Jaz pa priporočam kozmetiko dr.Grandel. Dobi se samo v salonih, najbolje je obiskati salon, kjer vam naredijo nego in nato priporočajo ustrezno kombinacijo kreme in/ali tonika in/ali čistilne pene, maske .. Ta kozmetika ima več linij za nego mozoljaste kože in je ne meče vse v isti koš. Meni recimo zelo ustreza Dermabalance Puriface, ker je namenjena suhi in mozoljasti koži s povečanimi porami, komu drugemu pa recimo Sebocontrol, ki je namenjena mastni koži, uravnava izločanje loja in zdravi mozolje. Moja sestra prisega npr. na azulensko kremo istega proizvajalca, ker je edina krema, ki ji je zares pozdravila obupno mozoljast obraz. Sedaj ima že 2-3 leta gladko, brezhibno kožo, prej pa je bila tudi na robu obupa.
Ne rečem, da bo ta kozmetika pomagala vsem, vseeno pa velja poskusiti. Vse naštete kreme, maske ipd. so seveda na voljo v testerjih, zato ni treba iskati ustrezne na denarnici boleč način. Vsekakor pa brez kozmetičarke ne bo šlo. Kreme seveda niso najbolj poceni, pretiravajo pa tudi ne. Moja je nekje 24 €.
Veljalo pa bi razmisliti tudi o hormonski terapiji, če te to seveda zanima? Govorim o kontracepscijskih tabletah. Nekatere imajo blagodejen učinek na aknasto kožo. Tudi to je opcija.
Spremljaj svojo kožo, poskusi ugotoviti, kdaj mozolji še posebej radi izbruhnejo: pred fešto, mogoče po določeni vrsti hrani, po uporabi šampona? To ti bo pomagalo eliminirati morebitne vzroke za nastanek mozoljev.
Seveda pa je treba skrbeti za brezpogojno higieno: redno menjavanje prevleke za vzglavnik je conditio sine qua non, redno umivanje las in prste vstran od obraza! Saj to so samoumevne stvari, ampak vseeno ne škodi malo ponoviti.
Aja, pa še to: moja tašča je ugotovila, da je mozolje dobivala samo zaradi enega samega vzroka: svinjskega mesa. Ko ga je nehala jesti, se je znebila tudi mozoljev.
jancka