Burek z lahko solato
| japaja je napisal/a: |
| Za kisanje mleka iz mlekomata je potrebno mleko segreti na približno 35 stopinj (po besedah lastnika mlekomata na otvoritvi). japaja |
Ni mleko iz mlekomata nič posebnega, to je za vsako mleko enako. Če je temperatura taka, se pač bakterije hitro množijo in mleko se hitro skisa.....
Desanka, kvasovk seveda NE SMEŠ dodati, mleko kisajo bakterije mlečnokislinskega vrenja.
Rekla bi, da je bilo mleko (iz vimena teče pri molži direktno po cevi v posode, kjer se hladi), tako čisto (je imelo tako malo mlečnokislinskih bakterij, pa seveda tudi nekaj ostalih, ki se lahko enako hitro razmnožujejo in ni majo nujno ugodnih vplivov na mleko.
Če si mleko kupila pri kmetu, ki molze sicer na stroj, pa se mleko ne hladi takoj, se seveda bakterije, ki z vimena zaidejo v mleko, takoj razmnožujejo. Nasploh je poleti povsod več bakterij, ki kisajo mleko, ker je pač topleje.
Skratka, kupi eno navadno kislo mleko (ki ima prave bakterije, jogurt ima druge), dodaj na 1l mleka recimo pol lončka, dobro premešaj, postavi na toplo in pokrij. Bo nastalo pravo kislo mleko, sem prepričana.
Kar se tiče tega, da se mleko in kislo mleko navzameta vonjav, se povsem strinjam, sploh, ker je na vrhu smetana, maščobe pa šeposebej dobro vpijajo močne vonjave, ker se v njih topijo marsikatere snovi, ki i majo vonj.
Ne vem, če je bilo že omenjeno, ampak mlekomat imajo tudi v Leclercu (Lj). Mami ga tam kupuje in naredi odlično kislo mleko. Preizkušeno včeraj ![]()
stana
Sporočilo je spremenil(a) stana.r dne 14.nov 2009 17:33Smejanje ob branju naprej napisanega strogo prepovedano
- meni je pa pri mlekomatu zelo všeč, ker imam mleko spet v steklenih flašah (če bi napisala steklenih steklenicah, bi se butasto bralo, poudarek je seveda na steklenih), kot v moji zelo rani mladosti - čeprav so te steklenice drugačne oblike kot embalaža petdeset let nazaj.
lp
cervusKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
| Kaj jutri za kosilo? | johana |
| MOJ vrt | rimljanka |
| malo za hec | Nikita2 |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |

Burek z lahko solato

Barilla Casarecce iz čičerike z lahko kaponato