E-študij na dobi - nasveti?

Al-Ni  

član od: 23.12.2007

sporočila: 149

tema odprta - 23. jun 2011 10:03 | ogledi: 10.083 | odgovori: 18

Pozdravljeni!

Po desetih letih od kar sem končala srednjo šolo se odločam za študij na Dobi v Mariboru. Zanima me E-študij.

Oklevam med programom:

- Marketing

ali

- Organizoranje in menedžment socialnih dejavnosti

 

Oba študija sta mi zanimiva. Obe smeri me zanimata.

 

Zanima me kakšne so vaše izkušnje z samim e-študijem?

Kdo dela katerega od navedenih programov? Je kateri bolj zahteven od drugega?

Po vseh teh letih ne učenja me je zelo strah vsega skupaj.....

 

Prosim za kakšen nasvet, mnenje, izkušnje...

 

HVALA!!!



Al-Ni

Temo je spremenil(a) Al-Ni dne 23. jun 2011 10:07

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

23. jun 2011 10:28

A bi ti rada študirala ali pa bi se samo rada malo pogovarjala?

Ker vprašanja tipo - kaj je pa bolj zahtevno - so otročja. Nihče ni naredil faksa zaradi tega, ker je bil "manj zahteven". Resda se je kdo tudi kam vpisal zaradi takih razlogov, ampak če ga ni zadeva v teku študija začela resnično zanimati, ga ni naredil. Kar je mogoče tudi eden od razlogov, zakaj imamo toliko faliranih študentov.

Ker za vse, kar smo se naučili, je potreben nek napor in temu sledi užitek, ker smo se tega naučili. Konec koncev, mali otrok, ki se komaj uči hoditi, se tudi precej namuči, da se nauči, ampak je potem vesel, ker zna in gre raziskovat svet naprej. In tega principa se velja učiti od majnih otrok in ga ponovno poiskati pri sebi.

In študij, reden ali pa na daljavo - če kdo v resnici misli, da je to "čisto enostavno" in da se "kar naredi", naj prosim, odraste. Učenja, ki je čisto enostavno in brez muke, ni.  Oziroma je neka samoprevara, da se kaj doseže z minimalnim trudom. Minimalni trud prinese samo lenobo in čisto nič drugega.

Učenje, študij, to v vsakem primeru (in je čisto vseeno, katera smer in kje) zahteva to, da se vsak dan (vreme, prazniki, ostale stvari....ni važno) konstatno sedi pri knjigah in išče po virih in se išče še ostala literatura. In na začetku se to počne zaradi discipline in zaradi tega, ker se "mora" zaradi obveznosti. Potem pa to postane način življenja in ena velika radost, ko spoznavamo nove stvari in te stvari postanejo del nas.

Če si pripravljlena na to, se vpiši. Če boš ob študiju ugotovila, da morda ni prava smer - se vedno lahko zamenja smer. Če pa že ob razmisleku iščeš "luknje v sistemu", pa to, kaj je lažje, je pa škoda denarja in časa, ker s takim cincajočim odnosom itak ne boš zadeve dokončala.

Drugače je pa bolj primeren naslov za informacije kar omejeni zavod in ne kul.slo.

Vendelina jr.

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

23. jun 2011 10:28

Škoda, če si zamudila, te dni so imeli dan odprtih vrat, bi dobila odgovore na vsa vprašanja. Po moje je najbolje,d a se oglasiš tam, ti bodo z veseljem vse pojasnili in razložili. Mamamia

mamamia

ZAČETNICA  

član od: 2.2.2007

sporočila: 1985

23. jun 2011 10:43

Jaz mislim, da je na Dobi vseeno lažje, na koncu koncev bi sicer vsi na EPF študirali.

 

Nevem če ti je izobraževanje bolj v hobi oz. lastno izpolnjevanje ali želja po nadaljnji možnosti kariere. Nekako se je v mojem podjetju (javna uprava) pokazalo, da taka šola ni najbolj cenjena, če se smem tako izrazit oz. kolegice "s takimi šolami" nikakor ne napredujejo...

Začetnica

ZAČETNICA  

član od: 2.2.2007

sporočila: 1985

23. jun 2011 10:47

Aja pa še to, tudi jaz sem se po takem času vpisala na fakulteto, ni mi lahko (želja je pa velika), zato ti želim obilo volje ter good luck!

Začetnica

Mojca2007  

član od: 11.10.2007

sporočila: 133

23. jun 2011 10:48

Pozdravljena,

 

pred leti sem končala e-študij na Dobi, torej študij na daljavo.

 

Verjamem, da se komu zdi to "easy" varianta, ampak sploh ni tako: pomeni namreč, da moraš imeti veliko SAMODISCPLINE in volje, da sam predeluješ gradivo, brez predavanj.

 

Potrebno se je redno učiti in redno delati domače naloge in jih jih pravočasno oddajati, sodelovati s sošolkami/sošolci v delovnih skupinah, vsake toliko biti vodja skupine in združevati ter oddati skupno nalogo.

 

Super pa je, da si lahko sama izbereš čas, ko boš delala šolske obveznosti - meni je bilo najlažje zvečer, ko sta otroka že zaspala ali pa ob vikendih. E-študij je primeren za ljudi, ki jim zaradi drugih obveznosti ne znese hoditi na redna predavanja - ali pa (tako kot jaz:)) niso avditivni tipi in ne odnesejo skoraj nič od samega poslušanja predavanj.

 

Tudi jaz ti svetujem, da ne izbereš določene smeri študija zato, ker bi se ti zdel lažji od kakšnega drugega - izberi nekaj, kar te res veseli in da se vidiš nekje v prihodnosti v tisti smeri. Marketing in socialne dejavnosti niso glih primerljive, zato dobro razmisli.

 

Vsekakor pa ti E-študij toplo priporočam in naj te nikar ne bo že vnaprej strah - najprej poskusi, ok?

 

lp, M.

barbra  

član od: 9.8.2002

sporočila: 355

23. jun 2011 16:06

E-študij na Dobi se pač ne more primerjati z "rednimi" faksi. Seveda pričakujem ploho zanikanj. Vem kar vem.

Barbra

neznan uporabnik

23. jun 2011 18:35

DOBA v Mb je primerna za učenje tujih jezikov. Za bolj resen študij pa vsekakor ne. Kot tudi ne ostale njej podobne institucije ali zavodi za izobraževanje. Jaz sem enkrat poslušal zagovor diplomske naloge na eni taki ustanovi. Smer marketing. Saj ne vem kaj naj napišem - zgledalo je tako, kot je v mojih mladih letih oz., ko sem bil v 7 razredu osnovne šole izgledal referat pri pouku zgodovine. Pa še ta je bil bolj skoncentriran in vsebinsko obsežen.

 

No, poleg tega,da oni izvajajo vse kar nosi denar. Od poučevanja jezikov,do predavanj o iskanju zaposlitve, zakar so plačani od države, do študija na visoki ravni. Mislim,da to dovolj pove o tem, kako so specializirani in kam pes taco moli.

 

Multivitamin

multivitamin

Al-Ni  

član od: 23.12.2007

sporočila: 149

24. jun 2011 7:18

No verjetno sem se narobe izrazila glede lažjega študija. Želim študirat ja, ampak tukaj mi neke motivacije niste ravno dale:) Razen redkih izjem.

Nekdo zgoraj je celo napisal, da naj si vzamem čas za študij. Hm a naj službo pustim?:) To žal ne gre:(

Žal je nam zaposlenim doba po mojem res edina možnost. V kolikor seveda želiš študirat.

 

Mislila sem, da ima katera kakšno izkušnjo in je tak študirala, pa očitno ni veliko takšnih. Hvala vseeno punce!

Al-Ni

neznan uporabnik

24. jun 2011 8:37

Al-Ni, ne moreš pričakovati,da te bo nekdo na forumu,ki ga niti ne poznaš (neodvisno od vsebine študija) motiviral, da boš ti šla študirati. To mora dozoreti v tebi in v tebi sami mora biti dovolj želje in motivacije zakaj se boš tega ob delu lotila. Če zarad tega, da boš kasneje imela boljšo plačo ali mesto v službi, je to tudi motivacija. Če je pa zraven še želja,da si razširiš obzorja pa toliko bolj. In, ne vem, česa bi te bilo strah. Saj, če nimaš možnosti redno več študirati je tudi e-študij na Dobi bolje kot nič. Tako zanič pa tudi oni niso, da bi pri tem prevladalo, da bolje ne, kot to.

Če sem jaz prav razumel prejšnje poste, v njih piše, da je v vsakem primeru bolje iti naprej. Ne glede na ustanovo. Če diplome formalno ne potrebuješ, se lahko človek tudi sam izobražuje. To je bilo možno prej v knjižnicah, sedaj je čas interneta. Seveda se gre tudi v knjižnico.

 

Radovednost v tebi je pa najmočnejša motivacija. Tega ti pa nihče tukaj ne more vlit v glavo. To maš ali nimaš.

 

Multivitamin

multivitamin

ZAČETNICA  

član od: 2.2.2007

sporočila: 1985

24. jun 2011 9:43

Al-Ni je napisal/a:

Nekdo zgoraj je celo napisal, da naj si vzamem čas za študij. Hm a naj službo pustim?:) To žal ne gre:(

Žal je nam zaposlenim doba po mojem res edina možnost. V kolikor seveda želiš študirat.

 
Al-Ni

 

Jaz sem zaposlena redno za nedoločen čas in študiram pravo. Sicer vodim enostavne postopke, sem pa vseeno z glavo 100% pri stvari in domov ne pridem spočita. Pa vseeno študiram kar težko smer, ker me vodijo določene stvari v življenju. Vzelo mi bo kakšno leto ali dve več kot ostalim, ampak uspelo mi bo.

 

Nikakor te nočemo odvrniti od študija, ampak kot sem ti napisala, razmisli zakaj ga potrebuješ. Z vsem spoštovanjem, ampak e študij na Dobi, se ne more primerjati s študijem informatike na FERI-ju npr.

Začetnica

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti