Naravoslovje ali družboslovje

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

2. apr 2008 14:32

Frinči, kadarkoli mene zagrabi bridkost zaradi prevelike doze funkcionalne nepismenosti, nekritičnosti in neodgovornosti.....si grem takoj kupit kak gloss ali pa eyeshadow....ker bridkost škoduje zdravju in lepoti.....pa se z glossom finom zamotim, ker popravljati ljudi se pač ne da.... Vendelina jr.

teta torta  

član od: 6.9.2005

sporočila: 1268

2. apr 2008 14:42

V svojem življenju sem imela res srečo: v gimnaziji sem imela večinoma dobre profesorje, posebno za glavne predmete (slovenščina, matematika, angleščina), nisem imela večjih težav ne z naravoslovnimi ne z družboslovnimi predmeti, od naravoslovja sem razmišljala o študiju kemije, od družboslovja pa so bili v ožjem izboru tuji jeziki, slavistika in pravo (družinski geni). Odločila sem se za študij jezikov (ki je takrat veljal za manj vrednega, saj takrat še ni bilo sociologije kulture in podobnih usmeritev), sošolci (13 jih je šlo na medicino!) so se čudili, da sem se s takim spričevalom odločila za tak "nikakršen" študij. Po končanem študiju sem najprej eno leto poučevala (seveda za določen čas - nadomeščanje porodniških), potem pa sem dobila službo, v kateri sem si v 35 letih pridelala pokojnino. Ukvarjala sem se s prevajanjem, posebno dobra sem bila pri kemičnih prevodih (veljala sem za priučenega kemika - glej zgoraj), precej mojega dela je bilo napol pravniškega (tudi glej zgoraj). Prevajala sem tudi v svojem prostem času in to počnem še sedaj po upokojitvi. Glede izbire študija pa se mi zdi, da ga ne smemo jemati preveč zabetonirano, zlasti ne v današnjih časih hitrih in nepredvidenih sprememb. Če te nekaj res veseli in si pripravljen za to tudi kaj žrtvovati, se največkrat kaj najde - ali pa odkriješ, da si dober tudi za kaj čisto drugega in te to še bolj veseli: moja svakinja je bila pravnica, sedaj pa vodi waldorfski vrtec ... teta torta

sajovict  

član od: 5.4.2005

sporočila: 337

2. apr 2008 14:52

Pozdravljeni! Bom dodala še svoje mnenje, čeprav moram priznati, da nisem brala vseh mnjenj. Glede družboslovja in naravoslovja je po mojem mnenju tako: če si povprečen študent/človek in ti gre oboje približno enako potem bi jaz danes izbrala naravoslovje. Tako boš po končani fakulteti dobila službo in to je to. Brez večjih naporov (če izvzamemo težavnost študija). Na družboslovnih fakultetah je pa tako: če te stvar zanima in vidiš v njej svojo prihodnost, potem boš uspešen, pa ne glede na to ali je to družboslovje ali naravoslovje. Za uspeh pa moraš trdo delati že med študije, saj ti sam študij ne da dovolj. Vsaj takšne so moje izkušnje. Je pa fino, če pred vpisom na fakulteto pogledaš predmetnik. želim ti veliko uspeha in predvsem aktivno življenje tamara

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

2. apr 2008 17:08

Včasih, ko berem kakšen forum, si ga zaželim stiskati in zvezati v nekakšno brošuro (to se mi ne dogaja prav pogosto, dogaja pa se). In tale forum je definitivno eden takih, za top listo (pa ne glih nadrealistov, no).

LP

P.s. Kratka zgodovina skoraj vsega je bomba, res! Upoštevajte Rimljankin nasvet!

P.p.s. Frina, zakon o dedovanju (na žalost), poznam kar precej dobro. A to pomeni, da jutri mirne duše lahko fliiknem???

P.p.p.s. (hm, a se to takole piše ali ne???) Vendelinca, ali imaš zaradi obilice glossov ali pa eyeshadowov sploh še kaj prostora po ladlcih???? (ja, vem, nepopravljivo žleht sem!)

P.p.p.p.s. O tisti MMMMMmmm ali kaki reakciji že, se pa meni ni niti sanjalo (buh, pa sem se imela kar za nekako naravoslovko -dobr, da me je limnol postavila na trdna tla ), na, zdaj pa vem, od kod biftku tista zapeljiva skorjica.......

 

 

Zdaj pa še nekaj bolj resno - v šoli več ali manj stvari kar fino klapa in tudi potem se v življenju veliko obrestuje, če imajo starši svoje otroke "spravljene" tam, kamor spadajo. Če so pa vsega krivi učitelji, se bo pa tak otrok pozneje, ko bo že odrasel, v življenju zelo težko znašel..... (ker bodo spet krivi drugi - tokrat ne učitelji, pa saj to je vseeno, ne?) Ja, danes sem malce zagrenjena, pa bo že minilo - verjetno zaradi slabega vremena ((ali pa individualnih govorilnih ur - kaj pa vem....)

cervus

Nasja  

član od: 10.6.2003

sporočila: 815

2. apr 2008 22:25

frina je napisal/a:

Če sem zlobna, bi morala napisati, da nihče ne bi smel kupiti v trgovini niti enega izdela, preden ne obvlada Obligacijskega zakonika, da se ne bi smel spuščati v partnerske odnose, preden ne bi obvladal Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ne bi smel kupiti nobene nepremičnine brez izjave, da pozna določila Stvarnopravnega zakonika, sploh pa ne bi smel umreti, če ne pozna Zakona o dedovanju. Evo, to je minimum.

 

Ja, se povsem strinjam. In obžalujem, da v gimnaziji o tem nismo slišali niti besede.

In to dokazuje, da so pravzaprav res potrebna znanja iz obeh področij, ne? Čeprav moram kot prepričana naravoslovka pripomniti, da je ponavadi lažje naučiti npr.farmacevta ekonomije in marketinga kot pa ekonomista kaj kemije, he he.  Brez zamere.

Ampak če se vrnem na prvo vprašanje, kaj izbrati, si mislim pa tako:

1. ne glede na zahtevnost faksa in možnost zaposlitve je dobro izbrati tisto, kar si želiš in te res zanima, za kar si " poklican". In da to svojo nagnjenost odkriješ, se splača v teh letih poskusiti čim več, se z zanimanjem poglobiti v vse predmete na urniku, tako kot je svetovala Vendelina.

2. Če še vseeno ne veš, kaj je tvoje področje, ker te zanima "vse po malem" in "nič za večno", potem pa  izbereš tisto smer, ki ti omogoča čimboljšo in najbolj primerno zaposlitev in delo, ki ustreza tvojemu načinu življenja. Potem pa pač poiščeš izzive v tistem poklicu, kjer si pristal - tudi to je lahko zanimivo in izpolnjujoče.

3. In upam, da se bo tudi v naši družbi kdaj uveljavila pozitivna naravnanost do ljudi, ki svoj "poklic" spoznajo šele kasneje in se npr. v štiridesetih odločijo za menjavo usmeritve in ponoven študij. Dandanes je po štiridesetem menjati službo že kar utopija, pa upam, da bodo prišli boljši časi, ko bodo res lahko vsi ljudje razvili svoje potenciale. In odprli pekarno piškotov, čeprav ne bodo poznali ne Maillardove reakcije in ne Zakona o obligacijskih razmerjih

Nasja

Sporočilo je spremenil(a) Nasja dne 02. apr 2008 22:27:30

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4733

6. apr 2008 11:34

Sicer nima prav nobene veze s prvotnim vprašanjem, sem pa to malo prej ujela na ušesa (ob debati, za katero smer se je najbolj smotrno odločiti v nadaljevanju študija na tehnični fakulteti) in mi je bilo pojasnjeno, da je to pri njih eden zadnjih štosov: Na FDV - ju tudi po stopnicah več ne moreš pasti, ker so jim montirali dvigala...

No, takšni heci med študentarijo raznih usmeritev so bili najbrž vedno, so zdaj in bodo tudi v bodoče. Se pa strinjam z vsemi, ki pravite, da je pri vsakem študiju potrebno delati in oddelati do zastavljenega cilja.

Ognjič

teya84  

član od: 9.11.2005

sporočila: 331

6. apr 2008 12:13

Ognjič, si me spomnila na tale vic: Profesorji filozofske, pravne, ekonomske, medicinske in fakultete za druzbene vede (FDV) se odlocijo, da bodo dali svojim studentom isto izpitno literaturo, in sicer- letosnji telefonski imenik. Odzivi so seveda razlicni: - studenti na filozofski se vprasajo, v cem je smisel - tisti na pravu kaj je dodatna literatura - ekonomiste zanima, v cem je dobicek - medicinci ob novici recejo: "Aja, a prejsnjega tudi?" - FDV-jevci pa, ali so skrajsani izpiski ze v fotokopirnici. Teja

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

6. apr 2008 22:57

Fizik, biolog in kemik se grejo kopat. Fizik zaplava in utone. Za njim gre biolog, enaka usoda. Kemik vzame listek in zapiše: fiziki in biologi so topni v vodi. Atina

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

7. apr 2008 8:07

Saj sem vedela, da me nekaj moti na kemikih - oni so nepolarni!!!!!

LP

cervus

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

7. apr 2008 10:42

Elaphus, dobra! Atina

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti