Kaj vse kupujete v lekarni v avstriji??

zoja2  

član od: 16.12.2007

sporočila: 258

17. apr 2010 20:18

Pri nas uporabljamo kar veliko švedske grenčice predvsem za obkladke, zato me zanima, koliko stane 1 liter v Avstriji? Tako, da ugotovim, ali se mi splača iti tja? zoja2

marec  

član od: 16.12.2009

sporočila: 208

17. apr 2010 21:01

Jaz pa že dolgo časa hodim kupovat na Hrvaško. Imajo tudi zelo dobro založene police in vedno zelo dobro svetujejo, kaj je primerno za kakšno bolezen ali poškodbo. Sama najpogosteje hodim v Samobor v Mercator center. marec

McNena  

član od: 15.9.2005

sporočila: 166

21. jul 2011 11:57

Na to temo bi tudi jaz nekaj vprašala. Sem dobila informacije, da zoper paradontozo pomaga antibiotik z imenom Rovamicin. Prosim za informacije, če kdo to pozna in mi sporoči kako se uporablja (mislim na način terapije). Vem le to, da sta potrebna dva tretmaja, ne vem pa koliko miligramske morajo biti tablete, niti koliko časa se jih je v enem tretmaju. Seveda bom ta antibiotik morala kupiti v tujini (to sem že izvedela od naših lekarnarjev). O načinu doziranja pa molčijo - res ne vem če so na mestu, da ljudem pomagajo. Kljub temu, da sem omenila, da bi zdravilo plačala.

Se zahvaljujem, če ste to prebrali in že vnaprej hvala za odgovore.

Lep pozdrav

McNena

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

21. jul 2011 12:10

Mc Nena, pa se ti ne zdi, da je antibiotično zdravilo nekaj, kar MORA in SME predpisati SAMO in LE zdravnik? Res ni čudno, da obstaja že cel niz bakterij, ki so odporne na VSE antibiotike. Še malo, pa bomo menda v predpasteurjevih časih. Okoli E.coli pa je bilo toliko panike. Morda bi veljalo, da v današnjem Delu, na strani Znanost prebereš prav o tej bakteriji, ti bo dalo, upam, misliti, v zvezi z nekontrolirano rabo antibiotikov namreč.

rimljanka

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

21. jul 2011 12:18

Draga Nena,

antibiotiki niso hec, sploh pa ne nekaj, kar bi si predpisovali sami in goltali po okusu. Antibiotike predpisuje zdravnik in nihče drug. Prav tako je pa res, da pri nas nekaterih stvari pač ni vključenih v zdravstveni sistem - razlogi so pa taki ali drugačni. Če zelo zelo resno misliš, potem raje kot da si sama narediš škodo, stopi do zobarja v Avstriji, stisni zobe in si plačaj še tisti en pregled, pa naj ti on razloži, kako in pod kakimi pogoji ti priporoča zdravljenje - če je sploh primerno zate. Tudi v Avstriji pa ga, kolikor vem, dobiš samo na recept.

Od farmacevtk v lekarni pa tudi ne smeš pričakovati čudežev - dolžne so ti svetovati o zdravilih, ki ti jih predpiše zdravnik, ne morejo ti pa postavljati diagnoze. In če neko zdravilo iz takih ali drugačnih razlogov pri nas ni registrirano, potem tega pri nas pač ni.

Lep pozdrav,

Sonja

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

21. jul 2011 13:15

McNena je napisal/a:

Na to temo bi tudi jaz nekaj vprašala. Sem dobila informacije, da zoper paradontozo pomaga antibiotik z imenom  Rovamicin. ... Seveda bom ta antibiotik morala kupiti v tujini (to sem že izvedela od naših lekarnarjev).

McNena

 

Čudno, na medicinskih in nosečniških forumih celo nosečnice debatirajo o jemanju tega zdravila - le kje in kako so ga dobile, če ne na recept in ne pri nas?

Se pa močno pridružujem predhodnicama - nobenega antibiotika tudi približno ne, če ga ne predpiše zdravnik! Ne samo, da postanejo nanj odporne bakterije, tudi naše telo s tem brez potrebe po eni strani obremenjujemo po drugi strani pa postaja navajeno nanje in takrat, ko jih res rabimo, ni več pravega učinka.

Cila

tjas  

član od: 15.4.2003

sporočila: 2437

21. jul 2011 17:46

Paradontoza ni neko enkratno bakterijsko vnetje, zato za njeno zdravljenje ne more pomagati antibiotik. Vnetja so posledica neustrezno oskrbljene ustne votline (pri nekaterih tudi v kombinaciji z dednostjo).

Edina stvar, ki jo jaz vidim kot uspešno pri preprečevanju NAPREDOVANJA paradontoze, je zelo dober zobozdravnik, ki ti redno (v primeru mojega moža je to na tri do štiri mesece) odstranjuje zobni kamen. S tem preprečuje, da bi zobne obloge potiskale dlesni navzdol in da bi se v žepkih, ki zaradi nastanejo med dlesnijo in zobom, prišlo do vnetij.

 



tjas

Sporočilo je spremenil(a) tjas dne 21. 2011 17:50

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti