2 meseca brezposelna

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

3. sep 2008 10:02

Ognjič, lady, pojma nimam, zakaj se je "Vandelina" tudi prijela....Beats me! Vendelina jr.

živica  

član od: 28.11.2002

sporočila: 307

3. sep 2008 10:16

Res je, 2 meseca bom izkoristila za nekaj zadev, za katere sicer nimam časa. Z decembrom (no ja, verjetno bolj z januarjem, glede na to, da je december običajno bolj veseli mesec) pa s polno paro naprej! Hvala za vse informacije, kot rečeno, pa se bom detajlneje pozanimala na samem Zavodu in še kje! Lep dan, Živa

ribaracarak  

član od: 3.4.2003

sporočila: 4311

3. sep 2008 11:59

Vendelina tudi jaz se načeloma strinjam s teboj, vendar imam sama oziroma moj sin strašno negativno izkušnjo v zvezi s tem.

Bil je zoisov štipendist in ko je enkrat med lanskimi počitnicami (med tretjim in četrtim letnikom) odnesel na zavod za zaposlovanje spričevalo na vpogled, se je pozanimal kako je s to štipendijo ob prehodu iz srednje šole na fakulteto. Dobil je odgovor, da so pogoji popolnoma enaki kot za prehod iz letnika v letnik!!!

Potem sem še sama enkrat v januarju letos obrnila telefon zavoda za zaposlovanje in povprašala kako in kaj in dobila popolnoma enak odgovor. Nato pa je enkrat konec aprila udarilo kot strela z jasnega in izkazalo se je, da je bil v lanskem letu sprejet nov zakon, ki je bistveno zaostril pogoje za pridobitev oziroma ohranitev štipendije - s to spremembo se jaz osebno povsem strinjam, saj so se mi zdeli v bistvu kar nekam nizki kriteriji za ohranjanje le-te  - toda dijaki o tem niso bili nič obveščeni, oziroma da bom čisto iskrena, je bil v pogodbi, ki jo je sin podpisal dodan člen, da dijaki oziroma študentje, ki končujejo s stopnjo izobraževanja,  za katerega so prejemali štipendijo, zapadejo pod novo ureditev.

Ko smo v prvem letniku podpisovali pogodbo, smo jo seveda natančno prebrali, v drugem verjetno že bolj površno, saj je bila v bistvu enaka in enako se je dogajalo tud pri podpisu tretje in četrte in "štala" je tu -

no pravzaprav en velik nauk, da je treba zadeve vedno, ampak res vedno, natančno pregledat od a do ž.

 

Ampak kljub vsemu, se mi zdi sedaj kar malo smešno, ko se vsepovsod razglaša, da so dijaki in študentje dolžni spremljat uradne liste in zakonodajo, ki kakorkoli vpliva na njihov status oziroma take ali drugačne pravice. Ljudje, ki prejemajo plačo za to, da so obveščeni in posredujejo ustrezne informacije niso opravili svojega dela. O kakršnihkoli spremembah v zvezi s spremenjeno štipendijsko zakonodajo niso bili seznanjeni niti v šoli, ki jo je obiskoval in je svetovalka kar nekam čudno gledala, ko so jo dijaki povprašali o spremembah, potem pa so le objavili ( 28. maja 2008) na internetnih straneh šolskega centra opozorilo dijakom in posredovali link, kjer se lahko seznanijo s spremembami.

Tistim dijakom, ki so prejemniki zoisovih štipendij in bodo določeno stopnjo izobraževanja dokončali v naslednjem letu ali kasneje, je to sicer dobrodošlo, vsem tistim, ki so to opravili minulo šolsko leto, pa to nič več ne pomaga.

Prag za ohranitev štipendije v srednji šoli je povprečna ocena 4,1 in res bi človek kar mal popenil, če ti za to zmanjka le tisti 0,1.

Saj vem, da je to čisto iz konteksta in nima nobene veze s primarnim vprašanjem, toda ravno Vendelinin napotek, naj ustrezne informacije iščemo na ustreznih mestih, me je malo požgečkal.

 

 

Lep dan vsem skupaj

 

rrr

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

3. sep 2008 13:07

Vendelina, stopi že enkrat iz svojega idealnega življenja. Ali pa mogoče s svoje pozicije idealnega pogleda na dogajanje v tej podalpski dolini.

Iz svojih izkušenj ti lahko zaupam, da v krvavem svetu javnih služb večina refernentov ni usposbljena za delo, za katerega so dobro plačani. Pa še kaki presežki jim ne grozijo.

Velikokrat se ukvarjam s težavami, ki jih imajo ljudje z iskanjem informacij. Ker so informacije nepopolne, šlampasto pripravljene in ker so odgovorni, pišem odgovorni ljudje, popolnoma nesposobni za obvaldovanje zadev, ki bi jih morali obvladati še v sanjah.

Pri tem prednjačijo socialne službe, ki imajo nek instrument "ustrahovanja" ljudi. Gre za najbolj ranljivo skupino, gre za ljudi, ki so od dobre ali slabe volje te službe odvisni in se praviloma ne pritožujejo. Če pa se pritožijo, uporabijo odgovorni osebki tisti del svojega znanja, s katerim zagrenijo življenje.

Zdaj pa na kratko: referenti svetovalci, meda katerimi so še popolnoma frišne pupe, ki so končale ustrezno smer izobraževanja ( npr. komercialistke, če že niso kake diplomirane sekretarke), tega ne bodo znale povedati. Za vsako stvar je kao odgovoren nekdo drug in se ti bodo podajali od vrat do vrat. Prvi ne bo vedel odgovor, ki ga pozna drugi. Tretji pride čez en eteden, četrta gospa pa dela na 4 ure in je danes ni več.In glej ga, zlomka, drugi pa ne bo vedel tistega, kar ve prvi. Najbrž mi težko verjameš, da je edino potrdilo, ki ga dobiš na zavodu, ki naj bi povedalo, od kdaj ti gredo pravice iz brezposelnosti, potrdilo z datumum prijave in ne potrdilo, od kdaj ti pravice v resnici gredo. Bojda program ni tako priprvaljen. O ostalih neumnostih, ki sem jih uspela videti na svoje oči, pa ne bom pisala, ker bi umrla od žalosti.

Tik za njimi so socilane delavke na CSD. Denar si služijo z vprašanjem: ste že dobili službo ( če ima potredilo o prijavi na zavodu), izpolnite obrazec. In vsa njena strokovnost pri prejemnik ( mladih in starih) denarne pomoči se konča pri preverjanju, ali so vse rubrike, ki se izpolnjujejo vedno znova ( pa jasno, da se ne spreminjajo, ali pa se domneva, da se ne spremeni, če je to vpisano).

Lahko pa testirate moje navedke o nesposobnih službah in preplačanih računalničarjih takole: poskusite v spodobnem času, v katerem mora biti informacija na voljo, najti na spletu dve stvari: koliko mora posamezniku ostati ojrov na računu, če ima izvršbo na svoje prihodke? Nominalni podatek, ne teorijo, ker uporabniki iščejo ta podatek. Čustopis Pravil zdarvstvene zavarovanja, da si lahko pogledamo koliko in katero protetiko nam plača zavarovanje danes in koliko lansko leto. Čistopis Zakona o delovnih razmerjih, ki je nujni del razmerja. En mičken programček, s katerim izračunaš upravičenost do štiipendije ( vneseš podatke kot pri dohodnini). Seznam zdravnikov, ginekologov, zobrozdravnikov, ki še nimajo polnih kapacitet.

Pri tem ne smete uporabljati linka nobene civilne družbe, društva, sindikata, samo tistih, ki so plačani od denarja iz davkov, prispevkov in zavarovalnin.

Po mojih kriterijih je podatek, ki ga poprečen ( Vendelina, poskusi s te platforme) uporabnik najde na računalniku v 5 minutah, ustrezno umeščen.

Evo, in prav zato je dosti nažje najti podatek na teh straneh.

Pa še odgovor na vprašanje: s prijavo na zavodu dobiš pravico, da si za čas brezposelnosti plačuješ sama pokojninsko zavarovanje, zdravstveno te lahko zavaruje občina. Dolžnost pa je, da si na razpolago ta dva meseca in da se zglasiš na vsak njihov poziv na razgovor. Če me spomin ne vara, je ravno aktovnost v prvih mesecih najbolj zaresna. Lahko sicer rečeš, da imaš službo zagotovljeno na dan 1.12.2008, pa se mi zdi, da tega ne bodo upoštevali. Ker to ti bo vabilo poslal refernt ena, ki ne ve, kar si povedala referntu 2.

Sama nisem pristaš odpovedi, ampak odločitev podpiram zato, ker menim, da je imela tehten razlog. V Ameriki dobiš vse pravice iz brezposelnosti tudi takrat, ko daš odoved sam. Pri nas pa so delavci prav zato ujetniki delodajalca.

Prevrite moje navedbe, merite čas in ne goljufat. Mene rezultati vedno spravijo v vseto jezo, čeprav točno vem, kam je treba pogledati.

F r i n a

Sporočilo je spremenil(a) frina dne 03. sep 2008 13:09:04

ZAČETNICA  

član od: 2.2.2007

sporočila: 1985

3. sep 2008 13:39

Frina upam, da govoriš samo za zavod za zaposlovanje. Pri nas na UE je namreč stranka car - pa je mogoče tudi samo pri nas tako. Ampak če kdo išče informacije, ki mu jih ne moremo sami dati, vsi zaženemo tako "paniko", da bo ja oseba v čimkrajšem času dobila pravi odgovor. Več kdo se sicer pritožuje, da je gneča, ampak mi smo druga največja UE in dejstvo je, da je veliko ljudi. Pa tudi to rešujemo - odprli smo upravne pisarne, ki so delovale v času počitnic (sedaj do konca septembra), zaradi gneče predvsem pri osebnih izkaznicah in potnih listih. To smo že dolgo pred odprtjem naznanjali in na radiu in v časopisu, pa ljudje še vedno pravijo, da nič ne vejo o tem. Na koncu je treba res vsakemu direkt na dom poslat in napisat in narisat. V sprejemno informacijski pisarni imamo zaposleno magistrico, ki obvlada vsa področja, tako da mislim, da mi za stranke, kar dobro poskrbimo. Včasih so pač stranke tako strašno nefleksibilne in neučakane, da je groza. Ne me narobe razumet, saj sem tudi sama velikokrat stranka v javnih ustanovah (davčna, sodišče in nenazadnje tudi UE), ampak pri nas se mi res zdi, da strank ne bi mogli bolj po rokah nosit... Začetnica

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

3. sep 2008 14:10

Če Začetnica govori o UE MAribor, je vse to res.Tam ne potrebuješ zvez in poznanstev, da ti potni list uredijo z danes na jutri, če je potrebno (izkušnje iz prve roke). Se je pač bilo treba v Celje dopoldan odpeljat. AMpka voljo so zaposlene pokazale. Moji mami so rekli, ki je dala vlogo v torek, da se bodo potrudili in ji v četrtek priskrbeli potni list (šlo je za smrt v družini in je bila huda sila za pasoš, ki je ravno potekel), pa ji ga je poštar prinesel že v SREDO. Nihče ni posredoval, le državna uslužbenka za pultom je bila ustrežljiva in razumevajoča (kot jih je večina na UE Maribor).

Ob gneči zaradi poteka veljavnosti velikega števila osebnih izk. in potnih listov je UE odprla svoje pisarne po mestnih četrteh in krajevnih skupnostih, da bi ljudem ja olajšali ta opravek, da se jim ne bi bilo treba v mesto vozit  in se gnesti po hodnikih UE. To so objavljali po čaopisih in po radiju, pa obveščali z letaki. A kaj, ko so tudi ljudje slepi in gluhi. Prideš mu pred vrata, ga o tem še obvestiš, on pa rine v mesto in v gnečo.

 

Tako da niso vse državne službe pišmevuhovske, jih kar nekaj dobro funkcionira.

 

Se pa strinjam z mnenjem, da v veliko zavodih in uradih ne dobiš dobre informacije. Saj res, da moraš sekirat in tečnarit, in da bi bilo bolje, če bi nas večina to počela, ker bi se kdo iz tega tudi kaj naučil. A ljudje so večinoma neuki in ne vedo, kaj smejo in kaj ne, pa o pristojnostih jim tudi ni vse jasno. Zato poiščejo pomoč na Kulslo, ker se tu vedno kdo najde, ki da koristen napotek. NIsmo vsi tako naravnani, da najprej rinemo na Kulslo in potem na državne linke. Veliko nas najprej tam poskusi, potem pa vzporedno še na ta naš forum, ker ti bo nekdo skrajšal pot. Tako da malce več prizanesljivosti z Vendyine strani ne bo odveč, je pa res, da če nje ne bi bilo, se marsikdo tudi zamislil na bi nad kakšno rečjo, nad katero se je vredno zamislit. Kakor vedno, resnica ima veliko plati. Mamamia

mamamia

živica  

član od: 28.11.2002

sporočila: 307

3. sep 2008 14:21

Ne vem, zakaj ne bi iskala informacij na več mestih? Sploh tistih iz prve roke, ki mi jih lahko da nekdo na podlagi lastnih izkušenj in ki so, vsaj za moje pojme, pogosto dragocenejše od tistih, ki ti jih zdrdra kak referent?? Pa ne posplošujem in ne kritiziram, le izkušnje so žal večkrat negativne kot pozitivne. Tudi nikakor ne pomeni, da bom sveto verjela vsemu, kar mi poveste. Saj na Zavodu sem se že pozanimala in dobila odgovore na moja vprašanja (prijetno presenečena nad prijaznostjo uslužbenca, moram priznati), sem pa želela slišati še druga mnenja in morda kak nasvet koga, ki je bil v podobni situaciji. Sicer pa ne vem, zakaj enostavno ne preskoči vprašanja tisti, ki ga to tako zelo zmoti?? Zakaj so potrebni vedno isti komentarji?? Frina, hvala za odgovor. Začetnica - upam, da je čim več takih! Uživajte v sončku prav vsi! Živa Živi

magnolija  

član od: 16.4.2006

sporočila: 688

3. sep 2008 14:42

Meni pa se zdi dobro o stvareh vsaj malo pozanimati prej (kjerkoli, lahko tudi na Kulinariki) in šele potem iti na nek urad. Če imaš vsaj minimalno predstavo o stvari, lahko postaviš več vprašanj in bolje razčistiš zadevo. Če ne, se mi včasih zgodi, da mi šele doma kapne, kaj vse bi še morala vprašati in česa točno ne razumem. Pa tudi uslužbenci te jemljejo bolj resno in se bolj potrudijo, če vidijo da nekaj znaš in da te ne morejo odpravit kar v dveh stavkih. Začetnica, kolikor razumem delaš na upravni enoti in me nekaj blazno zanima. Ko človek diplomira, dobi že isti dan v roke nek začasni list (ne vem kako točno se mu reče), ki potrjuje, da si diplomiran ..., uradni končni dokument pa šele na podelitvi diplome, ki je lahko tudi čez pol leta. Ko greš dvignit delovno knjižico ni nujno, da je že potekala svečana podelitev diplome. Torej neseš začasni list. Gospa na naši UE pravi, da tisto potrdilo ne velja (zakaj pa bi ga potem človek sploh dobil?) in da bo vpisala pravo stopnjo izobrazbe, šele ko dobiš papirje na uradni podelitvi. In tako morajo vsi enih trikrat na upravno enoto, potem se vseeeno vpiše diplomo (Do sedaj so imele vse kolegice isto kalvarijo) Zanima me, ali ima gospa prav in če nima, kje bi lahko našla zakon, navodilo ali karkoli že, ki pravi, da začasno potrdilo velja. V kratkem nameravam namreč diplomirati in bi res rada vedela, kako je s tem. Hvala za pomoč magnolija

ZAČETNICA  

član od: 2.2.2007

sporočila: 1985

3. sep 2008 14:52

Ona vaša gospa ga malo serje. Nevem katera ue je to, najbrž kakšna manjša?! No, ravnokar sem govorila po telefonu s sodelavko, ki izdaja delovne knjižice in pravi, da se ti mora vpisat 7. stopnja (predvidevam, da gre za 7.), če prineseš potrdilo o diplomiranju. Je tudi sama že slišala, da so ponekod to zavračali, če na tem potrdilu ni bilo številke, ampak pri nas vpišejo tudi če številke ni, sicer pa če je vse ok s potrdilom pa sploh. Sama trenutno ni vedela na podlagi česa ti naj nebi vpisali, ampak ravno kličem šefico kadrovske bo kaj več povedala pa javim. Začetnica

ZAČETNICA  

član od: 2.2.2007

sporočila: 1985

3. sep 2008 15:08

Evo me Pravilnik o delovnih knjižicah - 13. člen (to je en strašno star pravilnik) govori o tem na podlagi česa vse se lahko vpiše izobrazba. Sicer izrecno ne navaja potrdila o diplomiranju, ampak piše npr. potem pa našteva. Tako da si lahko vsaka po svoje razlaga ta npr.... Začetnica

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti