Elaphus, se popolnoma strinjam!
Sem imela velike težave pred leti, ko sta moja dva še obiskovala OŠ.
(Pri nas imamo to "srečo", da vedno pademo v neke eksperiomentalne modele..)
Ni jim šlo v glavo, da hodijo v šolo z določenim ciljem, ampak so si predstavljali, da hodijo tja na modno revijo, kazat nove igrače, klepetat s sošolci, pošiljat mesiče po mobiju itd.
Na roditeljskem sestanku so še celo starši planili name, ko sem jasno in glasno povedala, da mobiteli ne sodijo h pouku (ravno takrat je bila mobitelefonijas velik bum, kao "bomo vsaj vedeli, kje je naš otrok"!? Prosim?? )
In potem nonstop neke pravice, pravice in pravice.
Dva utrinka:
smrkavec je prinesel v šolo očetovo pištolo. ko so klicali starše na zagovor, je oče zagrozil, da jih bo **cenzura** in da ne bo nikomur dovolil, da maltretira njegovega sina.
smrkavec se je hvalil med odmori, da mu ravnateljica nič ne more, ker "če ne bo pridna", bo njegov oče ravnateljičinega moža odpustil iz službe..
smrkavec je boksnil nosečo učiteljico v trebuh in ji naslednjo uro vrgel šop ključev v glavo (no, to je malce zgrešil), mlada učiteljica je hvalabogu odšla sama, sicer bi se morala zagovarjat, da ne zna vzpostavit reda..
No, tole so bili že trije utrinki, jih imam pa malo malho, o tem, kako je prišla smrklja v 3.razredu našminkana, z zelenimi lasmi, nalakiranimi nohti, dekoltejem, da se je grabenček videl - je bila izrazito razvita.. Njena mama je komentirala (ko smo šli po sestanku na kavo, naj se v šoli raje brigajo za to, da jih bojo kej naučil, ne se pa vtikat v vzgojo..
Ma, lasje mi grejo pokonc, res!
Zdi se mi pa, da je v zadnjem času prišlo do spremembe na bolje (kakor za koga, no) ampak ko se enkrat zaveš, po kaj hodijo otroci v šole in tudi kasneje še kam drugam in ko je jasno, da če medtem ko ti nekdo nekaj razlaga, tolmači, si prizadeva, da te bo kaj naučil, torej, če medtem nekdo piše SMSje in si pili nohte, potem je žalostno, da ga doma šuntaš proti šoli.
Ma ne bom naprej ampak sem dobedsedno živce zgubljala nekaj časa, sploh ker nismo imeni enotirne vzgoje ampak je bilo prvo vprašanje pri slabi oceni pri nas doma s strani (ma ne bom spolno diskriminatorna) dotičnega : "A te ma učiteljica na piki??!!"
*Benti, če bi znal snov in če bi imel dovolj besednega zaklada, da to svoje znanje nekomu predočiš, potem te ne bi mel noben "na piki"!
japaja