Preteklost in sedanjost šol
| japaja je napisal/a: |
| Ma ne bom naprej ampak sem dobedsedno živce zgubljala nekaj časa, sploh ker nismo imeni enotirne vzgoje ampak je bilo prvo vprašanje pri slabi oceni pri nas doma s strani (ma ne bom spolno diskriminatorna) dotičnega : "A te ma učiteljica na piki??!!"*Benti, če bi znal snov in če bi imel dovolj besednega zaklada, da to svoje znanje nekomu predočiš, potem te ne bi mel noben "na piki"!japaja |
No, tule sem se spomnila: zanimivo, da je pogosto tako, da če učenec/dijak dobi dobro oceno, reče: 'Dobil sem 5!' Če pa dobi slabo oceno, pa 'Dala mi je cvek'. Hm? :) (je bilo že v 'mojih časih' tako :) )
Atina| Loni je napisal/a: |
| ... Otrokov karakter je izoblikovan, preden gre v šolo ... Loni Makaroni |
| biba22 je napisal/a: |
| JKako profesorji žalijo dijake da kako so nesposobni,zabiti,neumni in da ne bo čisto nič iz njih.Ja logično,da imaš pol totalen odpor do takšnega profesorja.... Jaz bi samo rekla takšnemu profesorju,da če je slišal kdaj za kakšno pedagogiko. Imajo tudi profesorji svoje maslo na glavi. |
| s0ncek* je napisal/a: | ||
|
| s0ncek* je napisal/a: |
| Učitelj mora v prvi vrsti znati vzbuditi interes pri učencih. Nikakor pa ne učencev "krotiti", kaznovati, disciplinirati. Če učence neka snov zanima, bodo poslušali. In od tega veliko odnesli. Seveda pa mora biti učitelj tisti, ki se na pouk pripravi in ga naredi zanimivega, tega pa nikakor ne more doseči zgolj z ex cathedra poukom, ampak mora vključevati tudi problemski, demonstracijski, projektni, hevristični pouk, učence navajati na sodelovanje in hkrati samostojnost, strpnost in vztrajnost. Na učencem zanimiv način. s0ncek* |
Zanima me, če ti to iz svoje osebne prakse ali samo iz teorij na papirju?
Če bi primerjali snov od takrat, ko smo mi (starši) hodili v srednjo šolo do sedaj, bi ugotovili, da se snov v učnih načrtih krči.
Ali smo res pozabili, koliko in kaj smo se morali mi učiti? Morali smo se naučiti in nihče nas ni vprašal ali je bil čas za domačo nalogo. Domača naloga je bila obvezna, saj je domača naloga priprava na pouk (ponovitev predelane snovi in hkrati utrjevanje). Pa smo tudi takrat obiskovali razne krožke (angleščino, veselo šolo, ...)
Velikokrat se vprašam dvoje:
1. Zakaj je toliko izobraževanja ob delu? Veliko slušateljev ima nedokončane srednje šole. (so slušatelji, ki se vpišejo v izobraževanje zaradi prekvalifikacije) .
2. Zakaj je potrebno toliko inštrukcij?
Iz pogovorov s kolegicami zasledim, da je iskanje pravic vse bolj v ospredju, o dolžnostih ni ne duha ne sluha.
Iz moje prakse: dve leti zapored se mi je zgodilo, da dijak/inja dva dni pred maturo ni vedel/a kako se izračunata obseg in ploščina kvadrata. To pač štejem med tako imenovano splošno izobrazbo. Je bil morda za to kriv njegov učitelj, šolski sistem, ali pa le nazadnje dijak/inja, ki se dveh preprostih formul ni naučil/a in ju z domačimi nalogami utrdil/a? Priznam, da mi je med pogovorom ob ugotovitvi neznanja zastal dih.
marelica
Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Izpostavljeno

Forumi (vroče teme)
| Kaj jutri za kosilo? | johana |
| MOJ vrt | rimljanka |
| malo za hec | Nikita2 |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Video recepti

Svinjska ribica

Jagodni semifreddo