Darilo za učitelje

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

23. maj 2010 21:00

kozamurnik je napisal/a:
patka je napisal/a:
Mislim pa, da bi morali učitelji sami in morda celo ravnatelji na to bolj opozarjat in mogoče s kakšnim obvestilom, oziroma na kakšnem sestanku o tem spregovoriti. Večkrat sem namreč že opazila zadrego učiteljice, oziroma vzgojiteljice, ko ni vedela, ali naj darilo sprejme, ali zavrne. patka
To je ideja!Pravzaprav bi se kaj takega lahko spomnili učitelji sami . murnik

Kolikor poznam jaz učiteljev, so se na to že spomnili tudi sami. Posebno po tem, ko je izšel razglas kajvemkaterega ministrstva, da je prepovedano sprejemati taka in taka darila - imajo učitelji vsaj nekaj, na kar se lahko oprejo, da ne prihaja do situacij, kakršno je opisala mamaF.

lp

cervus

Katja D  

član od: 20.5.2006

sporočila: 446

24. maj 2010 9:34

Tudi mene moti ta potreba po obdarovanju, ki jo tako izražajo določeni starši.

Moja otroka sta letos prvo leto v vrtcu, oba v jaslih. Pri starejšem se starši nismo "povezali" (izjema so tisti, ki se poznajo že od prej), ko se srečamo v garderobi, se pozdravimo in to je to. Pri mlajšem pa smo na prvem roditeljskem sestanku zbrali e-naslove, več staršev se pozna med seboj (tudi z druženja na uvajanju, ki smo ga mi "zamudili", ker smo z njim začeli en teden kasneje kot ostali) in tako se je začelo. Prva pobuda, da bi vzgojiteljicam nekaj skupaj podarili, je prišla ob novem letu, po e-pošti. Kolikor vem, sem bila edina, ki sem rekla ne (morda je bil še kdo proti, pa ne vem, ker po mojem odklonilnem odgovoru nisem več dobila nobene e-pošte). Mislim pa, da jim ni bilo prav. Pa nič zato Obema vzgojiteljicama sem napisala kratko pisemce, v katerem sem se jima zahvalila, da sta mojemu fantku tako lepo pomagali pri uvajanju v vrtec in da zanj tako dobro skrbita (res sta zlati in mali z veseljem hodi v vrtec), zraven pa sem dala piškotke, ki jih se naš mali pomagal izrezovati. Isto sem naredila pri starejšemu sinu.

Ravno v tem tednu se je znova pojavila ena pobuda za skupno darilo, tokrat ob rojstnem dnevu ene od vzgojiteljic. Halo, kako sploh vedo, kdaj ima rojstni dan? Tudi tokrat sem rekla ne. Kar se mene tiče, ne vem, kdaj ima vzgojiteljica rojstni dan (in ona ne ve, kdaj ga imam jaz), zato bo tisti dan enak kot vsi drugi, tako kot bo tudi tisti dan, ko imam jaz rojstni dan, enak kot vsi drugi in ne bom pričakovala, da mi vsi po vrsti voščijo vse najboljše.

Ob koncu šolskega leta, ko se bodo naše poti ločile (fanta odhajata v drug vrtec), bom naredila nekaj podobnega kot ob novem letu - jaz se bom vsem štirim vzgojiteljicam zahvalila, fanta pa bosta izdelala kakšno simbolično darilce (po svojih zmožnostih).

Katja D.

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

24. maj 2010 10:58

Bravo, andrejka, ti si ena fina lady. Vendelina jr.

kozamurnik

sporočila: 2311

24. maj 2010 11:03

Kaj nisem rekla??? Katja D,Eno stran nazaj sem napisala tole: "Bojim se, da če se ne naredi konec tej nenavadni navadi, si bo kaj kmalu kdo omislil darila tudi za Novo leto(Božič), pa Veliko noč, pa rojstni dan in tako naprej in tako naprej.. Mislim tudi, da če bi vzgojiteljicam in učiteljicam res bilo do tega, da daril ne dobivajo, bi to jasno povedale kar prvi dan.In se tega tudi držale! Pa recimo enkrat bobu bob, no! Tiste mame pa, ki ne zmorejo brez bolestnih potreb po dokazovanju-ker materialna darila to so-,naj jih kupujejo v svojem imenu, same. Tako bodo dejansko izpadle to, kar v resnici so in bodo nehale vmešavati druge. Bravo KatjaD. in ostale, ki ostajate pri svojih načelih . Beri piškotih. Sporočilo je spremenil(a) kozamurnik dne 24. 2010 11:09

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

24. maj 2010 15:58

Pri obdarovanju so vedno tri možnosti: a) da človek z darilom podarja del sebe b) da človek z darilom zakrije slabo vest, ker ga obdarovana oseba ravno posebej ne zanima c) da človeka ni v mrežah obdarovanj, ker preprosto ne šteka, zakaj ta mreža sploh obstaja. Tko je shvatio, shvatio je. Vendelina jr.

HejHoj  

član od: 14.2.2008

sporočila: 135

24. maj 2010 16:58

kozamurnik je napisal/a:
K Mislim tudi, da če bi vzgojiteljicam in učiteljicam res bilo do tega, da daril ne dobivajo, bi to jasno povedale kar prvi dan.In se tega tudi držale! Sporočilo je spremenil(a) kozamurnik dne 24. 2010 11:09
In zdravnik ob vašem prvem obisku reče: NE sprejemam nobenih daril. Kako bi pogledali učiteljico, ki bi ob prvem roditeljskem sestanku najprej rekla: ne sprejemam nobenih daril. Takrat, septembra. Dajte no. Tisti, ki bi jim to bilo namenjeno, tako ali tako ne bi razumeli. Kar je uzakonjeno, tega pač ni treba razglašati in pojasnjevati, kajneda?

kozamurnik

sporočila: 2311

25. maj 2010 6:44

Koliko stvari je uzakonjenih in zelo jasno napisanih pa jih ne poznamo in se jih ne držimo? In povedano tako, kot je napisala HejHoj izgubi ves smisel. Ampak to nemara tudi sama ve. To o darilih postaja moda, način, postaja vse kaj drugega kot to, kar darilo samo po sebi je. Zahvala za dobro opravljeno delo. In meni je dovolj, da nekomu iskreno povem , da sem z njim, z njegovim delom zadovoljna. Zato ne potrebujem dragega darila. Poklic učiteljice in vzgojiteljice je tak, da ne dopušča ne polovičarstva in ne šlamparije. Se spomnite, koliko je bilo napisanega in je vsak dan rečenega na temo nestrokovnega in slabega dela vzgojiteljic? Kaj pa nareditie, ko niste zadovoljne?Tako zavzeto, kot izbirate darila, predlagate da se ji odtrga od plače?!? Mislim, da je največja nagrada za vzgojiteljico (in učiteljico) ko vidi otroka, ki jo ima rad in starše, ki jo cenijo in spoštujejo njeno delo. Tega ne nadomesti nobeno drago darilo. Ker to so, kljub času, ki ga živimo, še vedno vrednote, ki se ne morejo izraziti z "vrednostjo" toliko in toliko evrov.

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

25. maj 2010 7:51

Nisem ravno bral cele teme, sem ter tja sem pogledal. Nekaj resničnega o obdarovanju, iz enih drugih časov in ene druge države ( čas po drugi sv. vojni, bivša Jugoslavija, Bosna ):

mlad učitelj ( moj znanec, žal pokojni ), takorekoč iz " učiteljišča " ni mogel zbirat službo, so te pač določil, kje boš delal. On se je ravno oženil in dobil delo v neki odročni vasi. Čas je bil takav, da se v vaški ( pa tudi v mestnih ni bilo kaj prida boljše ) trgovini ni kaj prida dobilo. Z ženo sta bila dobesedno lačna. Potoži se starejšemu kolegu, učitelju in ta ga svetuje. Pridi prvi v razred in postavi na katedro eno jajce. Pozneje, pridejo učenci, potem pa še ti, in si seveda presenečen ko vidiš jajce. Vprašaš kdo je prinesel, oni so tiho, in ti jih nadreš, da kaj se to pravi, učiteljem ni treba nič prinašat...........drug dan je že na katedri več jajc. Enako se ponovi z moko..........

 

 

ežoj

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

25. maj 2010 13:02

kozamurnik je napisal/a:
In povedano tako, kot je napisala HejHoj izgubi ves smisel. Ampak to nemara tudi sama ve.

 

Prosim za tvoj predlog, kako bi tako zahtevo ali pričakovanje ubesedila.

tulka

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

25. maj 2010 13:15

Učitelj, ki je zaposlen v javnem zavodu - to pa spada v javni sektor. Zaposleni v javnem sektorju ne smejo prejemati daril, ki imajo vrednost več kot 50 EUR. Ozriroma, če ga prejmejo, ga morajo prijavti v davčni napovedi. Če prejmejo darilo višjega zneska in ga ne prijavijo, so pa na terenu, kjer je možen sum kuruptivnih dejanj. Ta meja 50 EUR velja za celo EU. Kolega HejHoj je, po ikoni sodeč, fantek. Na rahlo težki misiji umirjanja verbalnih punčk na tem topicu Starši bi, več kot z obdarovanjem ob koncu šolskega leta, naredili za učitelje s tem, da bi svoje otroke naučili spoštovati učitelje. Ampak za kaj takega bi morali znati naučiti svoje otroke spoštovanja in odgovornosti, pa vidim, da ima masa ljudi s tem obupne težave. Vendelina jr.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti