Tudi sama imam letos, in to prvič odkar vrtnarim grenke kumare. Verjetno je res kriva sorta in sem se jih naveličala in že populila ven ter posadila nove. So bile ob opori in zalivane.

Hačapuri - gruzijski kruh
Tudi sama imam letos, in to prvič odkar vrtnarim grenke kumare. Verjetno je res kriva sorta in sem se jih naveličala in že populila ven ter posadila nove. So bile ob opori in zalivane.
ninti, poglej ZS.
Cilamogoče sem najdla vzrok, jih res stalno nekaj motam po mreži
prepis iz drugega foruma:
Napisal/-a GJ » 23.4.2007 10:32
Narobe..Nezrele kumare niso grenke..Grenke postanejo, če ne dobijo dovolj vode pri svoji rasti, ali pa so prestare. Če kumara pri svoji rasti ne dobi dovolj vode, mora v fazi odraščanja hitreje dozoreti pri čemer se morajo spremeniti določeni mehanizmi v sami rasti rastline, to pa povzroči njeno grenkobo. Kumara postane grenka šele ko dozori. Da dosežemo njeno grenkost pri rasti je dovolj, če delno poškodujemo njen pecelj, kar se lahko dogodi pri obiranju kumar, recimo da še ne dozorelo kumaro premaknemo ali obrnemo za 90 stopinj.MAVER|CK je napisal/-a:Po mojem še niso zrele, a?
Tudi to seveda ni res.. Kumara najbolj rase pri peclju, saj preko njega prihajajo hranilne snovi. Torej pri peclju je kumara najmanj grenka. Pri lupljenju njeni sokovi polzijo po preostanku bučke, če je sok grenak posledično nekoliko ogreni tudi tisti del po katerem teče. Od tu tudi razlog zakaj se jo lupi od peclja navzdol. Kumara zaradi svoje postopne rasti ni nujno v celoti grenka. Če poizkusimo med lupljenjem delček kumare na njenem skrajnem koncu in ta ni grenak potem celotna kumara ni grenka. Če je konec grenak, ga nekoliko odrežemo in zopet poizkusimo delček kumare, če ni več grenak, kumara od tam naprej ni več grenka. Lep dan želim.. PS.. Čas je za sajenje kumar..MAVER|CK je napisal/-a:Lupise pa tako najbrž lažje in je manjša verjetnost, da se urežeš pri peclju:).
a so te grenke kumare za jest ali to kaj škodi?
trenutno sem dobila dve krasni veliki kumari, a so grenke, jem pa jih ravno za zajtrk
hvala!
Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
| Kaj jutri za kosilo? | Dragička |
| MOJ vrt | rimljanka |
| malo za hec | Nikita2 |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |

Hačapuri - gruzijski kruh

Marmorni kolač