Ali so živali enakovredne ljudem?
| limnol je napisal/a: |
| Gabriela je napisal/a: |
Zdaj pa vprašanje za vse vas: koliko bi vas jedlo meso, če bi morali žival ubiti, odreti in razkosati sami, za lastnimi rokami? Jaz ne.
|
Mislim, da bi ravnala drugače tisti trenutek, ko bi od tega bilo odvisno tvoje peživetje. Samoohranitveni nagon.
Evo, jaz bi. Oziroma že tudi sem. Ulovila žival itd...
In če mene vprašaš, se mi zdi to tudi najbolj pošten način prehranjevanja z mesom.
Pri lovu se mi zdi, da ta enakovrednost še najbolj pride do izraza![]()
Ker je tudi mene že ena žival kar pošteno lovila. Rešile so me hitre noge in nič drugega.
japaja| limnol je napisal/a: |
Če pogledaš Rimljankino drevo ali grmiček, potem smo ljudje samo ena vejica v kar bujni krošnji živalskega dela - ampak mi sami smo pa rekli, da ta in edino ta vejica od vseh živalskih pa ni več žival, ampak nekaj čisto posebnega. |
Oh, kmalu bo 200 let tega, kar je Charles Darwin stvari postavil na svoje mesto. In bil deležen hudega zasramovanja, ampak, še vedno drži, kar je rekel. ![]()
In še mimogrede: ali so šimpanzi 99% ljudje, ali smo ljudje 99% šimpanzi ni jasno. Ker ni objektivnega razsodnika. Ker je pač pogled na to stvar kriterijev in presoje. Šimpanzi se s tem ne ubadajo, oni živijo (in samo upamo lahko, da jih 99% šimpanz/99% človek ne bo iztrebil.
Sicer pa, podpišem skoraj do črke vse, kar je napisala limnol. Samo dodala bi ji, da ni nikjer omenila najbolj prilagodljivih, ki so zavzeli VSA možna življenjska okolja, so najdalj na Zemlji,......bakterij (po novem bi morala dodati: in arhej). Brez živali bi življenje na Zemlji mirno (seveda z začetnim pretresom) teklo naprej, brez bakterij (razgrajevanje) in avtotrofov (rastline, nekatere bakterije) -zaradi fotosinteze, ki poganja (skoraj) VSE življenje na Zemlji pač ne. Ja, zelo, zelo pogrešljivi smo. BBC je pred leti psonel film o tem, kaj bi (najbrž) bilo, če bi naenkrat H. s. ne bilo več. Fascinantno. Pa prizemlujujoče tudi. Zelo.
limnol, kolikor so mene podučili, je vsaj 2 kg naše mase v resnici bakterij, da ne govorim o tem, da je v in na nas več njihovih celic kot je celic, iz katerih smo mi zgrajeni.
Arhejam se pa po novem celo v učnih načrtih obetajo boljši časi. zazri se v posodo z morsko soljo in jim pomahaj, tam jih je zanesljivo nebroj, ljubiteljic in odvisnic od slanega.
S tistim zgornjim drevesom/grmom sem pa predvsem hotela pokazati, da smo živali ena sama vejica v drevesu/grmu raznolikosti živih bitij. In vsak nov podatek, vsak dan pa jih je mnogo, mnogo, to še bolj potrjuje.
Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Izpostavljeno

Forumi (vroče teme)
| Kaj jutri za kosilo? | johana |
| MOJ vrt | rimljanka |
| malo za hec | Nikita2 |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Video recepti

Svaljki z žajbljem

Pečeni ajdovi svaljki s skutino kremo in jagodami