Tatovi - v tretje gre rado...

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

3. avg 2010 22:09

Nam so pred nekaj leti, kot zadnjim v slepi ulici - vsem sosedom so vlomili že prej, tudi vlomili, pa vsi smo bili doma (šest odraslih in trije otroci). naš rotvajler, strašni pes menda, je v pesjaku spal spanje pravičnega ..., oni pa so se sprehajali po hiši (ki je zelo razvejana). Slišala jih je svakinja, ko so šli v nadstropje po lesenih stopnicah, in so te zaškripale. Še zdaj nam ni jasno, kako so prišli v hišo, saj posledic vloma ni bilo videti - sumimo, da so se v garažo priplazili po mraku, ko so se otroci zunaj igrali, in počakali na pravi trenutek. Bili so trije. Če jih ne bi videli na lastne oči, ne bi verjeli, da so predrzneži vlomili v hišo, ko smo bili vsi doma.

Poklicali smo policijo, hitro so se odzvali, a vmes smo jih uspeli pregnati, še vrhnjo desko ograje je eden polomil, ko je bežal z dvorišča pred  garažo in je moral čez plot.

Zato selo dobro poznam občutek, kako je, ko veš, da je tujec v hiši. Nam seveda niso ničesar odnesli, moški pa niso hoteli planiti po njih, ker bi lahko skozi ena vrata vlomilci prišli do mame, ki ni imela pojma, kaj se dogaja, pa tudi nismo vedeli, ali so morda oboroženi. V glavnem, bilo je grozno. Še bolj grozno je bilo naslednje dni, nihče se ni dobro počutil, če je bil nekaj časa sam doma...

 

Glede na to, da mateya pravi, da so jim prej skušali vlomiti, ni dvoma, da so hišo opazovali in so torej vlomilci  šli proti točno določenemu cilju. Sploh, če so odpeljali avto. Ni nujno, da so vas opazovali, informacije so lahko tudi "kupili". Tudi to se dela, vem iz pogovorov oziroma sodelovanja s policijo.

 

Mi v hiši nimamo alarmnih naprav, je namreč tako narejena, da je v osrednji hodnik več dostopov in veliko vrat, in bi pri desetih ljudeh v hiši prihajalo pri alarmu do večnih zmešnjav (tako so nam povedali strokovnjaki za alarmne naprave9. Smo uredili preprosto: na okna in vrata smo namestili "rigle", torej enosatvno fizično oviro. Alarm lahko izključijo, preprežejo žice, kar koli, če pa je "rigl" na vratih, je to fizična ovira, ki jo mora odstraniti tako ali drugače, in če nič drugega, pri tem povzroči vsaj malo hrupa.

Tast je pa krajo avta preprečil tako, da je, ko je za dalj časa odhajal od doma, pa tudi drugih ni bilo v hiši, preprosto odvil eno kolo in ga odložil nekje v hiši. Ko so bili dečki za alarmne naprave pri nas, so popadali od smeha nad tako rešitvijo, gospod s policije, ki nam je tudi prišel svetovat, je prav tako umiral od smeha in rekel, da tako originalne rešitve res še ni videl... Saj smo se tudi mi smejali očetu, ko je to naredil ...

Če vlomilci ne gredi ciljano na določen objekt, potem je glasen pes čuvaj eden od faktorjev, ki bo vlomilce odvrnil od namena. Če pa so ta pravi dečki, potem bodo znali psokrbeti tudi za psa. A to so izjeme, pes praviloma odvrača od vloma.

 

Ob odhodu na dopust je treba poskrbeti, da na zunaj, na prvi pogled, ni znakov, da v hiši ni nikogar. Nam sosedje pobirajo časopis in pošto, nastavijo kante za smeti za odvoz, nekdo od naših prihaja vsaj vsak drug dan v hišo, skratka nikdar ni videza, da več kot en dan v hiši ni nikogar. Je pa res, da je ulica dokaj kratka in slepa in takoj kdo opazi neznance, ki bi se morda smukali po ulici in opazovali hiše. Se to sicer zgodi, da pridejo v ulico, in če kdo od nas opazi koga takega, ga prijazno vprašamo, ali koga išče in če lahko pomagamo. So v nekaj primerih mladeniči hitro zapustili našo ulico.

 

Ne glede na vse je Slovenija še vedno varna država. Vlamljajo in kradejo povsod po svetu in v vseh družbenih sistemih  in normalno je, da žrtve kaznivih dejanj ne delijo z s tistimi, ki to (še) niso bili, mnenja o varnosti.  Do neke mere lahko za lastno varnost poskrbimo tudi sami (na nekaterih policijskih postajah imajo svetovalne pisarne, kako zavarovati dom in premoženje, nasveti so seveda brezplačni), seveda pa v nobenem primeru ni opraviučila za vlome in kraje, pa četudi bi vso noč pustili vrata hiše na stežaj odprta.

 

Mamamia  

mamamia

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

3. avg 2010 22:47

mamamia je napisal/a:

.......................................................

......................................................

......................................................

......................................................

 

.....................................................

.................., seveda pa v nobenem primeru ni opraviučila za vlome in kraje, pa četudi bi vso noč pustili vrata hiše na stežaj odprta.

 

Mamamia

mamamia

mamamia, ne gre za opravičilo, gre za sistem. Spomni se mal kaj je kapitalizem in kako prihaja do bogatstva: s krajo ( prisvajanjem ). Ne more se pošteno v enem življenju zaslužiti ( recimo ) pivovarno, del merkatorja..........Pred dvadesetimi leti sem bil lastnik enega dvomilijonitega dela Slo., sedaj nisem lastnik niti stomilijonitega dela, enostavno so me okradli. A je milijonska " nagrada " kaj drugega kot kraja, pa naj lopovski pravniki napišejo zakone kot jim diktirajo lopovi: to je kraja in pika. Če mi vlomijo in odnesejo nekaj gat to ni nič v primerjavi s tistim, kaj so mi že ukradli. Kaj je drugega kot kraja, različne sejnine in nagrade............. Torej: imamo kapitalizem, lopovski sistem in v tem sistemu je normalno, da kradejo, cel sistem se na tem zasniva ( le da je terminologija mal konfuzna, če kradejo oni, ki nimajo kaj jest, se to preganja in to je uradno kraja, če si nekdo ukrade fabriko, temu rečejo podjetnost ali kako drugače in to se ne preganja ). Kdaj pa kdaj odpri oči in mal poglej " kaj dogaja ".

ežoj

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

4. avg 2010 6:02

Kraje, lopovščine in kriminali vseh sort so se dogajali tudi včasih. Le včasih nismo imeli javnih medijev, interneta itd, da bi se novice razširile tako hitro, kot danes. Pa tudi toliko materialnih dobrin nismo imeli in odvisnežev od drog, ki statistično povzročajo največ takega kriminala, kot se je  zgodil Mateji.

 

Prav zanima me, koliko odraslih je vedelo za tista (vsaj) 2 ekshibicionista (prevod direkt iz angleščine ), ki smo jih imeli v "našem malem mistu"? Mi, mulci smo točno vedeli, kdo sta bila in smo se jima izgibali. Kaj pa naši starši? Hm, nimam pojma, verjetno se jim niti sanjalo ni, da sta hodila naokoli. Danes kaj takega sigurno ne bi tlačili pod preprogo. Kakšen od otrok bi verjetno kaj rekel, mame bi se pritožile in tip bi gotovo končal za rešetkami. No, vsaj za nekaj časa.Na žalost so se tudi posilstva dogajala, pa homoseksualci so bili pa država....

Ko mi je bilo komaj kakih 21 ali 22 let sem prečitala knjigo Igorja Torkarja, Umiranje na obroke. Mislim, da me nobena druga knjiga ni tako obupno razžalostila, kot ravno ta. Priporočam.

 

Pri nas se držimo pravila "Previdnost je mati modrosti"... Hišo normalno zaklepamo, ko pa gremo kam za dlje časa sprogramiramo luči, da se prižigajo ob različnih časih. Alarm imamo povezan z varnostno službo, pa ne zaradi osebne varnosti, ampak zaradi požarne.

 

Vanja

Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 04. 2010 06:02

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

4. avg 2010 8:51

Ežoj, c'mon, sprememba sistema je eno, vlom v posest je pa drugo. Ne gre stalno iskati nekih abstraktnih krivic in oškodovanj in ne vem še česa za to, da bi se zmanjašala teža enega čisto navadnega kaznivega dejanja. Tudi lamentiranje o tem, kako "male ribe kradejo na malo in odnašajo iz hiš, velike pa kradejo na veliko"je za moj okus mimo. Pa tudi tehtanja o tem, kaj je hujše, ali vlomiti nekomu v hišo ali spraviti ljudi ob delo, na tem mestu in v tem topicu nekako ni produktivno. Prej pavšalno in prepovršno. Ker je res, vlomi v hiše so se vedno dogajali, se je to dogajalo tudi v socializmu in največ poleti, ko so bili ljudje po letoviščih. Se je tudi v socializmu veliko odnašalo iz hiš na tak način. Zlasti v sedemdesetih letih, ko je bilo običajno, da so ljudje doma hranili tuje valute, ki so jih, jasno, kupili na črnem trgu, in potem so tatovi to pokradili....in se je s krajo razkrilo, koliko so ljudje imeli doma gotovine. Hočem reči, sistemi se morda menjajo, morda vlomilci odnašajo drugačne predmete, ampak dokler bodo razlike v materialnem stanju, do takrat se bodo vlomi dogajali. In na to se je treba navaditi. Ko se tule sprašuje, da kje pa živimo - ja, živimo v svetu, kjer se tudi krade. Ne kradejo vsi, eni pa. Vendelina jr.

booris  

član od: 11.11.2004

sporočila: 315

4. avg 2010 9:30

Če slučajno zalotite vlomilca na delu, bodite vljudni in ga povabite na kavico! Prijatelj je pred časom zalotil vlomilca na stopnišču, malo sta se prerivala, vlomilec je padel po stopnicah in si pri tem zlomil roko. Zdaj vlomilec toži prijatelja zaradi povzročitve telesne poškodbe in pretirane uporabe sile. Kot kaže, proces še ni končan, bo prijatelj kar ob nekaj denarja. Ceneje bi bilo, da bi vlomilcu razkazal hišo in mu ponudil, kar bi si zaželel. Toliko smo varni, kolikor sta dobra naša policija in sodni sistem! LP booris

strelka  

član od: 8.5.2006

sporočila: 659

4. avg 2010 9:40

booris je napisal/a:
Prijatelj je pred časom zalotil vlomilca na stopnišču, malo sta se prerivala, vlomilec je padel po stopnicah in si pri tem zlomil roko. Zdaj vlomilec toži prijatelja zaradi povzročitve telesne poškodbe in pretirane uporabe sile. Kot kaže, proces še ni končan, bo prijatelj kar ob nekaj denarja. Ceneje bi bilo, da bi vlomilcu razkazal hišo in mu ponudil, kar bi si zaželel.
Jaz tega nekako ne kupim, preveč spominja na Ameriko.... strelka

onaon  

član od: 21.6.2010

sporočila: 72

4. avg 2010 11:36

strelka je napisal/a:
booris je napisal/a:
Prijatelj je pred časom zalotil vlomilca na stopnišču, malo sta se prerivala, vlomilec je padel po stopnicah in si pri tem zlomil roko. Zdaj vlomilec toži prijatelja zaradi povzročitve telesne poškodbe in pretirane uporabe sile. Kot kaže, proces še ni končan, bo prijatelj kar ob nekaj denarja. Ceneje bi bilo, da bi vlomilcu razkazal hišo in mu ponudil, kar bi si zaželel.
Jaz tega nekako ne kupim, preveč spominja na Ameriko.... strelka
to, da zalotiš vlomilca pri delu in ga namahaš, te res lahko zelo drago stane. Toliko o pravicah, ki jih imamo na svojem domu , , , Kako je pa po firmah se pa tut ve, onaon Ne veš, kaj zmoreš, dokler ne poskusiš. Sporočilo je spremenil(a) onaon dne 04. 2010 12:27

booris  

član od: 11.11.2004

sporočila: 315

4. avg 2010 12:30

Strelka, tega si nisem kar zmislil. Enkrat baraba, vedno baraba in če ne gre s krajo, gre kako drugače. In to niti najmanj ne diši na Ameriko. V Ameriki, kolikor mi je znano s filmov, lahko lopova preprosto odstreliš s stopnic, če ga tam zalotiš. Dom je svetinja. Morda pa se motim. In še paradoks. Tip (vlomilec) je menda narkoman in to je bil njegov prvi prekršek (vsaj prvi, pri katerem so ga ujeli). Dobil je le pogojno in se veselo sprehaja naokrog. Naprej ne bom razpredal, da se tip ne bi slučajno prepoznal, nekako dobil moje podatke in še mene tožil zaradi klevetanja :) Kar sprijaznite se, večja baraba ko si, bolj si zaščiten. LP booris

neznan uporabnik

4. avg 2010 12:32

Ne vem zakaj mi je zdajle na pamet padel tisti policist nekje s Štajerskega..je tistega splošno znanega gumpca do smrti ustrelil, ker je gumpec posegel proti notranjemu žepu, kjer naj bi imel mobitel..pred tem je gumpec grozil (baje?), da ga bo (policista) ustrelil.. Zdaj policista obravnavajo kot morilca.. Občutek po vlomu sigurno ni dobrodošel (ma meni ni všeč niti če mi kdo od domačih brska po intimnih stvareh - pa mi itak ne in tudi jaz drugim ne), poznam ljudi, ki so se prav zaradi teh groznih občutkov preselili drugam. Najcenejša preventiva se mi zdijo dobri sosedje, timer, ki ga vstaviš med vtičnico in lučjo, timer, ki ga vstaviš med vtičnico in en star kasetar, v katerem se po potrebi zavrti kaseta, na kateri je posnet pasji lajež, smeh vesele družbe, loputanje z vrati... (to idejo sem davnega leta entisočdevetsto....prinesla iz ZDA, se obnese). Sicer je pa tako: če te ima kdo na piki, bo projekt speljal. Tudi psu čuvaju bo dal primeren priboljšek. Tudi, če ga kdo vpraša, kaj išče na dotičnem koncu, se bo profi znašel z odgovorom "Iščem Janeza Novaka, stanuje na številki xx...a da ne?...joj, potem sem pa narobe zapisal naslov. Kdo ste pa vi? Kje pa vi stanujete? A ste sami? A res ne poznate Janeza Novaka? Ali ste tako prijazni, lahko telefoniram z vašega telefona? Janeza Novaka res nujno rabim, ker mu je umrl stric.." Glede na EU in meje, ki jih več ni, je lopovski turizem ena donosnejših panog zaslužka. In glede na teh par kvadratnih kilometrčkov Slovenije, so lopovi že zdavnaj nekje drugje, preden se sploh zavemo, da smo bili okradeni. Še vedno so pa za vlome in kraje povprečnih slovenskih premičnin v večini primerov krivi znanci, prijatelji, žlahtniki, sošolci naših otrok.. Če bom koga zasačila (nedajbože!), ga bom fentala do konca, da me ne bo tožil za psihične bolečine (že če me vidiš, se me ustrašiš press) japaja Sporočilo je spremenil(a) japaja dne 04. 2010 12:33

princes  

član od: 3.8.2010

sporočila: 12

4. avg 2010 12:57

varni tako ali taako nismo nas še niso okradl so pa enkrat sorodni vendar se njim ni poznalo vsaj kažejo tako vem pa da tudi jas pa bi jokala in nebi mogla spati na tvojem mestu. želim ti da ti da ulovijo vasj tatove čeprav to rane v tebi (verjetno) ne bo pozdravilo! princes

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti