Dekoriranje s tičino maso

tema je zaklenjena

girica  

član od: 25.5.2009

sporočila: 614

tema odprta - 28. maj 2009 9:35 | ogledi: 4.915 | odgovori: 3

Pozdravljeni.

Sem začetnica v oblikovanju in uporabi tičine mase. Poskušala sem se prebiti skozi vaše debate v forumu, ogledala vaše čudovite slike tort in receptov. Veliko koristnih nasvetov sem našla in vam res čestitam za čudovite izdelke.

Kar izgubila sem se v forumih a imam še nekaj dvomov in vprašanj. Iskreno vas prosim za pomoč. Za domače potrebe pečem torte in jih krasim s smetano. Za soboto pa pripravljam bolj svečano torto in sem si nabavila tičino maso. Po vaših nasvetih sem si včeraj že izdelala rože iz nje za okras. Spravila sem jih v plastično vrečko in v plastično posodo, ter shranila v temen in suh prostor. Ali se ne bodo strdili in pri rezanju torte kar prelomili? Jih nato z malo vode samo prilepim na torto?

V galeriji slik sem občudovala torte stane.r in pitončice....kako ste naredile pentljo? Dan prej ali kar sproti? Bojim se, da se bo, vkolikor jo naredim prej, strdila in nato prelomila. Včeraj sem jo poskušala narediti a se mi je trak kar sesedal skupaj. Ali se jo podloži s čim v notranji strani?

Kako pa se obnaša tičina masa, ko režemo torto? Če sem prav razumela, ko je torta končana jo moramo dati v hladilnik. Jaz bi jo naredila in okrasila dan prej. Lahko počaka do naslednjega dne-popoldneva?

Prosim vas za potrpežljivost z začetnico , ki se je izgubila v prebiranju vaših nasvetov iz katerih sem že marsikaj uporabnega našla.

Hvala in lep dan.

Katja

Pitončica  

član od: 7.6.2005

sporočila: 1677

28. maj 2009 9:46

girica, pozdravljena.

Odvisno kakne rože si delala , načeloma pa če si dala v vrečko in še posodo se ne bi smele posušiti. Če torto sestaviš v petek in jo režeš v soboto, ne bi smelo biti problemov z rezanjem in pokanjem.

Maso - okraske na torto lepiš na več načinov: z vodo, z masleno kremo, z alkoholom ....

Ko delaš pentljo je skoraj obvezna  vata, servieti ali kakšni drugi "vmesniki -podstavki" ki joh boš dala vmes, nato pa vse skupaj pustiš da se posuši in vmesnike vzameš ven.

Masa poka samo v primeru, de jo želiš preoblikovati, ko je enkrat že bila oblikovana in bila na zraku, ter se delno posušila. Npr., če si naredila rožo - si jo samo izrezala iz ticine ven in je ta roža ravan, saj si pustila da se posuši na ravnem, nasl. dan ali par ur kasnehe, pa si jo želela "prilimati" ob strani okrogle torte - v tem primeru ti bo roža pokala, saj jo želiš delno preoblikovati.

Madona sm zakomplicirala :) upam da razumeš.

Ko je ticina enkrat na torti in pod njo maslena krema, se nikoli ne strdi preveč, da je ne bi mogla rezat ali da bi pokala. Dlje časa ko jo imaš izven hladilnika, bolj mehka postaja in tudi maslo pod njo se začne topiti, kar je pa že skoraj neužitno, tako da to odsvetujem

LP

Pitončica

girica  

član od: 25.5.2009

sporočila: 614

28. maj 2009 10:18

pitončica, hvala za hiter odgovor. Vse razumljivo, nič nisi zakomplicirala. Naredila sem ploščate rože s tremi plastmi v različnih barvah, na sredini sem dala še srebrno kroglico. Med njihovo izdelavo sem morala pospremiti mlajšega sina spat in so se mi medtem strdile. Takoj sem podvomila, da to ne bo v redu, ko bi jih lepila na torto . Pa sem hitro naredila nove in jih takoj shranila v vrečko in v plastično posodo. Lepila jih bom na kvadratno torto, tako da upam, da bo šlo Če prav razumem se pa pentlja mora osušiti, ker če ne, ne obstane njena oblika? girica

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Tema je zaklenjena, zato vanjo ne morete več pošiljati sporočil.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti