Fasadna barva

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

18. apr 2009 16:00

Predpisi obstajajo in cela kopica jih je. Kogar to izreco zanima, jih lahko najde na spletni strani ministrstva za okolje in prostor, pa na arhiforumu itd.... Kogar to izrecno ne zanima, mu ni treba iskati, samo, malo je pa vendarle primerno, da se kaj premisli, preden začnejo prsti tolči po tipkovnici. Pri načrtovanju prostorskih ureditev logika, po kateri je vseeno, "kaj ima sosed, ker na svojem lahko počne, kar hoče", ne deluje in prav je tako. Prostora se pač ne sme neporvatno preoblikovati tako, kakor komu paše, pa ne samo zaradi estetskih razlogov, so tudi geološki, okoljski, itd itd.... Dejstvo, da obstajajo predpisi, še ne pomeni, da je vse 100% okej. Namreč, težko je z besedami predpisati kako naj izgledajo bodoče zgradbe in ulična oprema (ker so še vedno drugačne možne izvedbe enako napisanega, odvisno, kdo pač bere). Po drugi strani pa so tudi predpisi včasih morali za nazaj sanirati, da ne rečem, legalizirati strahotno ponesrečene stvari. Po naših krajih se je precej gradilo in dozidavalo malo na črno (se spomnite kako desetletje nazaj, ko so imeli ljudje možnost zadevo "za nazaj legalizirati"?) in tisti izdelki so vizualno en ljubibogpomagaj. In te dozidave in samogradnje in proste interpretacije nadomestnih gradenj so zelo močno skazile našo krajino. Pa to še ni vse. Ko so te nekdaj ilegalne grdobije legalizirali, je marsikatera občina rodila predpis, po katerem so morali pa novo zgrajeni objekti upoštevati gabarite obstoječih objektov (širina, višina, naklon strehe itd) in je rahlo do pretežno neokusno, da bi moral pri oblikovanju novega upoštevati grdobije nekdanjih črnih gradenj in bi te tvorile referenčni okvir novih objektov.....Na vso srečo se v zadnjih desetih letih pojavljajo zelo kvalitetne arhitekturne rešitve, ki definirajo standarde, kako bi hiša morala izgledati. In da ne bom tukaj posebej favorizirala kogarkoli, kvalitetni poljudni zapisi na to temo so v Ambientu in Hišah, malo bolj strokovni so pa v Orisu. Druga žalitev dobrega okusa so pa obupne hiše, ki so jih začeli producirati novokomponirani de-o-o-ji, ki so vsi hoteli na hitro zaslužiti s prodajo naselja "petih hiš v bližini avtoceste, ki vodi v večje mesto", ali pa s prodajo naselja "petih hiš iz predmestja". Ta produkcija enakih hiš v kakih pastelnih barvah in s hiperštancanjem balustrad po balkonih, ta ersatz od kvazihistoricizma, to je tako bedno, da razmišljam, če ima slovenščina ustrezno besedo za to, ali pa jo bo treba še najti.... Mimogrede, upam, da so tisto fasado medtem že naredili.... Vendelina jr.

Issi  

član od: 5.9.2007

sporočila: 703

18. apr 2009 16:07

Vendelina jr. je napisal/a:
malo je pa vendarle primerno, da se kaj premisli, preden začnejo prsti tolči po tipkovnici. Po naših krajih se je precej gradilo in dozidavalo malo na črno in tisti izdelki so vizualno en ljubibogpomagaj. In te dozidave in samogradnje in proste interpretacije nadomestnih gradenj so zelo močno skazile našo krajino. Vendelina jr.
Draga Vendelina vsevedna, kaj ko bi kdaj upoštevala svoj lastni nasvet? Kar takole, napovprek pljuvat se ti zdi primerno? Issi

leni1  

član od: 26.2.2007

sporočila: 295

18. apr 2009 21:07

Issi se definitivno podpišem pod tebe!!! leni1

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

19. apr 2009 13:33

Vendelina jr. je napisal/a:
Druga žalitev dobrega okusa so pa obupne hiše, ki so jih začeli producirati novokomponirani de-o-o-ji, ki so vsi hoteli na hitro zaslužiti s prodajo naselja "petih hiš v bližini avtoceste, ki vodi v večje mesto", ali pa s prodajo naselja "petih hiš iz predmestja". Ta produkcija enakih hiš v kakih pastelnih barvah in s hiperštancanjem balustrad po balkonih, ta ersatz od kvazihistoricizma, to je tako bedno, da razmišljam, če ima slovenščina ustrezno besedo za to, ali pa jo bo treba še najti.... Vendelina jr.
Temu se reče "Naselje ob potoku" ali "Vila blok" ali "Petrčkovi razgledi" ali "Janezkova nočna polucija", sledi pa epiteton ornans Elitna lokacija (beri: vukojebina = elitna lokacija na samem; karkoli južno od Postojne = elitna lokacija z možnostjo razgleda na morje - wtf??:))); karkoli v razdali 80 km od LJ ali MB ergo karkoli v SLO = elitna lokacija v bližini avtoceste). Mene še najbolj spominjajo na naslovno pesem iz Weeds... :)) lp, proxima

cellnet  

član od: 5.7.2005

sporočila: 566

19. apr 2009 14:09

seveda imamo predpise, vendar ker je naša ljuba država kompletno disfunkcionalna, kjer ni nihče odgovoren za nič, kljub predpisom vlada neprimerno stanje v našem okolju. primerne barve fasad so definirane v prostorsko ureditvenih pogojih in so večinoma definirane na podeželju kot bele, sive ali krem ali svetlo pastelnih odtenkov, pa še nisem zasledil inšekcijskega nadzora nad kakno neprimerno pobarvano fasado, saj še še črne gradnje ne odstrani, ne da bi črnograditelj iskal pravice v "tedniku"... v sloveniji razmišljamo, da itak vsak ve najboljše kaj je prav in kaj je narobe... smo narod samograditeljev in zaradi pomanjkanja pravne države, kjer lahko celo minister za okolje in prostor črno gradi (se spomite minstra kopača?), je stanje pod nivojem. če se pelješ po podeželju, bi mislil, da si v kakšnem ciganskem naselju (pa naj mi romi oprostijo, tokrat ciljam na slovence). nimamo ne privzgojene kulture, ne pravne države in stanje se slabša. odnos države do prostora, pa je seveda jasen tudi z imenovanjem ministrov za okolje in prostor. če se omejim samo na zadnja dva mandata, lahko celo laik podvomi v resnost namere države, da se spoprime z okoljskimi problemi, med katere seveda spada tudi onesnaževanje okoja z neprimernimi barvami fasad, ki jih diktirajo industrija in prodajalci barv. ps. notranjost hiš pa je seveda prepuščena posamezniku in njegovemu (ne)okusu. v ta segment se ne vtikam. ;) cellnet

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

19. apr 2009 16:04

Mene pa bolj kot barve motijo nedokončane hiše, ki stojijo in čakajo, da bodo dokončane po 20, 25 let. Tudi v soseski mojih staršev se najde nekaj takih...Bi bilo dobro, če bi se z zakonodajo to uredilo.

Vanja

RadaJem  

član od: 12.6.2006

sporočila: 1338

19. apr 2009 16:34

Vanja_v_ZDA je napisal/a:

Mene pa bolj kot barve motijo nedokončane hiše, ki stojijo in čakajo, da bodo dokončane po 20, 25 let. Tudi v soseski mojih staršev se najde nekaj takih...Bi bilo dobro, če bi se z zakonodajo to uredilo.

[pika] Vanja
No, tole pa ne vem, kako bi ti uredila. Veš, verjetno ljudje ne puščajo nedokončanih hiš zato, da bi tebe živcirali, ampak jim je verjetno zmanjkalo denarja ali imajo kakšen drug zoprn objektiven razlog. Me pa vseeno zanima tvoj predlog, kako bi ljudi z zakonodajo prisilili v dokončanje hiš. Bi jim prisilno posodila denar :)? Brez zamere, ampak tole me je pa res nasmejalo. RadaJem

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

19. apr 2009 16:52

Rada Jem, meni gre pa skoraj na jok, ko pridem k staršem, ki imata (in mnogi sosedi prav tako) hišo zelo lepo urejeno, z lepim vrtom itn, 2 hiši stran je pa ena, ki je že od 80-ga leta pod streho, brez fasade, ograje na balkonu itd., sicer z zavesami in fenci avtom pred hišo. In to od nekoga, ki se je tistega davnega leta hršil in podcenjeval sosede, češ,  kaj pa vi veste, kako mora biti zrihtano. Moja hiša bo nekaj posebnega. In to tudi je, Trn v očesu.

Ljudje, ki se spravljajo delat hišo bi morali premislit, v kaj se spuščajo, koliko bo v resnici stalo in koliko stane, da imaš hišo v spodobnem stanju tudi 20 let kasneje.Ne pa na vrat na nos reči, ja bajto bomo sezidali.

 

Vanja

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

19. apr 2009 16:55

Prostorski ureditveni nalčrti običajno predvidevajo samo barvo strešne kritine, ne pa barvo fasade. Zato so nekatere fasade tako grozne barve, da me bolijo oči. Pred leti sem med jutranjo kavo skozi okno gledala obdelavo fasade, kjer so barvali s tako nemogočo barvo, da smo bili nekaj časa prepričani, da je to samo izolacija, ker tako grde fasade sploh nihče noče imeti.

Sem pa skoraj znorela, ko je streljaj od znamenitih ruševin gradu v našem mestu nek gradbenik dovolil postaviti ti. haciendo, oranžne barve, z belimi balustradami, ki nekako zaznamujejo domovanje hitrorastočih mikropodjetnikov.

Balkoni s tistimi stebri se mi zdijo pravo breme, da o "južnoameriškem" izboru barve ne  povem svojega mnenja.

Nihče ne omenja belih obrobkov okrog oken, ki so vsaj tako osladni kot barve iz kaktusovih dolini.

Pri sosedu so pred časom pobarvali hišo, mimo katere lahko greš samo s sončnimi očali. En teden poprej sem do odtenka natanko napovedala njihov barvni izbor in žal zadela moj sedanji pogled z okna. V zadovoljstvo mi je dejstvo, da so se zaradi barve tako sprli, da je zet tako razbil taščo, da ji je zlomil rebra in še danes papca sam v svoji sobi. ( Ona tašča je en Rospija, da bi jih ji še jaz naložila enih par.)

Moj brat je specialist za fasadne barve in lahko povem njegov nasvet: odtenek barve se razlikuje glede na material, iz katerega je fasada.

Pri nas bomo letos barvali fasado. Komaj opazne barve so meni najbolj všeč.

Glede prostorskih ureditvenih načrtov pa bolj razmišljam o nesposobnosti urbanistov in raznojakih inšpektorjev, ker bom morala pri zniževanju žive meje, ki sili celo na asfalt, na nepreglednem ovinku pri dostopu do naše hiše, poseči pa nasilnih sredstvih. Pes lastnice, ki me je ugriznil kar dvakrat, je očitno poginil, zdaj pa imajo mladička in bo treba ukrepati dokler je še mladiček. Imajo kaznivi živo mejo in drekasto rjavo fasado. Fuj !

F r i n a

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

19. apr 2009 17:40

Issi,.....ma, ne splača se. Ali si samo na kulinariki tako prijetna ili si takva, curo, po cijelom tijelu? Vendelina jr.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti