Elaphus, hojladri ali ne hojladri…za svojimi besedami stojim.

Enostavno sem jih zapisala poljudno, kajti forum je ljudski in na tem forumu sodelujem ponavadi »v predpasniku« in ne kot stroka.
Da pridobi učenec naziv nadarjenega učenca, kar potrebuje za pridobitev štipendije za nadarjene učence (Zoisova štipendija) mora učenec skozi tri faze:
Prva stopnja je EVIDENTIRANJE učencev, ki bi lahko bili nadarjeni. Opravlja se v prvi triadi na podlagi učnega uspeha (seveda opisna ocena), izjemni dosežki na posameznih področjih, učiteljevo mnenje, tekmovanja in mnenje strokovnih služb na šoli…
Druga stopnja je IDENTIFIKACIJA nadarjenih, kar zajema podrobnejšo in poglobljeno obravnavo evidentiranih učencev (tu upoštevamo oceno učiteljev, motiviranost učenca, njegove interese, sposobnosti sklepanja, fleksibilnost in izvirnost posameznika, vodstvene, gibalne in umetniške sposobnosti, tudi testiranja so v tej stopnji prisotna…itd…)
Ter tretja, zadnja stopnja je SEZNANITEV STARŠEV z ugotovitvami identificiranega nadarjenega učenca.
Pomemben je ta stavek:
V kolikor je bil učenec iz različnih vzrokov spregledan se LAHKO celotni postopek izvede tudi v drugi ali tretji triadi.
Samo o tem sem govorila, da so bili pri nas (slučajno ali s pravilno strokovno oceno pa ne vem) otroci, ki so dosegali nadpovprečne rezultate že v prvi triadi bili evidentirani kot nadarjeni, dva pa sta se v postopek vključila v zadnji triadi in tudi pridobila naziv nadarjenega, vendar štipendije niso dobili vsi, saj kljub odličnemu uspehu niso uspeli priti med tiste, ki jim je bila povprečna ocena 4.85
(konkretno: v razredu a in b je bilo v 9. Razredu - 23 odličnih učencev, od tega 13 nadarjenih; štipendijo za nadarjene pa je pridobilo 7 učencev).
Ps.
Sicer pa se iščem. Vse življenje se bom iskala. Priznam. Ker pač nisem vsevedna.. Še recepte za kosilo iščem na netu, kaj šele, da bi bila dovolj suverena (izvzemimo stroko) na kakšnem drugem področju.
Sem samo Desanka. Z zasebnim mnenjem.

Desanka