Dobro božično pecivo

vkrist  

član od: 8.1.2003

sporočila: 42

tema odprta - 7. nov 2003 12:21 | ogledi: 5.761 | odgovori: 1

Za kuho sem kar v redu, peka pa peša. Mogoče imam premalo vaje, ali pa talenta. Prosim za pomoč, recepte za dobre, enostavne sladice, ki se pričnejo pečt začetek decembra in so do Božič ravno prav...ali pa take, ki jih jemo sveže, ne vem.

Pomagala mi bo hčera (2,5 let !)

M,orda je tema že obdelana, ali pa sem prezgodnja?

lp vsem

majamarko  

član od: 26.9.2003

sporočila: 2565

7. nov 2003 13:59

Medenjaki Sestavine 250 g medu 125 g margarine 125 g sladkorja 500 g moke 2 jedilni žlički kakava 2 čajni žlički klinčkov 1 čajna žlička janeža 2 čajni žlički cimeta nastrgana limonina lupinica 1 jajce 1 zavitek pecilni prašek Led 20 dag sladkorne moke 1 zavitek vanilin sladkor 1 beljak nekaj kapelj ruma Priprava Med, margarino in sladkor skupaj skuhamo, potem pa ohladimo. 2/3 moke s kakavom, janež, cimet in klinčke zmešamo. Dodamo jajce in limonino lupinico, 1/3 moke s pecilnim praškom, zmešamo, nato testo dobro pregnetemo z rokami. Testo damo za trideset minut v hladilnik. Maso razvaljamo na približno 3 mm debelo. Oblikujemo poljubne figure. Pečica naj bo segreta na 175°C. Pečemo 10 minut. Pečene in ohlajene piškote okrasimo z ledom. Jaz jih pripravljam konec novembra ali začetek decembra, preden jih okrasim jih pustim stati kak teden da se malo zmehcajo, potem okrasim in pustim da se beljakova krema posuši potem pa v škatlo z njimi. Ponavadi naredim zvezdice, lunice, smrečice, angelčke,...mi je pa v veliko pomoč tudi nečakinja (4), ki zelo rada pomaga in oblikuje svoje figure. Narediva pa tudi kako posebno figurico (božička - narisanega imam na papirju potem pa ga z nožkom izrežem iz testa, okrasim pa ga prav tako z beljakovo kremo kateri za rdečo barvo dodam kako kapljo jagodove ali malinine arome, potem je za otroke tudi zelo aktualen miklavž in parkeljček -to pa imam modelčke, ki sem jih pred leti kupila v Avstriji) Recept je že večkrat preizkušen saj ga delam že vsaj 10 let. Ko krasiš piškotke lahko na beljakovo kremo, s katero si namazala piškotek dodaš bombončke (tiste roza in bele ki imajo malo minta, lahko pa tudi smarties ali podobne) Upam, da ne bo pretežko,...hčerka lahko pomaga pri izdelavi figuric,... Na čimveč božično-novoletnih receptov vse lepo pozdravljam, Maja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti