Mene pa žuli...

tema je zaklenjena

ribaracarak  

član od: 3.4.2003

sporočila: 4311

27. dec 2009 10:45

Anamarija, tudi prav. Sicer se meni zdi, da sem povsem dobro razumela tvoje vprašanje in še bolj sem prepričana v to, da si dobila pravilen odgovor - če pa gre za iskanje dlake v jajcu, potem pa kar....

rrr

anamarija1  

član od: 19.8.2005

sporočila: 5381

27. dec 2009 11:17

Ne, ne jaz pa ne, sicer pa ne bi bila edina se ti ne zdi?

Anamarija

neznan uporabnik

27. dec 2009 11:30

Je več različnih pojmov: država izvora je eden, avtor recepta pa drugi, kdo na KulSlo prispeva recept je tretji itd ... Na primer (izmišljeno): Tortilja - država izvora: Mehika - avtor recepta: Speedy Gonzales - recepr prispeval: Micka - pod opombe lahko doda, da ga je malo spremenila. Tako jaz razumem tole debato. Pa nisem član Mense. ajda66

korenckova  

član od: 14.10.2008

sporočila: 222

27. dec 2009 11:32

Anamarija, se strinjam z rrr, mislim, da si odgovor že dobila in je tole zapenjanje res že malo prehudo. Drugače se mi zdiš zelo fejst punca, tvoji recepti pa so tudi med boljšimi tukaj, zato se ne obremenjuj s tem, od kod izvira kakšen. Nima smisla, da te take stvari tako "žulijo". Lep dan ti želim, čakam pa na recept tiste italijanske slaščice :) korenckova korenckova Sporočilo je spremenil(a) korenckova dne 27.dec 2009 11:33

neznan uporabnik

27. dec 2009 12:13

Tale Mensa mi pa dopade, Ajda 66! Anamarija1, drgač pa veliko držav izvora ni več na zemljevidu... tko da se ne sekiri preveč.. Verjamem, da bi rada prišla zadevi do dna, zaradi sebe. Če pa vzameš v zakup, da je tukaj polovica forumašev, ki berejo površno, in polovica forumašev, ki berejo selektivno, se sploh nimaš kej sekirat. Res je, MamaF, Mamamia, velikokrat tudi Rimljanka, Ežoj...(naj mi oprostijo tisti, ki se jih zdele ne spomnim, pač ne pišejo dovolj pogosto..) imajo en prijazen način komuniciranja.. Jih je pa nekaj, ki radi komentirajo s prizvokom "matr si butasta!", "a bi se spet rada kregala?!".."pri nas imamo vse tole pošlihtan, vi pejte pa h psihiatru..".. japaja

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

27. dec 2009 12:55

Kot jih je že veliko pojasnilo, država izvora je država, iz katere izhaja originalni recept, v kolikor ste ga predelali. Mislim, da so bili odgovori jasni in podprti z dobrimi primeri. Anamarija, v tvojem primeru je država izvora Italija.

Teme se ne zapirajo zato, ker je avtor vprašanja dobil odgovor. Teme moramo ponavadi zapreti zato, ker se začne prepir. Če boste nadaljevali v stilu zadnjih prispevkov, se bo enako zgodilo tudi tej.

moderatorka tulka

anamarija1  

član od: 19.8.2005

sporočila: 5381

27. dec 2009 13:39

Ampak jaz še vedno nisem dobila odgovora. Mamaf je napisala kar ona misli, jaz sem napisala kar jaz mislim, kaj je prav?

Mi je jasno, da o receptu, ki govorim je država izvora Italija, ne sprašujem kaj naj napišem, če bi že se odločila poslati ta recepet.

Pa bože mili kje si Hedonist, ko si se toliko bunil pod enim mojim receptom, ko sem napisala država izvora Itaija, pa je bil prirejen po moje, pa se ti nisi strinjal, ko sem navedla državo izvora, no.

A mi lahko prosim kdo razloži, taki člani, ki pošiljate recepte in napišete državo izvora? Kakšen je to recept?

Ja no, hvala lepa, ker me razumete, pa ne iščem dlako v jajcu, daleč od tega.

Anamarija

Sporočilo je spremenil(a) anamarija1 dne 27.dec 2009 13:50

ribaracarak  

član od: 3.4.2003

sporočila: 4311

27. dec 2009 13:59

Japaja, in v katero polovico spadaš ti???

rrr

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

27. dec 2009 15:13

Anamarija, res je, napisala sem, kako jaz razumem označevanje receptov tu na Kulinariki. Zame je podatek o "državi izvora" dostikrat zelo koristen, še posebej, ko se objavi kak nov recept s "čudnim", nenavadnim imenom, pa se sprašujem, kaj to pomeni oz. od kod je. Recimo mamamia ali pa Hedonist sta objavila nekaj takih, pa mi je bilo zanimivo videti, da izhajajo ti recepti iz npr. Irana, Gruzije ... objavljeni recepti pa so bili itak njun približek originalu (konec koncev že vseh originalnih sestavin iz daljnih krajev ne dobiš vedno pri nas, tako da že zaradi tega naši recepti ne morejo biti popolne "kopije" originala).

No pa še en primer, kako jaz razumem to zagato. Micka skleklja nov prtiček z novim vzorčkom. Objavi ga na forumu pod imenom "Mickin srček". Opiše ga pa takole: idrijska čipka, država izvora Slovenija, avtorica izdelka Micka.

Anamarija, tule je pač tako, da vsak po svoje razume stvari, zato ti tudi odgovarjamo vsak po svoje - svoja mnenja.

Po mojem boš najbolj natančne odgovore dobila od Jerneja in ostalih moderatorjev, ki pazijo na pravila objavljanja na forumu.

Pa lep dan in čim bolj brez skrbi

 

Mojca

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

27. dec 2009 17:17

anamarija1 je napisal/a:

Vndar vprašanje je še vedno odprto, še vedno me zanima kakšen recept je tu gor, če je napisana država izvora...ker, če bi jaz napisala državo izvora, bi pomenilo, da je recept prepisan.

Mislim, da je iz odgovorov jasno, da ne gre za prepisovanje receptov, temveč izvor originala, ki je prirejen.

Kar se tiče prepisovanja, so pravila jasno zapisana pri oddaji receptov; citiram prvo pravilo:

1. Recept ne sme biti dobesedno prepisan iz knjige, revije ali drugega medija. Z drugimi besedami povedano, ne kopirajte receptov, ki so avtorsko zaščiteni, saj ste odgovorni za vsebino, ki jo pošiljate na internet.

moderatorka tulka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Tema je zaklenjena, zato vanjo ne morete več pošiljati sporočil.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti