Še ena iz osemdesetih

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

13. jun 2009 22:08

Pridobila sem Pro Arte, dvojni CD. Pred osemdesetimi, ja, seveda.

Se kdo spomni pesmi: Ko te ljubi dok sam ja na straži, ki je popolnoma izgubila svoj pomen.

 

Wran bo pa itak imel kmalu svojo Graško goro, pa bo potem mogoče manj zoprn. Mogoče mu bo uspelo zapisati že v prvem svoje misli. Da ne bo toliko popravkov.

F r i n a

sweets  

član od: 16.8.2008

sporočila: 796

14. jun 2009 10:54

Frina, jaz se te pesmi dobro spomnim, te in še Kad u vojsku pođem ja. Imela sem 6 let, ko je vojska delala vodovod po našem kraju, prej je bil le v centru. Moja sestrična se je spoprijateljila z enim vojakom. Vsak večer je prišel na obisk, jaz pa sem se tako navezala nanj, da ko so bili v kraju zadnji dan, sploh nisem hotela it spat in se mu prepevala ti dve pesmi. Očitno pa tudi on ni pozabil name, sestrična je prejemala pisma še nekaj mesecev, jaz pa sem še pri šestnajstih prejemala razglednice na koncu katerih je vedno pisalo poljubčke moji mali ... Sploh pa ima Pro Arte same lepe pesmice, poslušala jih je sicer moja mama in jaz z njo, tako da znam čisto vse. sweets Da se ne bo čudno bralo, sestrična je živela pri nas. Sporočilo je spremenil(a) sweets dne 14. 2009 13:33

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

14. jun 2009 12:06

Pesmi "Ko te ljubi, kad sam ja na straži" in "Kad u vojsku podjem ja ... cjelo sele će znati, svi će sa mnom pjevati a draga će da me prati..." se pa tudi jaz spomnim. In to od nedeljskih kosil pri stari mami, ko smo ob kosilu obvezno poslušali "Naši poslušalci čestitajo in pozdravljajo". Ko je bila sezona odhodov k vojakom sta se obe pesmi vrteli "durh marš".

Pa "Nemoj draga plakati" mi je tudi ostala v spominu iz tistih časov.

Evo, sem jo našla:

http://www.youtube.com/watch?v=0LHMs4Ok5s0

Mojca

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

14. jun 2009 14:12

Spadam v generacijo ( in okolje ), v katerem smo vojake pospremili na lojterskem vozu, z zastavami ( edino ob tej priložnosti je bila uporabljena). Včasih so se na smrt nacedili, da jih je bilo treba v Celju, včaih v Zidanem mostu poriniti na vlak in poskrbeti za sedež. Poleg je bil obvezen harmonikar in imam za sabo kar nekaj plesnih izkušenj na peronih, ki so navduševale tudi ostale nabornike, ki so viseli skozi okna.

Pred odhodom smo imeli tudi poslovilno zabavo, zato te pesmi znam na pamet. Iz kravalkišt so donele cel teden.

Kot zanimivost naj povem, da imamo Slovenci same otožne o vojaščini, ki smo jih seveda tudi znali ( ker smo znali slovensko pesmarico v obe smeri in smo znali zelo dobro zapeti, takratna naša mladinska organizacija v KS je bila po tem znana po celi dolini). Pomislite na Pobič sem star skorja osemnajst let in Nocoj, pa oh nocoj. Ali pa recimo, Zora rudi, dan se beli ... ( Smrk, smrk.)

Kdaj drugič pa o šrangarskih podvigih in pesmih, ki so šle v ta koncept.

Vse je minilo v osemdestih, tudi moja mladost.F r i n a

Sporočilo je spremenil(a) frina dne 14. 2009 14:13

sweets  

član od: 16.8.2008

sporočila: 796

14. jun 2009 14:40

Frina, tudi primorci smo počeli iste stvari. Ma je blo fajn. sweets

sweets  

član od: 16.8.2008

sporočila: 796

neznan uporabnik

14. jun 2009 21:14

kakšen odnos ima slovenec do vojaščine pove jurčičev domen.pa tudi v samorastnikih vidimo prizor v cerkvi,ko so soldati prišli po fante.tudi v jugi slovenci nismo bili zagnani za vojaščino,smo pač opravili nujno zlo.lojtrski vozovi,harmonika,cvetje so pa bili farsa aktualne politike.vse slovenske pesmi o soldateski so žalostne kar je popolnoma jasno,saj vsaka vojaška dejavnost povzroča bolečine in izgube na obeh straneh.pa lep pozdrav. hmm

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti