Ali so živali enakovredne ljudem?
Popolnoma se strinjam z amy.
Ali sme človek ubiti žival?
Ne za zabavo. Za hrano in v obrambi pa vsekakor. Če ne bi bilo drugih (ki to opravijo bolje in brez mučenja), bi pač morala to narediti sama.
Ali sme človek "zasužnjiti" žival?
Za delo gotovo. Brez mučenja.
Za zabavo? Da jo od rojstva vzgaja za svoje potrebe, določa hrano, določa gibanje, določa življenjski prostor, samo zato da zadovoljuje svojo potrebo po nadvladi in brezpogojni ljubezni (kot to počne večina "ljubiteljev" živali)? Po mojem ne.
Moje mnenje je torej, da je bolj sebično vzgajati doma psa kot pujsa. Pod pogojem, da imaš do obeh enako spoštljiv odnos in urejene razmere.
In ne gre za enakovrednost ali večvrednost, ampak pravico močnejšega.
Tako kot je že kakšen lev požrl naše prednike (no ja, pravzaprav potem ni bil več to naš prednik), so naši predniki vsake toliko časa potolkli kako drugo žival. Vse biološke študije kažejo, da je bil človek vedno vsejedec...
Mimogrede, rada imam živali. Ne samo na krožniku, tudi v gozdu.
Pa naj leti perje ![]()
Nasja
Matr ste packe, jaz se na vsakih desetak dni umijem in splaknem vse tiste gravže, ki lezejo po meni, tako, da tisti va š podatek o teži bakterij v( na ) ljudeh, za mene ne velja ( une noter pa zastrupim z vinom ) ![]()
Pa kaj so vam tiste "arheje" ( nikad čuo ) ne vem, kljub moji vsevednosti. Kaže, da vsi ostali vedo, edini jaz neveden.
.
| Nasja je napisal/a: |
Popolnoma se strinjam z amy. Ali sme človek ubiti žival? Ne za zabavo. Za hrano in v obrambi pa vsekakor. Če ne bi bilo drugih (ki to opravijo bolje in brez mučenja), bi pač morala to narediti sama. Ali sme človek "zasužnjiti" žival? Za delo gotovo. Brez mučenja. Za zabavo? Da jo od rojstva vzgaja za svoje potrebe, določa hrano, določa gibanje, določa življenjski prostor, samo zato da zadovoljuje svojo potrebo po nadvladi in brezpogojni ljubezni (kot to počne večina "ljubiteljev" živali)? Po mojem ne. Moje mnenje je torej, da je bolj sebično vzgajati doma psa kot pujsa. Pod pogojem, da imaš do obeh enako spoštljiv odnos in urejene razmere. In ne gre za enakovrednost ali večvrednost, ampak pravico močnejšega. Tako kot je že kakšen lev požrl naše prednike (no ja, pravzaprav potem ni bil več to naš prednik), so naši predniki vsake toliko časa potolkli kako drugo žival. Vse biološke študije kažejo, da je bil človek vedno vsejedec... Mimogrede, rada imam živali. Ne samo na krožniku, tudi v gozdu.
Pa naj leti perje
|
| zzak1977 je napisal/a: | ||
|
Glej Amy, enakovrednost je stvar kriterija (kriterijev) in ti so popolnoma odvisni od posameznega človeka in verjetno lahko s precejšnjo verjetnostjo trdimo, da tudi od posamezne vrste. Verjetno je prašič sam sebi precej bolj pomemben kot pa mu je pomemben človek. Torej je zanj človek vreden manj. Imaš tudi ljudi, ki imajo svoje živali mnogo rajši od sosedov. V tem primeru mu je domači maček več vreden od cele sosedove družine. Čeprav mogoče ne bo priznal, bo bolj žaloval za mačkom kot pa za zoprno, nesramno, nevzgojeno bando.
Na to vprašanje enostavno ne moreš dobit enoumen odgovor.
SergejKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Izpostavljeno

Forumi (vroče teme)
| Kaj jutri za kosilo? | johana |
| MOJ vrt | rimljanka |
| malo za hec | Nikita2 |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Video recepti

Pecivo iz bučk

Malinini razpokančki