Kako resnično kaj prihraniti?

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

4. mar 2009 10:29

-Kar se da,najraje odmrznem v hladilniku (po možnosti na vrhnji polici)  = namesto, da bi dodatno porabljala elektriko, jo še hladilnik rabi manj.

-Skrbim, da se hrana ne kvari - raje sem kak dan brez določenega živila, kot da bi ostajalo in se kvarilo. Lačnim nam kljub temu ni treba biti.

-V straniščih  smo vse splakovalnike zamenjali s takimi, kjer količino vode lahko kontroliramo.

-Vodo od pranja zelenjave (zlasti poleti) shranjujem za zalivanje.

-Kar je možno konzervirati in  zamrzniti kupim v sezoni, ko je poceni. Pozimi se nesezonski zelenjavi raje odrečem. Menda je to celo za zdravje boljše.

-Gaziranih in sladkanih pijač že prej nismo kaj prida kupovalil. Pijemo čaje, za katere zelišča naberem na sprehodih.

Edino, čemur se ne bom odrekla do skrajne krize, je sadje - predvsem jabolka, ostalo pa, kar je trenutno v ugodni ponudbi.

 

Cila

drejcek  

član od: 11.1.2004

sporočila: 1028

4. mar 2009 10:30

Lej, prvi prihranek je pri vsem ponavadi količinski: diskonti, grosistične tržnice, "specializirane" trgovine namesto hipermarketov (v mislih imam pekarne, mesarije, etc). Pa kmetje imajo nižje cene domačih pridelkov kot tržnica, pa še izlet imaš na deželo, denar pa ostane doma, v Sloveniji. Ampak to zahteva t.i. socialistično planiranje in delanje zalog, kar je v nasprotju s sodobno potrošniško družbo. Pa prosim, ne se kregat okrog tega: meni z zalogami uspe krasno skozi prit, pa še na živcih prišparam ker ne visim vsak dan v trgovini.

 

Drugi prihranek je kakovost: Ceneje je (dolgoročno) kupiti npr. čevlje za 150 € in jih imeti 5 sezon, kot pa vsako leto nov par za 35€. Jaz nisem dovolj bogat, da bi poceni kupoval.

 

Pote, splača se vzeti čas in iti po trgovinah, da dobiš najnižje cene določenih izdelkov (nekaj Spar, nekaj Merkator, nekaj Müller, makaroni in riž v Eurospinu); sicer vzame nekaj časa, ampak če delaš zaloge in greš v trgovino 1-2x na mesec, se dolgoročno pozna na velikem prihranku časa in denarja.

 

Potem, preglej svoje razvade in luksuz, ki se ga boš odločila ukiniti: omenila si cigarete, potem je tu junkfood (čips, ...), kofetkanje, oz. vsak zase ve, kaj ima.

 

Potem so stroški doma: voda, elektrika, itd. Varčne naprave so dražje, a dolgoročno dobiš vse nazaj pa precej prišparaš, če znižaš temperaturo doma za stopinjo ali dve se takoj pozna, če uporabljaš zamrzovalnik daš hrano za naslednji dan prejšnji večer v hladilnik in imaš dvojno šparanje (tajaš hrano in istočasno hladiš hladilnik), pa še en kup je takih malenkosti, ki se konec meseca naberejo.

 

LP

Drejček

lidka  

član od: 16.12.2002

sporočila: 3690

4. mar 2009 10:37

Če pa želimo "šparat" pa se izloči stvari, ki niso nujno ali pa življenjsko potrebne. Kar je spet za vsakega posameznika malček drugače. Ampak, ozavestimo, BREZ česa vsega bi (še) šlo. lidka [sonce]

Košuta  

član od: 8.7.2008

sporočila: 199

4. mar 2009 10:43

To se je meni ene parkrat zgodilo v študentskih letih, ko sem (no, deloma tudi po svoji krivdi) nekaj dni pred štipendijo ostala POPOLNOMA brez denarja. NULA. In sem morala nekako prigurat do tistega petega ali katerega že v mesecu. Lačna sicer nikoli nisem bile, nasprotno, ugotovila sem, koliko nepotrebnih stvari vsak dan kupujem. Zakaj že? Potem, ko si brez denarja,šele uvidiš, kako fino si ga prej razmetaval in za koliko nepotrebne krame. Saj ne, da nisem za priboljške - nasprotno, toda kritičen pogled v prepoln voziček v hipermarketu kdaj pa kdaj tudi ne škodi. Se mi je že zgodilo, da sem bila v vrsti na blagajni, pa sem se ob takšnem pogledu sama sebi zazdela trapasta. In sem šla s polnim vozičkom na še eno rajžo po Merkatorju in odložila kar precej stvari nazaj na police. Bolje, kot pa da se potem prah nabira ali pa da mečem hrano stran. Košuta

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

4. mar 2009 10:47

Košuta je napisal/a:
Me pa zelo jezi, da je (kvalitetno) sadje na tržnici tako drago, jast pa tako ljubim pomaračni sok, da bi ga lahko polokala liter na dan, tistega sveže izstisnjenega... Košuta
Košuta, kilogram pomaranč je čisto kvalitetna prehranska alternativa pomarančnemu soku. Da ne omenjam, da je treba pri tistem soku očistiti ožemalnik/sokovnik in kozarec, pri navadni pomranči pa z nožičkom za lupljenje in krožnikom že zelo lepo in dostojno skozi prideš. Drugače sem se pa sama naučila varčevati po tistem, ko sem bila pač v eni tranzicijski situaciji, kjer sem se morala na mesec prebijati s 190-200 markami (kar je 95 EUR) in sem potem, ko sem po 8-ih mesecih prišla do korektne plače, začela z naslednjimi ukrepi: - takoj, ko je prišla plača, sem plačala vse položnice (zdaj je zadeva elektronska in se to lažje upravlja) in tudi takoj sem si odnakazala eno mesečno količino denarja na depozit. In to počnem vsak mesec. Včasih več, včasih manj. Ampak vsak mesec. - nehala sem uporabljati kreditne kartice (in jih še danes uporabljam predvsem za plačila Amazona in v tujini tam, kjer ne jemljejo Maestra, pa še taka plačila takoj, ko je to možno refundiram iz TRR-ja in ne čakam, da mi moja finančna hiša jemlje denar dol na dogovorjeni datum, tako da imam na kartičnih računih več-ali-manj nulo) Skratka, že leta prakticiram to, da če imam kaj soldov, jih nemudoma spravim na druge račune, tako, da ni glava v skušnjavi. In potem tisto, kar ostane, s tem se pa mesečno zafrkavam za raznorazne stvari Vendelina jr.

Kyara  

član od: 24.5.2006

sporočila: 2384

4. mar 2009 11:05

Točno tako, pri kreditnih karticah se tudi dosti zapravi. Zato jih uporabljam čim manj.

 Dosti se da prišparati tudi pri pranju. Perem z mavrično kroglico, ki je stala 45€, zadošča za dobra 3-4 leta. Praška porabim samo jedilno žlico za pranje, prav tako mehčalca. Perilo je lepo oprano in mehkejše, pa dosti hitreje in lažje se zlika, tako da posledično je tudi prihranek pri elektriki.

Že kar precej časa imamo varčne žarnice, varčen hladilnik in zamrzovalnik, posledično sem imela letos v poračunu kar nekaj € v dobrem in sedaj je prišla manjša cena na položnici. Dolgoročno gledane je to kvse našteto kar okoli 2500€ na leto. No, to je pa že fajn dopust ali pa kaj drugega.

Hrane ne mečem v smeti, kar se da pridelam sama, vlagam, vkuhavam.......kar koli je je boljše kot nič.

Za pijačo imamo domači jabolčni, grozdjev, višnjev, bezgov, koprivin...sok, čaji tudi nabrani na raznih sprehodih, .....Tako se da še kaj dodatno prihraniti.

Aja, v trgovino grem 1-2x mesečno, moko v mlin, prašek samo po 1kg, cukra bolj malo,.....se da, samo malo se je potrebno znajti, pa domačo ekonomijo malo prečekirati.

Kyara

tajči-ja  

član od: 25.10.2006

sporočila: 43

4. mar 2009 11:25

Sama sem začela vsako nedeljo zvečer delati jedilnik za naslednji teden. Preverim kaj imam doma, naredim spisek kaj moram kupiti in to je to. Ponedeljek je navadno - ostanki nedeljskega kosila, ostalo pa nabavim v ponedeljek popoldne za cel teden. Ker jemo kuhano in cca ob 16.30, tudi za večerjo ni potrebe velike. Morda sin. Gledam, da je doma sir, pašteta, suha klobasa (ne salama), rama, marmelada. Za vikend morda kakšno svežo salamo, navadno mortadela. Kruh spečem doma. Jogurte, ki jih sin rad poje pa kopujem v akciji. Tako, da nekaj privarčujemo, ker ne hodim vsak dan v trgovino. Kljub temu pa menim, da bi lahko še kje stisnila. Moram se še bolj potruditi. tajči-ja

Basti  

član od: 11.11.2007

sporočila: 558

4. mar 2009 11:51

Z varčnim hladilnikom, pralnim strojem.... se da res prišparati ne elektriki, ampak ko sva midva kupovala hladilnik, sva se odločila za en. razred C. Zakaj? Imava Gorenje s tremi zamrzovalnimi predali. Zanj sva plačala 350€, enak model, le en. razred A, pa je bil 200€ dražji. Če bi torej ves čas deloval bi v dvajsetih letih prišla na nulo. Res velik prihranek, ne? lp Saša

MALČICA  

član od: 8.6.2006

sporočila: 451

4. mar 2009 11:57

Varčujem varčujem, odkar sem v svojem gospodinjstvu, na začetku najine kariere hrane še zase nisva imela, pa sva preživela, zdaj nam je šlo glih dobr, pa bomo spet skor tam. Možu so zmanjšali plačo, delovne dni, nadure ukinili, ne pa dodatnega dela brez plačila. Pa kaj čmo. Največji problem so mi položnice, večja je v dijaškem domu, pa še prevoz v ponedeljek in petek, tamala dva pa šolski izleti, tudi na matično šolo pri nas niso zastonj, in šole v naravi, pa za oblečt, pa čevlji, ni da bi govoril. Preprosto se bomo morali vsi vdati in začet šparat. Malčica

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2739

4. mar 2009 12:00

ce se zavedas da pri placilu s kartico ravno tako trosis denar z njimi cisto nic vec ne zapravljas kot sicer. V resnici sem prej prakticno skoraj vse placevala samo s kartico, zdaj pa (ker "zbiram" tocke na modro mercator piko) vecinoma placujem z gotovino. Pravzaprav zdaj zapravim vec , bolj na racun povisanja cen kot cesa drugega. LP, R.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti