26. okt 2009 12:34
Meni trdi piškoti, v katerih je obupno veliko moke, nikoli niso sedli. Zato raje pacam z mehko smetano in so piškoti ves čas lepo mehki
26. okt 2009 12:34
Meni trdi piškoti, v katerih je obupno veliko moke, nikoli niso sedli. Zato raje pacam z mehko smetano in so piškoti ves čas lepo mehki
26. okt 2009 12:58
Ooooooooo Vendelina, super.
Te piškotke bom zagotovo uvrstila na seznam božične peke.
Hvala ![]()
26. okt 2009 13:20
Moji najljubši, prepisani iz: Anje št. 4, november 2008, narejeni n-tič... Čokoladni piškoti – moji piškoti no.1 200 g masla 400 g sladkorja 120 g kakava (v prahu) 2 jajci 1 žličko vanilijeve esence 320 g moke 1 žličko pecilnega praška 1/3 skodelice čokolade z vsaj 60% deležem kakava, (sama uporabim 70%-80%) sladkor v prahu Pečico segrejemo na 180*. Z električnim mešalnikom zmešamo maslo in sladkor, dodamo kakav, jajci in vanilijevo esenco in dobro zmešamo. V drugi posodi zmešamo moko in pecilni prašek in to počasi dodamo masleni zmesi. Testo oblikujemo v dvocentimeterske kroglice (lahko malo večje, sicer ne gre košček čokolade noter). S palcem na sredini naredimo luknjo in vanjo potisnemo košček (1/4 koščka, več ne bo šlo) čokolade, čeznjo potisnemo testo. Kroglice položimo na pekač, obložen s peki papirjem, pečemo približno 10 min. Piškote ohladimo in potresemo s sladkorjem v prahu. Postrežemo tople, ker imajo tekočo sredico! Ohlajene prej pogrejemo v mikrovalovni pečici! Čokoladni piškoti s kandirano češnjo 300 g masla 120 g sladkorja 1 jajce ¼ žličke mandljeve esence, (grenki mandlji so še boljša izbira) 115 g temne čokolade 400 g moke 2 žlički cimeta 10 kandiranih češenj, (jih je potrebno več, vsaj dva zavitka Schwartau recimo) 85 g bele čokolade V posodi penasto zmešamo maslo in sladkor. Dodamo jajce in mandlejvo esenco, potem še temno čokolado, ki smo jo prej stopili. Dodamo moko in cimet in dobro zmešamo. Testo oblikujemo v kroglo, jo zavijemo v plastično folijo in jo za pol ure postavimo v hladilnik. Pečico segrejemo na 180*. Iz testa oblikujemo kroglice in jih položimo na peki papir v pekač. S prstom naredimo na sredi kroglice vdolbino in vanjo vtisnemo polovico češnje. Pečemo od 15 –17 min. Stopimo belo čokolado, ko se piškoti ohladijo jih pokapamo z njo, ali pa narišemo čeznje črte. Karamelni poljubčki 200 g masla 50 g sladkorja 30 instant kave v prahu 1 jajce 1 žličko vanilijeve esence 200 g polnozrnate moke 160 g bele moke 18 karamel 1 žlico smetane 42 arašidov, oblitih s čokolado, (ali kakih kavnih dražejev) V posodi zmešamo maslo, sladkor in kavo. Dodamo jajce in vanilijo ter mešamo. V posodi posebej zmešamo moki in ju dodamo maslu. Dobro zmešamo. Testo oblikujemo v kroglice in jih položimo na peki papir na pekaču. Na sredini vsake kroglice s prstom naredimo vdolbino. Pečemo 10 -12 min na 180*. Karamele stresemo v kozico in jih skupaj s smetano na šibkem ognju stopimo. Ves čas mešamo! Z žličko vlijemo na vsak piškot nekaj karamele. Na koncu dodamo arašid ali draže. lidka [sonce]
26. okt 2009 13:56
Vendy, so to ti slavni Vendijini baci piškotki, omenjeni pred kratkim?
26. okt 2009 14:01
Tulka, našla si me
26. okt 2009 15:07
Na vlaku na poti na Dunaj, je Anja z recepti kar ql. Jaz sem komaj čakala, da pridem nazaj in pečem, : ) Aja, pekla sem pa še Fave dei Santi najprej iz skoraj kile mandljev, zdaj pa še iz 600 g ponovno... lidka [sonce]
26. okt 2009 15:51
Meni se piškoti lepo shranijo v kovinskih škatlah, niso pa vsi primerni za pvc škatle predvsem taki, ki so izdelani s kakšnim jugortom. Vsaj take so moje izkušnje.
Sem pa čez leto veliko pekla, tako, da sem se nekaterih receptov oziroma izdelav -postopkov že malce naveličala.
Bom morala malo po knjigah pogledati, oziroma podrobno še po kulinariki, take recepte, ki nimajo slikic.
Imam pa eno vprašanje. Recimo , ko piškote namakam v čokoladni preliv, ki ga kupim v PV, piškote zlagam na rešetko. V tem primeru se zelo krhki piškoti radi zlomijo pri odstranjevanju z mreže.
v primeru , da pa jih zlagam na peki papir pa se okoli njih naredi takšna skorjica, kljub temu, da počakam, da se odteče del čokolade iz piškota.
Kako delate ve?
lp
mizarka(http://mizarka.moj-album.com/
26. okt 2009 15:59
Imaš dve varianti na izbiro: - pri odstranjevanju piškotov s peki papirja si malo pomagaš bodisi z olfo, gre pa tudi z navadnim nožem iz jedilnega pribora. Če pa kaj čokolade štrli stran, bogpomagaj, to je šarm doma narejenih piškotov. - namesto pomakanja greš na koncept prelivanja s tenkim curkom (vzameš tisto švartau čokoadno glazuro, segreješ v vodi in odrežeš en vogal in potem teče ven tenek curek), tako da dobiš tanjše črte in čirečare po piškotih. Vendelina jr.
26. okt 2009 21:22
Kopiram prispevek Katke Lopatke iz stare teme o prazničnem pecivu ... Verjamem, da bo marsikomu tole še prav prišlo ... Tu je tabela - koledar "skladiščenja" sadni kruhi, domači prijatelj - PVC vrečke, folija, hladno suho mesto - 6 tednov medenjaki, speculaas - sortirano po vrsti peciva, v dobro zaprtih pločevin. škatlah - 4 tedne keksi iz krhkega testa (brizgano, čajno, kifeljčki...) - pločevin. škatle - 3 tedne sladice iz beljaka (poljubčki, makroni, cimetove zvezdice...) - pločevin. škatle - 2 tedna biskvitno pecivo, potice, čokoladne praline... - pločevin. škatle, na hladnem - 8-10 dni Petya
26. okt 2009 21:29
Eno vprašanje: zakaj so (oz. ali so) pločevinaste škatle boljše od plastičnih?
AtinaKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
| Kaj jutri za kosilo? | johana |
| MOJ vrt | rimljanka |
| malo za hec | Nikita2 |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |

Dušeno rdeče zelje

Špageti z brokolijem in prepraženimi drobtinami z inčuni