Lepo in dobro pecivo

roznik  

član od: 2.12.2008

sporočila: 105

tema odprta - 3. dec 2011 10:02 | ogledi: 14.681 | odgovori: 17

Pozdravljeni,

samo zaradi firbca, vašega mnenja in morebitnih podobnih izkušenj odpiram to temo. Se tudi vam dogaja, da ob različnih priložnostih (rojstni dnevi, birme itd...) velikokrat pecivo ni bogvekaj vredno? Jaz to opažam že nekaj časa. Ne vem, a ljudje res nimajo okusa, kaj je dobro in kaj je lepo? Če je že lepo, sigurno ni okusno, če je okusno pa je tako skropucalo... Jaz velikokrat pečem kolegicam za take priložnosti, pa me potem na praznovanjih nič ne privlači, rezen moje, seveda. :) No, pa da ne bo zgledalo samovšečno. Vem, da so okusi različni, nekaterim ugaja čokolada, drugim orehi, tretjim kreme... (meni vse:) ), pomembno je, da je lepo zrezano oz. oblikovano in lično zloženo na pladnje, zdraven pa seveda paše tudi razvajanje brbončic na tak ali drugačen način.

Me je prav v slabo voljo spravilo, ko sem na enem praznovanju zagledala super piškote, lepe, lepo zložene, skratka krasne. Nato zvem, da so bili naročeni pri privatnici. Pokušam enega za drugim - prav vsi enaki (čeprav vsak drugačen), najbolj brezokusno krhko testo in in in ...ah, sem si mislila, brez veze - a še kdo zna pečt lepo in dobro pecivo?

Kakšne so pa vaše izkušnje, mojstrice? Lep pozdrav.

roznik

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

3. dec 2011 10:24

Če se dogovorimo za kriterij, torej kaj je lepo in kaj okusno, potem bo debata lažja.

 

Moje izkušnje s praznovanj so obratne kot tvoje. Ne hodim sicer na birme in krste, na poroke in rojstne dneve pa, in ponudba je takšna, da kvečjemu "žicam" recepte ali vsaj vprašam, kako se kaj naredi.

Se dogaja, da so včasih piškoti iz enakega testa in le različno okrašeni ali preliti z različnimi glazurami, a da je povsod tako kot ti praviš? Jaz na pogostitev gledam prizanesljivo, izhajam s stališča, da je pač vsak za goste hotel najboljše in če se mi kdaj zdi, da je kad pod mojimi osebnimi merili, odmolčim. Ker ni nujno, da je vse, kar jaz prirpavim, drugim všeč. Kaj pa če kdo o tvojem pecivu razmišlja enako kot ti o drugih?

 

Se strinjam, da vsi ne pečejo oziroma ne pečemo z ljubeznijo in z občutkom, eni tudi gledajo, da čim ceneje pridejo skozi, eni delajo z levo roko, izdelek je temu  primeren. A sem prepričana, da je to zelo redko.

 

Najlažje je s prstom kazati na druge, težko pa je roko z iztegnjenim prstom obrniti k sebi.

 

Tudi jaz sem ponosna na svoje piškote, tako na okus kot na videz. A to ne pomeni, da podcenjujem druge. Iz tvojega posta pa mi tako nekako zveni - jaz obvladam, drugi pa nimajo pojma.

Daj raje na birmah in krstih ter porokah uživaj v zabavi, kot pa da ocenjuješ izdelke drugih.

mamamia

litops  

član od: 11.1.2010

sporočila: 26

3. dec 2011 11:05

Joj,joj, roznik,kakšne nepomembne spravi te spravijo  v slabo voljo....,meni je pa vglavnem vse več ali manj dobro,če pa mi ni  kaj všeč pač nejem aneda?

Kar je nekomu všeč, pa drugemu ni ,še ne pomeni ,da je samo tvoje najboljše.Tudi sama veliko pečem(smo številčna družina, seveda brez vas nebi šlo),pa mi je od mojih snah zelo všeč ,če kaj spečejo,čeprav izgled ni najlepši,  ja pa kaj pol.,ko bodo toliko km imele za sabo, bo pa tudi izgled ???? uživam in uživam

Tako kot ti je napisala že mamamia,raje uživaj .

litops

roznik  

član od: 2.12.2008

sporočila: 105

3. dec 2011 11:19

Površno sta brali: napisala sem, da vem, da so okusi različni :) in se čisto strinjam z vama. In vem, da mogoče moje vam ne bi bilo všeč in vaše meni. Zanimalo me je samo mnenje in če se to drugim tudi dogaja.

Vas pa res zbode prav vse. Lep dan

roznik

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

3. dec 2011 11:28

Sem pozorno prebrala, dva krat in še sproti, ko sem odgovarjala. Meni pač zveni tako, kot sem ti napsiala. Priznavaš, da so okusi različni in da je komu kaj všeč in kaj ne, a ostajaša pri tem, da drugi nimajo pojma, tvoje je pa ok. Tako jaz razberem, kaj ti misliš, pa seveda ne vem.

 

In to, da nas kako pisanje zbode, ni nič hudega. Vprašala si za izkušnje, pa smo ti jih napisali.

Jaz sem se iz tega naučila, da so med gosti tudi taki, ki primerjajo svoje izdelke z izdelki drugih in za svoje menijo, da so lepši in boljši. Tudi prav. Samo mnenja izmenjujemo, različno smo si pač.

 

 

mamamia

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

3. dec 2011 11:42

Jaz sem naredila "tvojo" kremo Mamamia in požela veliko priznanje, čeprav vem, da sem rekla šele Dobro jutro. Mi je pa bilo v veselje, da so me pohvalili, ker nisem preveč samozavestna kar se sladic tiče. Tako da bom naslednjič naredila to stvar z še več veselja in poguma. Poznam pa tudi take, ki res težko pohvalijo. Pa tudi to je res, vsak ima svoj okus. Meni npr. je (skoraj) vse dobro. Mora biti res zažgano in skupaj nametano, da mi ni dobro.

 

naor

zeta  

član od: 21.5.2009

sporočila: 1353

3. dec 2011 14:29

roznik je napisal/a:

 in ...ah, sem si mislila, brez veze - a še kdo zna pečt lepo in dobro pecivo?

roznik

 

Verjemi, vedno več jih je, ki pečejo neverjetno okusno in za oči vabljivo pecivo. Krasno, da spadaš tudi ti mednje.

zeta

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

3. dec 2011 14:58

Malo sem pokukala, če naša roznik pokomentira recepte in lepi prelepe slike svojih izdelkov na tejle naši strani in, kar je bolj pomembno, pri katerih receptih pusti svoj "prstni odtis". No, njena izbira me ni nič kaj impresionirala. Načeloma nisem preveč navdušena nad tistimi, ki nekonstruktivno in kar takole v tri pirovske nekaj p**dijo.



Vanja

Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 03.dec 2011 14:59

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

3. dec 2011 15:05

Hehe!

 

naor

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

4. dec 2011 10:23

Ali še kdo zna speči dobro in lepo pecivo? Ja, zanseljivo. Jih kar nekaj poznam. Mene ni med njimi, za tebe, rožnik, pa ne vem.

Predvsem se še nikoli nisem ukvarjala s tovrstnimi razmišljanji - cenim to, da me ljudje na svoj zasebni dogodek povabijo in si ne jemljem prav pravice, da bi njihove napore kaj posebej komentirala. Hočem reči - ne sodi v mojo domeno, da bi sploh imela mnenje o tem, ker svoje poroke, krste, obletnice, sedmine itd. pač vsakdo kreira po svojih predstavah in trenutnih zmožnostih. Da bi do kosti oglodala kolegico, ker se ji za pogreb svoje mame ni zdelo pomembno peči par kil keksov in jih je raje naročila v vaški pekarni? Daj no. Na kraj pameti mi ne bi padlo, da bi sploh razpredala o tem.

Če že vabim ljudi k sebi, strežem svoje izdelke, preverjene in preskušene, eksperimentiram pa raje bolj na samem ob deževnih sobotah, ker vem, da kaj novega rado gre po zlu. Tako vem, da so na mojih "prireditvah" peciva dobra, po videzu pa tako-tako, da ne rečem še kaj hujšega, pač primerna mojim ročnim spretnostim. Požvižgam se na mnenje tistih, ki se zgražajo nad sočno in okusno torto samo zato, ker na strani krema malo leze ven ali je v naspisu en A večji od drugega. Naj se kar zabavajo, bog jim daj zdravja. Kdo drug si pa kaj takega zelo žene k srcu in raje postavi na mizo čudovito lepo pecivo, ne glede na to, iz česa je narejeno, samo da super zgleda. In tudi to je prav, saj vendar ne greš na krst zato, da dobiš potem kaj za jest in kritizirat, ali ne?

Moje izkušnje so torej take, da smo se na krstih, zarokah, rojstnih dnevih ali žurkah kar tako imeli dobro ali malo manj in da je bilo to povsem nedodvisno od tega, ali je bilo pecivo dobro ali ne.

 

Lep dan,

Sonja

yulchi  

član od: 16.8.2007

sporočila: 630

4. dec 2011 15:15

Ja, iz vsakdanjih osebnih izkušenj vem, da imajo ponavadi tisti največ komentarjev, ki se na dotične zadeve najmanj spoznajo. Predvsem poslušam o kuhanju kosila, kako se kaj naredi, s strani moških, ki hodijo v kuhinjo samo za 10 minut, toliko, da se najejo. Ostali pa modro molčimo, saj vemo, da se lahko tudi najboljši kuharici kdaj pa kdaj zalomi. Sem pa prepričana, da se čisto vsi potrudimo, saj s slabo voljo jedi ne uspevajo najbolj. Vsaj pri meni ne...

yulchi

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti