Prvošolčki in naloga

marjja  

član od: 6.9.2011

sporočila: 2510

8. sep 2013 12:13

Iz SSKJ:

recitírati  -am nedov. () umetniško brati, podajati (pesniški) tekst: zna lepo recitirati; recitirati črtico, pesem; recitirati na slavnostni akademiji; recitirati in deklamirati // deklamirati: med pogovorom je nenadoma začel recitirati znano pesem

deklamírati  -am nedov. () 1. umetniško podajati (pesniški) tekst na pamet: učenec je zelo lepo deklamiral; deklamirati pesem, verze; deklamirati na proslavi / ekspr. tako zna, da kar deklamira 2. slabš. vzneseno, a vsebinsko prazno govoriti: deklamirati o pravici

 

Učni načrt za SLO v OŠ nikjer izrecno ne prepoveduje učenja pesmic na pamet

 

 

marjja

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

8. sep 2013 14:03

yulchi je napisal/a:

Ne rabijo se več učiti pesmic na pamet. Lahko jo samo preberejo in se bo štelo isto, kot da bi jo povedal na pamet.

Nikoli se niso rabili učiti pesmic na pamet.

rimljanka

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

8. sep 2013 16:16

Raba glagola rabiti je bolj pogosta na Štajerskem, vsaj kolikor slišim svoje štajerske sorodnike govoriti: npr. ne rabiš tega gledati, delati, kupiti...Ne rabiš se tega učiti je iz istega "vica". Kje si doma Julči?

Samo kot zanimivost: prekaljena TV novinarka Rosvita Pesek je nedolgo tega v Odmevih uporabila štajerski način glagola biti -  "sma", namesto sva. Kot vem je Ptujčanka. In ni edina, ki jo včasih zanese, vedno pogosteje uporablja ozki o, e, ko knjižna slovenščina zahteva široki e, o, sama sem namreč vedno zelo pozorna na govorjenje. Ampak to je že smetenje in se opravičujem zanj. 

 

naor

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

10. sep 2013 22:10

marjja je napisal/a:

Učni načrt za SLO v OŠ nikjer izrecno ne prepoveduje učenja pesmic na pamet

Po mojih podatkih tudi ne. :)

tulka

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

11. sep 2013 9:58

Nobenemu ni treba znati Krsta pri Savici na pamet.

Ampak, če kdo zna v svojem govoru smiselno uporabiti tisto, da kdo "že doglo bije boj".....se pa takšna pripoved drugače prepozna. Pa če se ve, od kod je tista "da je koža podplat čez in čez postala" in če zna uporabiti, je tudi dobro. Pa če se razume, kaj pomeni "kraljestvo za konja" in kaj je "...samo ime je tvoje moj sovražnik...kaj pa je ime...to, čemur roža pravimo, dišalo prav tako lepo bi z imenom drugim....." ima več možnosti, da bo znal/a v življenju lepše ubesediti vse, kar pač pričakuje.

Se spomnim dogodka izpred let. Novinarji so po podelitvi Prešernovih nagrad med povabljenci (to ni estradna zadeva na tem seznamu naj bi bila vendarle špica te dežele) delali preskuse tega, koliko znajo recitirati/deklamirati kakšno Prešernovo pesem. In rezultat je bil nekako takšen: Dobro so se odrezali igralci (ker imajo tak dril in to pač znajo) in z recitiranjem nista imela nobenega problema dr. Mencinger in dr. Arhar. Gospoda so zmotili pri banketu in sta vsak odložila tisto hrano in mirno povedala kakšno kitico. Ker pač sta hodila v take šole, kjer je ta dril deloval in sta se tudi skozi ta dril naučila, kako se memorirajo podatki. In čisto nič ne škoduje, če nekaj preprosto znaš, ker nikoli ne veš, kdaj bo to veljalo uporabiti.

 Politiki (neodvisno od barv) so bili v tej kategoriji enako slabi, starejši profesorji s tehniških fakultet so bili srednje močni, ampak nekaj so zmogli....kar je bilo pa tam okoli 35-40 let starega (kategorija novinarjev, TV voditeljev, državnih sekretarjev...) in ni bilo iz igralskih vrst, se je pa več-ali-manj blamiralo.

Zdaj se pa vsi lepo odločite, kaj želite za svoje otroke: da bi bili v znanju suvereni (ker potem bo treba tudi kakšno pesem znati) ali pa da bodo nekaj bebavega, ki zmore prebrati članek tabloidu, nekaj bebavega, ki ne bo znalo podatka  A izpred dveh tednov nazaj povezati s podatkom B od danes (ker je vmes že pozabilo na podatek A, ker se ga je bilo pač treba naučiti)....

Mimogrede, v britanskih šolah imajo otroci od malih nog predmet Speech and Drama in se tudi učijo interpretacij Kiplinga in Wordswortha (in ostalih, že zdavnaj mrtvih) pa tudi ameriškega Whitmana znajo (in nekako do mature vedo, da je O, captain, my captain! referenca za to, če izgubimo nekoga, ki nam pomeni veliko avtoriteto...) in to zaradi tega, ker je za angleškogovoreče študente ocena, ki so jo dobili pri angleščini selektivni mehanizem za to, da bodo prišli na dobre univerze. Ker je stališče univerz takšno, da stroke bodo študente že naučili, če pa študent ne bo znal razložiti, kaj počne, potem kaj prida v poklicu ne bo. In te britanske modrosti bi se morali vsi zavedati. Če ne zna človek razložiti, kaj počne in kaj želi, bo trda v življenju.

In še zadnja: tudi tule lahko preberete bolj ali manj pismene pisne izdelke in tisti, ki zmorejo zložiti skupaj bolj pismene izdelke, so se v šoli naučili nekaj stvari na pamet.



Vendelina jr.

Sporočilo je spremenil(a) Vendelina jr. dne 11. 2013 10:00

Sweetness Bakery  

član od: 28.8.2013

sporočila: 225

11. sep 2013 10:05

otroci v prvem razredu delajo določene zadeve pri pouku. Kar ne dokončajo pri pouku (vmes z mislimi odsanjajo, se pogovarjajo...), dokončajo v podaljšanem bivanju. Če tudi tam ne dokonča, je normalno, da mora doma. 

 

Zdaj imam že drugič prvošolčka in je skoz enako. Verjami, da v šoli nimajo toliko nalog, da otroci ne bi zmogli. Samo eni otroci so sposobni sedeti pri miru in reševati, delati, drugi pa ne. 

Menim, da bi se bilo fajn doma pomeniti tudi z otrokom in ne samo kot je po navadi z učitejico (ki je vedno kriva ali sistem). Torej zakaj ne reši v šoli stvari. Doma delati nalogo je muka, ker je tem otrokom že v šoli muka tako dolgo sedeti. Torej, prepričaj ga, da v šoli posluša in rešuje, da mu ne bo potrebno doma in se bo ta čas lahko igral. 

Sweetness Bakery

Lisa  

član od: 13.1.2005

sporočila: 1812

11. sep 2013 10:30

Ko je moja starejša šla v šolo, so se nekateri starši na prvem roditeljskem sestanku pritoževali, da otrok vse popoldne in še zvečer dela nalogo. Učiteljica (čudovita gospa stare šole, z avtoriteto) pa je rekla - "naloge jim dam za pol ure dela. Po tem času jim vzemite zvezek in jih pošljite ven. Pa naj naslednji dan v šoli razložijo  zakaj niso opravil naloženega". Pri večini je delovalo.  Seveda so pred 25 leti otroci še imeli nekaj občutka odgovornosti in sramu.

Lisa

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

11. sep 2013 11:02

Oh, querida amiga, bueno es................ uf, uf, lepo te je prebrat, ko si v elementu in pišeš razumsko, pa unga hudička, ki ti včasih strup posiplje po napisanem imaš zaklenjenega. Dobro pa je tudi, da si zgornje napisala v temi, ki je večina niti ne odpre, tako da se ( po moje ) ni treba bati pretiranega strupa od tvojih " zvestih prijateljic ", ki ti prečekirajo vsako besedo.

Glede Mencingerja in Arharja ti je mal ponesrečen primer: njima so starši ( verjetno, ne more bit drugače ) delali šolske naloge in po forumih ( upssss a je to takrat sploh bilo ) spraševali za povzetke tega in onega......

Politiki, novinarji, estradniki.......... se rekrutirajo iz učencev, ki jim v šoli rečejo " štreberji ", ki jih družba nasploh zelo ceni, uporabni pa so bolj slabo.

Glede mene osebno, pri prešernovih verzih bi se bolj slabo izkazal, morda bi se našel kak drug pesnik ali pesem ( seveda, med njimi ni " sous le pont mirabeau ", ki smo je svoj čas mogli znat napamet v francoščini ).

 

ežoj

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

11. sep 2013 11:29

Vendy, se podpišem. Pa tudi zdaj, ko že dolgo nisem več mladinka se potrudim kakšen verz naučiti na pamet. Ne za učiteljico in oceno, ampak baje pomaga dril ohranjati zdravo pamet, kar to že je.

Ežoj, pri vseh tvojih knjigah, leksikonih, potovanjih in zanimanjih...ni skrbi za tvoje duševno zdravje.

 

naor

mojezlato  

član od: 10.12.2012

sporočila: 1039

11. sep 2013 13:28

Se strinjam, da zna biti učenje kakšnih pesmic na pamet zelo koristno. Še na faksu sem morala marsikateri verz vedeti na pamet (molitev Očenaš v stari angleščini, pa nekaj verzov iz dela Canterbury Tales, pa en odlomek iz Romeo and Juliet,...), da ne omenjam še predstavitev seminarskih nalog in na koncu diplomskih nalog. Teh zadnjih sicer ni bilo potrebno vedeti točno na pamet, a je le boljše, če znaš prosto govoriti, kot pa vse prebrati. 

mojezlato http://kosilazavsakdan.blogspot.com/

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti