12. okt 2010 19:43
1. No, jaz imam pa občutek, da se lahko kdorkoli izpostavi s kakršnimkoli problemom.
Navsezadnje je dilema o jesenski modi ali razglabljanje o karizmi mnogo manj aktualno za kulinariko kot izbor večerje.
Mogoče bi bilo bolje reči, da se marsikdo izpostavlja z odgovorom brez vsebine zato, ker mu je dolgčas... in je potem ful pameten...
2. nesmiselne se mi zdijo tudi debate o tem, kdaj je kdo znal kuhati krompir, jajca itd. Eni so pri 12l. kuharji, drugi športniki, tretji računalničarji, četrti igralci itd. Eni tudi znajo rešit matematične naloge, za katere drugi odrasli iščejo rešitve po forumih - pa kaj potem? Aja, matematika je težka, kuhat bi moral pri 12 pa vsak znat???
Kdor ima voljo, potrebo in inteligenco, se lahko nauči kuhat tudi pri 24. ali pa 48. letih, tudi če mu v otroštvu ni bilo treba kuhat krompirja.
3. Prepričana sem, da tudi dvanajstletnica, ki želi "skuhati večerjo", marsikdaj skuha krompir ali pripravi kak sendvič oz. narezek za na mizo, če je treba. Gotovo pa si je zaželela pripraviti za družino nekaj posebnega, kar ni vedno na njihovem jedilniku, da jih bo presenetila, razveselila in da jo bodo lahko z mirno vestjo pohvalili. Namreč, začeti kuhanje z jedmi, ki jih (itak vedno najbolje) skuha mama, je za povprečno inteligentno kuharico že vnaprej obsojeno na neuspeh. Pa tudi če družinski člani še tako hvalijo zažgan zrezek in razkuhan riž - saj ima punca pri 12 že zadosti razvit okus, da vidi, da je skuhala polomijo. Je pa že bolje debitirat z npr. avokadovim namazom, bosansko projo, carskim tuninim namazom, datlji s sirom , empanadami, friki, generalovo jedjo ali hacilimom ... (naključno sem po abecedi pobrala nekaj receptov iz KulSlo kategorije Predjedi) . Pa naj kdo poskuša skritizirat hacilim, če ne ve, kako bi moral zgledat
Prosim, malo več tolerance, no
Nasja