Mere v kulinariki

ajna  

član od: 7.12.2002

sporočila: 38

tema odprta - 11. sep 2003 12:52 | ogledi: 7.560 | odgovori: 0

Najprej naj vam napišem, da mislim, da je Kulinaricna Slovenija ena najboljših strani na internetu v zvezi z kuhinjo in kulinariko. Kako prijetno je, ko nimamo stalnih pop-up reklam. Midva z ženo stalno brskava po receptih in forumih. Moram priznati, da sva probala že kar precej receptov, vendar z zmanjšanim delom sladkorja in olja. Mnogi se ne zavedajo, da ¨stari¨ recepti so bili dobri predno je vsak imel avto in TV. Sedaj se mnogo manj gibljemo in rabimo veliko manj kalorij. Mnogi recepti sploh ne zgubijo na okusu, ce jim zmanjšamo mašcobo tudi na eno tretjino.

V vprašanjih sem zasledil pojasnilo kako velika je skodelica. Sam sem kar precej brskal po internetu, da bi razjasnil kakšne mere uporabljamo v kuhiji. Najbolj se je zapletlo pri žlicah in skodelicah, saj poznamo imperial in metric cups and spoons (vam dajem vso pravico, da to prevedete v Slovenšcino )

V Avstraliji so v uporabi tele mere:

cup (skodelica) 250 ml

Table spoon - tbsp (žlica) 20 ml

Teaspoon - tsp (kavna žlicka) 5 ml

Ameriške mere cup 240 ml

Table spoon 15 ml

Tea spoon 5 ml

Kaj naj bi bilo pravilno v Evropski Skupnosti mogoce še ni odloceno. Mogoce boste vi imeli vec srece pri ugotovitvi kaj je kje v uporabi, saj ko brskamo po internetu za recepti je kar važno ali damo 20% vec masti, zacimb in sladkorja ali pa manj. Sam uporabljam program Accuchef za recepte in preracunavanje kalorij, pa sem ugotovil, da je kar komplicirano, saj preracunava vse po ameriških merah. Dobil sem tudi take strani, kjer mi pojasnjujejo, da je 1 cup 240 ml, 1/2 cup pa 100 ml. Saj pri štandartnih merah resno ne moremo biti dlakocepci.

Lep pozdrav vsem, ki občudujejo umetnost kuhanja.

Dragan

Nekaj o tej temi sem dobil tudi na teh straneh

http://german.about.com/gi/dynamic/offsite.htm?site=http://www.epicurean.com/calc/index.html

Dragan

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti