Zelje brez mesa in ajdovi žganci -pomoč

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

30. nov 2010 16:03

proxima je napisal/a:
Jaz sem iz tiste kuharske šole, kjer se najprej olupi tri čebule in glavo česna, potem se pa začne ozirat po hladilniku, kaj se bo kuhalo (izjema so piškoti, torte, pite, baklave in take stvari...)

lp, proxima

 

Na to temo sva se enkrat že našli, kajne?

 

Meni gresta kislo zelje in čebula odlično skupaj, tako kot je napisal najprej hedonist in potrdila proxima. V teh kombinacijah zmorem brez mesa,  .pečenico, krvavico alikašnico celo pustim ali odstopim komu drugemu, samo da s edokopljem do dodatne porcije dušenega kislega zelja. Nikakor pa zame ni brez mesa jote ali pasulja. Te dve jedi, kuhani brez mesa, mi pa nikakor ne zneseta.

 

Se z enimi pri mizi res ne bi kregali ...

 

Mamamia

mamamia

ribaracarak  

član od: 3.4.2003

sporočila: 4309

30. nov 2010 16:11

Anamarija, si me prehitela - kislo zelje in čebula mi nekako ne gresta skupaj, ampak kot vedno - vsak po svoje.

rrr

Sergej C  

član od: 21.3.2009

sporočila: 414

30. nov 2010 16:32

Kislo zelje:

1 del kislega zelja + 1 del krompirja + 1 del fižola (kuhanega)

Skuha se zelje (lahko z listom lovorja), olupljen krompir in fižol. Ne kuhat krompir skupaj z zeljem, ker bo ostal trd! Ko je kuhano, se krompir in fižol spasirata (lahko s paličnim), oboje primeša zelju in zabeli z mastjo, ocvirki ali oljem (ne olivnim). Če je 'omaka' čista ali ostra, se doda še prežganje. To se potem je s koruznimi ali ajdovimi žganci, kruhom, ocvirkovco, habanco, čebulno potico... posebej zanimiva je sladko kisla kombinacija s kvašenimi štruklji.

Po istem receptu se kuha tudi kisla repa.

LP

Sergej

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

30. nov 2010 16:46

mamamia je napisal/a:

proxima je napisal/a:
Jaz sem iz tiste kuharske šole, kjer se najprej olupi tri čebule in glavo česna, potem se pa začne ozirat po hladilniku, kaj se bo kuhalo (izjema so piškoti, torte, pite, baklave in take stvari...)

lp, proxima

Na to temo sva se enkrat že našli, kajne?

Meni gresta kislo zelje in čebula odlično skupaj, tako kot je napisal najprej hedonist in potrdila proxima.

Mamamia

mamamia
Great minds think alike... lp, proxima (skromnost je prva med mojimi številnimi čednostmi press)

linolina  

član od: 15.3.2008

sporočila: 531

30. nov 2010 19:04

Jaz pa posebej skuham zelje, kakšnih 20 min. in posebej krompir v približno enakem razmerju. Zelje odlijem, krompir pa spasiram kar v vodi, kjer se je kuhal( malo jo odlijem v skodelico in jo po občutku dolijem).Na ol. olju popražim čebulo, dodam za 1 malo žličko paradižnikove omake in takoj vsujem v zelje. Premešam in zraven ajdove žgance ali pa ajdovo kašo, zame je odlično kosilo. linolina

ariella  

član od: 29.1.2010

sporočila: 16

30. nov 2010 21:10

V moje zelje gre pol čebule, malo česna, lovrov list, brinove jagode, klinčki in malo belega vina. Pa fajn soli in popra :) ariella

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8688

30. nov 2010 22:27

V kuhano zelje ne dam čebule, v dušeno (a˙la podvarak) takitak, da dam čebulo.

 

Pozdravček!

tedyka  

član od: 23.4.2009

sporočila: 2012

1. dec 2010 4:58

V zelje, pa najsi bo sladko ali kislo vedno dam malo čebule. Pred nekaj časa sem odkrila praženo čebulo in jo s pridom uporabljam pri nekaterih jedeh, kjer mi je bilo zamudno spražiti samo malo čebule, potem pa se zadeva bolj kuha kot praži (kakšne mineštre, juhe in podobno.

Kislo zelje ali kislo repo vedno kuham tako, da dam v posodo malo olja, dodam malo ostre moke, premešam in ko se začne pražiti dodam kislo zelje ali repo, dobro premešam, zalijem z vodo da je pokrito in dodam praženo čebulo, kakšen strok ali dva česna, jušno kocko in kuham, da voda povre, če se mi zdi, da je premalo kuhano, dodam še malo vode, drugače pa je tako super. Na koncu dodam repi malo paradižnikove mezge za lepšo barvo, zelju pa le če je preveč belo in popram. Tako prilogo jemo ponavadi zraven praženega krompirja.

Če pa imam samo sladko zelje pa ga zrežem na krpice. Na olju popražim čebulo ali dve in ko je lepo spraženo dodam zeljne krpice, solim (ne preveč), dodam kakšen strok česna, malo kumine, dobro premešam, mogoče dolijem malo vode in dobro pokrijem, da zelje odda vodo. Pražim kar dolgo, tako da postane zelje svetlo rjavo. Če je treba vmes dolijem malo vode, da se lepo praži. Na koncu po potrebi dosolim in popram. Zelje mora biti na koncu malo bolj mastno in tudi pikantno. Skuham še domače krpice ali pa če ni časa za domače, kakšne kupljene "ala domače" široke rezance nalomim na manjše koščke. Kuhane testenine vmešam med zelje in pustim stati vsaj kakšno uro, da se okusi prepojijo. Pri nas zraven te jedi ponavadi ne jemo mesa. za 4 osebe rabimo eno veliko zeljno glavo in kakšnih 35 dkg testenin. Dobro pa je tudi še naslednji dan. Lahko pa se naredi tudi z ohrovtom. Pri nas imamo to zelo radi.

Če sem bila za včeraj prepozna, pa za kdaj drugič.

 

 

tedyka

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5047

1. dec 2010 8:39

Evo en kup receptov za zelje, ki je vedno bil steber prehrane slovenskega življa. Vse te recepte pa druži to, da je enostavno dobro in okusno ter da v teh mrzlih zasneženih dneh še bolj tekne kot običajno bodisi s čebulo ali brez. lp hedonist

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti