Status študenta - nujno

tema je zaklenjena

Lejla13  

član od: 21.1.2008

sporočila: 390

25. sep 2008 11:08

Hvala Hedonist.  Res bi rada, da bi bil moj drugi otrok bolj podoben prvemu, pa žal ni, a ga zato nimam nič manj rada in bi mu rada pomagala.

Mina2, to velja npr. za Ekonomsko fakulteto, za to, ki jo dela sin, pa ne. Varianta je bila samo evidenčni vpis ali da se še enkrat vpiše v prvi letnik in še enkrat plača šolnino, kar pa ne pride v poštev. Mogoče bi nekako spravili skupaj za šolnino, ampak mislim, da je bolje tudi za sina, da opravi manjkajoče izpite in obenem še malo dela, da bo zaslužil za žepnino in za šolnino za drugi letnik naslednje leto.  Če pa hoče delati, mora imeti status študenta.

Marelica in Drejček ,upam, da nimata prav. Poznam fanta, ki je študiral izredno in je v treh oziroma šestih letih (EF) opravil vse izpite, pa se je moral kljub temu vpisati v 4. letnik. Vendar, če hoče delati preko študenta, se mora vpisati na še eno fakulteto v prvi letnik, ker bi mu sicer država pobrala 25 % zaslužka, ker študira na prvi fakulteti več kot šest let. Upam, da razumeta, kar sem hotela povedati.

Naj se prosim še kdo oglasi, če kaj več ve. Na CDS že lahko vprašam, ne vem pa, če je ravno dobro, da v podrobnosti razlagam sitacijo.

Lejla13

nejko21  

član od: 26.2.2007

sporočila: 37

25. sep 2008 11:23

Pozdravljena. Morda ti lahko pomagam saj sem tudi sama imela takšen problem vendar sem ga rešila. Če je vpisan na univerzitetni oz. visokošolski program se lahko kadarkoli vpiše na vse višješolske programe kjer ne zahtevajo izpisnice. Ti dve izobraževalni ustanovi sta popolnoma ločeni. Tako bo imel status in vse ostale bonitete razen bivanja v študentskem domu saj študentje višješolskih programov praviloma bivajo v dijaških domovih. V tem primeru svetujem da za štipendijo ne zaprosi saj jo v primeru nedokončanja letnika vrača. Težava bo morda le pri prostih mestih. Teoretično so vpisi še do konca septembra, praksa pa je da je prvi dan razpisa vse pouno. Letos je to bilo 5. septembra. Če vas zanima še kaj vprašajte. lp LP Katja

mina20  

član od: 19.4.2007

sporočila: 389

25. sep 2008 11:24

Mamamia zato tudi pravim, naj se prepiše na sorodno fakulteto, da bo imel priznane izpite. S prepisom ni bistvenih komplikacij. Na EF pa imamo izredni študentje tak sistem, da letnik traja 2 leti. Sej greš lahko že po prvem letu v višji letnik, če se potrudiš in narediš izpite. LP mina20

Kyara  

član od: 24.5.2006

sporočila: 2384

25. sep 2008 11:46

Tudi moja hči je eno leto ostala brez statusa, pa kaj. To se lahko zgodi, ni pa nujno. Ta čas se je prijavila na dela borzo, prejemala socialno pomoč, delala preko študenta in seveda naredila izpite, ki so ji manjkali. Tako je naslednje leto spet šla na redni študij, socialno pomoč seveda odpovedala, preko študenta pa še vedno občasno dela. Sedaj je absolventka, ki namerava spomladi narediti diplomo.

Je pa res, da med časom pavziranja ni otroških dokladov, ki jih prejmeš spet naslednje študijsko leto. Jih pa nadomesti socialna pomoč, v kolikor za njo zaprosi tvoj sin. Malo je letanja po uradih, ampak vse se da.

Zakaj bi se pa prepisoval na drugi faks, če mu to, kar je vpisal leži? Zaradi otroškega dodatka? Meni je to nesmiselno, pa si ne morem pomagati.

Kyara

andreychika  

član od: 18.12.2006

sporočila: 40

25. sep 2008 12:06

Kot je povedala že nejko21, bi se lahko vpisal na višjo šolo, samo so najbrž vsa mesta že zasedena. Morda bi veljalo razmisliti, da se vpiše izredno na tisto šolo, ki ima relativno nizko šolnino. Drugače pa se najbrž lahko vpiše še na kako srednjo šolo. Mislim pa, da lahko preko študentskega servisa delaš tudi, če prvič pavziraš (vsaj nekoč je bilo tako, če so zdaj kaj spremenili, ne vem). Najbolje da pokliče in vpraša. andreychika

Lejla13  

član od: 21.1.2008

sporočila: 390

25. sep 2008 12:13

Za razliko od večine dijakov je moj točno vedel na katero fakulteto hoče. In na nobeno drugo. Zato sva mu tudi plačala šolnino za izredni študij (za redni je bilo zelo malo vpisnih mest in ni prišel zraven) v upanju, da bo študij, ki ga veseli, vzel bolj resno kot nekaj, kar bi mu vsilili. No izteklo se je malo drugače od pričakovanj. Skratka, na drugo fakulteto noče.

Vsem hvala za pomoč, Katja tebi pa za vzpodbudno informacijo.  Zdaj pa naj  "mamin sinček" vzame v roko telefon in gre v akcijo.

L.p. 

 

Lejla13

SMILE28  

član od: 26.9.2005

sporočila: 215

25. sep 2008 13:37

Tudi moja hči je letos brez statusa in so ji na študentskem servisu rekli, da brez statusa NE more delati preko njih. Ali ima kdo od vas drugačne informacije? Baje se pa lahko dela tudi preko napotnice od koga drugega - kakšne so vaše izkušnje? Ali delodajalci to prakticirajo? Lejla13, če bo tvoj sin ostal brez statusa, si mora takoj urediti obvezno in dodatno zdravstveno zavarovanje, ker v tem primeru ne more biti več zavarovan preko mame ali očeta. Obvezno zavarovanje mu lahko plačuje občina, če se tam prijavi kot občan. Še prej pa se mora prijaviti na Zavod za zaposlovanje, kamor mora prinesti delovno knjižico, ki jo dobi na upravni enoti. Te zadeve si trenutno ureja moja hči. Ni pa še šla na Center za socialno delo, kjer je potrebno odjaviti otroški dodatek, hkrati pa se menda lahko predloži vloga za denarno socialno pomoč. Ima kdo kakšne informacije o tem? Lep pozdrav vsem mamam, ki želijo svojim otrokom pomagati na poti do odraslost. Nekateri otroci se pri svojih 20-tih letih še ne znajdejo dobro v kolesju birokracije in jim starši pač poskušamo pomagati po svojih najboljših močeh. To pa ne pomeni vedno, da so to mamini scrkljančki in jim podpiramo lenobo. Vsem skupaj želim lep dan, SMILE28

Miškolina  

član od: 15.11.2004

sporočila: 244

25. sep 2008 14:31

Lejla13, imate privatno sporočilo na to temo. Lp Miškolina

evagirl  

član od: 4.10.2007

sporočila: 276

25. sep 2008 15:09

Ja vlogo za denarno pomoč lahko vloži, pa rabiš kar nekaj papirjev. Če živi pri starših in je prijavljena kot vzdrževani član dobi le okoli 20€ na mesec. Sej ti tm vse lepo obrazložijo katere stvari rabiš in koliko boš potem dobil. evagirl

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

25. sep 2008 15:20

Smile28, delati z napotnico nekoga drugega je prekršek. Se sicer počne, a med tistimi, ki se res dobro poznajo, in če tisti  s statusom, torej ki smejo delati, sami ne delajo preveč, da ne prekoračijo dovoljenega zneska, da se ne plačuje dohodnina. Smo prakticirali, ko je šlo za nohte, priznam, a ne preveč krat, ker se tudi delodajalci temu izogibajo.

Brez statusa študenta preko ŠS uradno ne morejo delati.

 

Sin, ki je lani ostal brez statusa, se je preko občine prijavil za zdravstveno zavarovanje (14 evrov na mesec), potem smo uredili še dodatno. Ni se prijavil na zavod za zaposlovanje.

 

Pomoč otrokom pri takih stvareh je čisto dobrodošla. Na kakšno okence jih je že prav poslati same, a če se zaplete smo tu, da priskočimo na pomoč. Saj jo tudi mi odrasli kdaj potrebujemo.

 

Mamamia

 

 

 

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Tema je zaklenjena, zato vanjo ne morete več pošiljati sporočil.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti