Praznična peka

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

5. nov 2011 22:07

Lissa je napisal/a:

Hvala, Urška !

Mislim, da bo to pravi recept :) Morda bi ga dala med recepte, saj mi google ni našel niti enega zadetka, ko sem vtipkala piškoti bogatinčki.



Lissa

 

Stisni s tipko na črko b na desni strani okvirja s tvojim imenom in se ti recept shrnai v tvoje lastne beležke.

 

mamamia

msegov  

član od: 7.8.2010

sporočila: 493

6. nov 2011 13:31

bannanna je napisal/a:

uf, tale tema v začetku novembra je nekaj takega kot prehitro okrašene ulice.. 



www.mojalbum.com/naredilaana

 

Pri meni je žal tako, da se z začetkom decembra zame začne največja gužva, tako da ja, jaz si seznam peke za praznike pripravim že zelo zgodaj ... Potem pa le še kaj dodam ... Sicer pa vsak kot želi ... Lahko pa temo začneš brati, ko se začne december oz. ko ti pač paše in takrat začni zbirati ideje, če veš da se ti bo časovno dobro izšlo ...

Jaz pa raje malo hitreje začnem zbirati ideje in delati sezname, da potem ni toliko stresa in hitenja ter posledično slabe volje, ki bi mi pokvarila praznično vzdušje! Pa še rada kak vikend v novembru preizkusim kak recept, ki ga še nisem pripravljala, da potem ne živčkam, ko gre zares! :)

 

Drugače pa tile bogatinči zvenijo slastno ... Mogoče jih pripravim!

msegov

Vilma  

član od: 30.8.2004

sporočila: 560

6. nov 2011 14:35

Glede na to, da ima sine na miklavža RD, se moram kar malo prej pripravit na praznično peko.Pa vseeno nekako ne znam prehitevati praznikov. Tretnutno se pripravljam na martinovo raco in mlince. Po martinovem vikendu pa bom začela beležiti recepte za praznično peko.

Vilma

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

6. nov 2011 14:55

Kakro kdo. Zame je božična peka predvsem veliko veselje in sprostitev, nikakor ne stres. Da bi sestavljala sezname in izgubljala živce, če kaj ne uspe ali mi ne znese narediti... pa kaj še. Prazniki so vendar zato, da v njih uživamo, ne pa, da okoli njih zganjamo cirkus! Sprehod po snegu z družino in prijatelji, dišeče kuhano vino, ko prideš domov, pa če je zraven še kaj domačega za not namočti, toliko bolje; če ni, pa tudi nič narobe, glavno, da smo skupaj in se imamo lepo.

Sonja

yulchi  

član od: 16.8.2007

sporočila: 630

6. nov 2011 15:15

Pri nas začnemo z začetkom decembra peči medenjake. Za praznike pa je gužva tri dni pred 25.decembrom. Takrat pečeve z babico izmenično: ona do kosila, jaz popoldan po kosilu vse do noči. Torej je pri naši hiši za božič peciva več kot v slaščičarni 

Seveda moram po želji nekaterih vsako leto speči ene in iste kekse (linške, kučme, skutine pastetke, medene plošče, išlerje), jaz pa obvezno dodam nekaj novih, z moje strani še nepreizkušenih receptov. Te najdem tu na kulinariki in v revijah, ki jih izdajo posebej za praznike. Za novo leto pa seveda še ena krajša runda peke, po navadi kakšna tortica ali bolj slavnostno pecivo poleg minjonov in nekaj malega drobnega peciva.

 

Yulchi -.-

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

6. nov 2011 22:16

Priprave  na praznično peko začenjam sredi novembra. Meni je to čisto poseben obred.

Na dan privlečem rokovnike z zapisi, kdaj sem kaj pekla, revije z recepti in številne knjige, iz katerih brskam ideje. Potem pripravim seznam osnovnih sestavin (moka, sladkor, maslo, jajca, jedilni škrob, smetana, čokolada, marcipan, nugat in drugi dodatki, okraski ter začimbe - letos bo spet nekaj v znaku kardamoma in rožne vode ...), postopma nakupujem sestavine.

Malo kombiniram recepte glede na porabo rumenjakov in beljakov (teh potrebujem pet za cimetove zvezdice ...), v glavnem pa improviziram. Imam seveda svoj stalni repertoar, ob tem pa nastane vrsta  vsakoletnih novosti, ker se mi ideje kar sproti porajajo. Začnem morda gnesti testo po kakšnem receptu, potem pa kar nekaj dodajam ali spreminjam in nastajajo vedno novi kolački.

Lani so bili hit kardamomovi kolački s pistacijami in rožno vodo ter čokoladno-pomarančni piškoti, letos bom to skušala ponoviti, že v naprej pa vem, da bo spet nastalo tudi kaj novega.

 

 

mamamia

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

7. nov 2011 10:14

A je kaka praznična revija že v prodaji? Ponavadi vedno zamudim.

 

Jaz imam prvo rundo peke za prvi teden novembra, potem drugo za prvi teden v decembru (otroški rojstni dnevi), potem pa počasi po navdihu do božiča. Stalnica so medenjaki, drugo pa 'kar pride pod roke'.

Atina

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

7. nov 2011 12:06

Božična Lisa je že, na naslovnici je smrekov venec z medenjaki - adventni koledar.

rimljanka

ledenka_  

član od: 27.12.2009

sporočila: 581

7. nov 2011 15:10

vzunaj je tudi že božična nova:)) je kar nekaj dobrih receptov

ledenka_

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti