bil razumljiv)

Višanje cene hrane mogoče sploh ni tako slabo. Gledano dolgoročno. Cene se že kar dolgo umetno držijo pod realno ceno - subvencije, poceni energija itd. Namen je, da ljudem ostane več denarja za nakup izdelkov industrije. Zdaj se je velik del proizvodnje preselil na Kitajsko in roko na srce, ni ravno v našem interesu, da (sami brezposelni) subvencioniramo njihovo proizvodnjo in izvoz.

LP

Sergej

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

5. sep 2012 13:27

Sergej, v bistvu se strinjam s tabo.

Glede terminskih pogodb - tu se tudi strinjam s tabo. Sem vedno svoji nečakinji, če ni hotela zaspati, v prvih mesecih svojega življenja, povedala teorijo terminskih pogodb in je dete po dvajsetih minutal zelo lepo zaspalo

 

Vendelina jr.

Sergej C  

član od: 21.3.2009

sporočila: 414

5. sep 2012 14:38

Jap, futures & options je lepa pravljica za mlade nadobudne hazarderje. V osnovi je res tako preprosta, da jo lahko razume vsak otrok in vsakomur, ki je prepričan v rojstvo pod srečno zvezdo, priporočam testno špekuliranje z namišljenim kapitalom.

Imaš mogoče kakšno idejo, kako bi se ta anomalija s premočnimi špekulanti lahko odpravila?

LP

Sergej

Seniorka  

član od: 5.9.2012

sporočila: 2

5. sep 2012 15:00

Energija poganja vse - tako pa tudi negativna. Neprestano toženje, jokanje, jamranje - vse to ustvarja tako ogromen potencial negativizma, da se posamezniki skoraj ne zavedamo. In ko te potegne v to spiralo, si gotov. Vedno bi se moral ozreti po neki drugi poti. Zakaj vztrajati pri starem načinu življenja, če ne gre?! Če si sama in imaš službo, vzemi še eno podnajemnico k sebi. Če nimaš službe - pot pod noge v Avstrijo, nekam. Al pa h kakemu ostarelemu, ki sam ždi v ogromni bajti in hrepeni po človeku, ki bo v zameno za družbo živel pri njem.

Ne razumem stalnega jamranja, pa - da ne bo pomote - se sama ne valjam v viških! Le z vsakega konca prihajajo ene in iste težavne informacije - da mi drugega, kot zaklicati: LJUDJE, NEHAJTE! ne preostane. Ali nekaj naredite, ali pa nehajte.

Seniorka

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4733

5. sep 2012 15:24

No, še dobro, da si se prijavila na ta portal in nas malo v red spravila...

Ognjič

Mygrace

sporočila: 6506

5. sep 2012 15:29

Jst grem kr balončke napihvat, pa na Čopovo! Mimgrede še v Krašu kupim lešnikove napolitanke...bohve, kam bom zajadrala?

Na novo Živalsko farmo stoposto ne!

 

                                  

 

Mygrace

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

5. sep 2012 17:19

Eh Seniorka ( pa se mi bolj zdi, da si kakšna juniorka, ravno prišla od tabornikov ( ali skavtov ), polna dobre volje, gesl o pozitivni energiji ), samo si še nabavi knjigo Secret, Rhonde Byrne in ni problema, kakšna kriza neki, vse bomo rešili, kot bi mignil.

Pa ne bo šlo tako zlahka, stvar je v tem, da je sedanja kriza drugačna od prejšnjih kriz, in je nerešljiva v okviru kapitalistične paradigme, povečevanja dobičkov, nenehni rasti, proizvodnji čigav namen je ustvarjanje dobička, uničevanje dobrin, vse za dobiček.............. Problem je še v tem, da se tega kapitalistični teoretiki niti ne zavedajo, bodisi v meki kapitalizma, ZDA, bodisi pri nam ali drugje v svetu. Tudi naši profesorji ekonomije ( Tajnikar, Damjan ) vidijo rešitve v ureditvi finančneg trga. Kakšna ureditev neki, vse te kapitalistične institucije je treba ukinit.

Na kratko povedano, sedanji trenutek je tak: zaradi velike produktivnosti v vseh vejah proizvodnje ( kajti edino ta je pomembna, kapitalistični ideologi iščejo rešitev v organizaciji borz in drugih kapitalističnih sranjih ), vse potrebne dobrine za ( recimo ) cel planet, proizvede polovica svetovne populacije, za drugo polovico enostavno ni dela in ga tudi ne bo, vsem nebulozam o novih produktih z višjo dodano vrednostjo in novih delovnih mestih naših in tujih politikov navkljub. V okviru kapitalistične paradigme ni problema: brezposleni naj se znajdejo, samoinicijativni morajo bit, dela je dovolj, samo ga je treba poiskati, če ne naj crknejo.............ali, po tvoje, naj gredo v Avstrijo. In zaradi takšne paradigme rešitev ni možna v okviru kapitalizma, svet bo treba postavit na drugačno osnovo.........

Pri nam se te situacije edino mal zaveda prof. Mencinger, drugim se niti ne sanja za kaj sploh gre pri tej krizi, bankirjem vsekakor ne, politikom pa na slpoh.

Pa, če sem pri politiki: najbrž je res, da si imamo politike kakšne zaslužimo. Poglejte levico: Kresalka, Golobič, Pahor et cohortas so opleli ( pa, roko na srce, a so sploh bili vredni kakega zaupanja ), sedaj se kot en od vodij levice pojavi velekapitalist Janković.......... Ma narobe svet. Desnica ni nič boljša ( po moje kvejčemu slabša ), Una svetohlinka ni za nikamor, un konvertit ravno tako, najmanj omadeževan je un od kmečke stranke, o Janši pa ni vredno izgubljat besede ( spomnite se proslave, pa vojašnice ) ta ni sposoben niti sebe uredit, da bi bil konzistentan, kje pa bo državo uredil. A je sploh pri sedanjih politikih v parlamentu nekdo, za katerega bi dal roko v ogenj, ta je res pošten, samo na dobro države misli ( recimo, kakšna intelektualna veličina kot je recimo Bučar, Pahor ( un književnik ), Pirjevec......

Edino smo mi državljani v redu, lahko upravičeno jamramo!

Ja, figo smo v redu: spomnite se Ambrusa ( recimo ) ko skupina nestrpnežev ( jaz bi rajše rekel fašistov, pa si ne upam ) izžene iz vasi neko familijo, ustavljajo in prgledujejo policijska vozila, določajo kaj in kako, neka vzporedna oblast, polovica Slovenije jim da prav. Pa nikomur ni padel las s glave ( najmanj kaj bi lahko bilo je da leti prvi policaj, ker ni zagotovil oblasti države na tem območju ), kako se komu zljubi, zapre cesto in neki izsiljuje........

O tem, kako so nas pokradli ( v merkurju zmanjka 10 milijonov, kodrežu predlagajo " globo " za 50.000! ) pa ni vredno zgubljati besed.

In, sedaj bi vsi rad imeli red, oblast vredno spoštovanja............. Kaj smo si ustvarili, to sedaj imamo.

Ja, seniorka, tako nekako jaz vidim situacijo, pozitivno mišljenje, se mi zdi, je rahlo premal.

ežoj

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti