Najboljši limonini razpokančki
Po izobrazbi sem fizik, ampak ne bom navijala ne za eno ne za dugo stran. Ker sem po duši piškotopek! ZELO razumem mlade, ki so pri 14-ih postavljeni v situacijo kam in zakaj? Jaz sem hotela za slaščičarko ali frizerko, pa sem pristala na gimnaziji, ker so me tako usmerili starši in socialna delavka, pa še Zoisovo sem imela: "Ona ja mora na gimnazijo". Po gimnaziji pa je itak jasno, da je treba študirat. Tako pač piškote pečem samo za veselje.
Že nevemkdaj sem se zato odločila, da svoji hčerki ne bom omejevala svobode pri izbiri poklica. Hvalabogu, če bo hotela biti kleparka-krovka! Ampak tega ji ne bom govorila.
Govoriti, kateri študij je težji, kateri lažji... Kakor za koga. Jaz osebno ne bi zamenjala nobenega izpita iz fizike za kateregakoli iz prava (ker to "družboslovno" področje pač poznam - študira kolegica), pa sem na podiplomcu iz fizike tudi imela ta prave izpite. Tisti "špehi" na pravu se mi zdijo praktično neizvedljivi, ker nisem tak tip!
Jaz navijam za vse. Vsak, ki pelje neko življenje, je vanj moral nekaj vložiti. Eni na tak, drugi na drugačen način. Kakšen bo pa izkupiček vložka, je pa najbolj odvisno od samega posameznika.
Anja| rimljanka je napisal/a: |
Idelane mame ni, idelanega kuharja ni, zakaj torej pričakovati idelanega učitelja? Idelanega za vsakega od 200, 300 dijakov hkrati, ki jih poučuje vsako leto, pa vsako leto vsaj 1/4 do 1/3 drugih. Saj bi se dijakom zmešalo, če bi jih učilo 13 idelanih učiteljev. Učitelji so samo ljudje, kot mame in kuharji. [nagelj] rimljanka - zasebno mnenje |
mamaF, dobro poznaš naše šole ali kako? Je fino, če učenci/dijaki kaj tega že s sabo prinesejo, vsega se v šoli pa tudi ne da.
Ideali so eno, idealni ljudje pa drugo. Vsaj za moje pojme.
Ja, se strinjam, da bi bilo fino, če bi bili taki vsi učitelji. Ampak tudi vsi ljudje, s katerimi mladi prihajajo v stik.
Vprašaj samo sebe, kaj bi rada počela v življenju, in temu sledi. Načeloma velja, da so naravoslovno-tehnični študiji težji od družboslovnih, ampak v prvi vrsti je to odvisno od posameznika/ce.
Iz lastnih izkušenj bi pa dodal, da je manjša verjetnost, da "družbeno izstopaš" kot naravoslovec ali tehnik kot pa družboslovec. Ampak, spet odvisno od vsakega posebej, kakšne so želje po slavi in nastopanju.
Ko sem poslušal kolege in kolegice, je bilo mnenje kar enotno, da službo dobiš najlažje kot tehnik oz. inženir, v družboslovju pa je malček težje. Kakšen bo pa končni uspeh, je pa odvisno od vloženega truda in energije, saj se prej ko slej najde nekdo, ki primerno nagradi ta trud. Če ne v prvi službi, pa kasneje.
Mene osebno ni nihče nikamor silil, pustili so mi proste roke o izbiri, ker bom nenazadnje le sam 40 let nosil posledice te odločitve. Že zgodaj sem na srečo vedel, po kateri poklicni poti moram, in na tem še vedno vztrajam in tako kot razvojni kemijski inženir po besedah sodelavcev zelo uspešno vodim svoj posel, pa naj bo to delo v laboratoriju, v proizvodnji ali pa v kontaktu z različnimi službami in/ali ljudmi, ki sodelujejo v procesu.
Vedi pa, da boš ne glede na izbiro študija vredna veliko več na trgu delovne sile, če boš imela široko splošno razgledanost in čim več znanja z različnih področij. Samo ne naloži si preveč, ker znanje prinaša odgovornost, katere pa ni vedno lahko nositi na svojim plečih.
Zgolj v vednost: tujci največ povprašujejo po naravoslovcih in tehnikih, ki imajo dobro poznavanje širših družbenih problemov. Plače in ugodnosti so pri teh profilih bajne.
Svetujem ti da najprej premisliš, kaj bi najraje delala v življenju in tako bo odločitev za fakulteto lažja. Tako na družboslovnih, kot naravoslovnih fakultetah so predmeti, ki študentom (ne vsem) poberejo kar nekaj volje in "živcev". Če in ko boš naletela na tak predmet boš imela zaradi želje po tem, kar bi rada poslala po poklicu, voljo in motivacijo, ter vanj usmerila vse napore, da ga narediš.
Sama sem končala naravoslovni faks, pa ga, če bi se sedaj vpisovala na fakulteto, gotovo ne bi ponovno izbrala. Sem imela kar nekaj težav (2 predmeta). Predvsem pa sem si študij predstavljala čisto drugače. Mogoče bi bilo pametno pregledati predmetnike fakultet in se pozanimati o njihovi vsebini.
Res slovijo naravoslovne fakultete za težje. Moje mnenje pa je, da je vsaka zase zahtevna in nikjer ne gre brez učenja in truda.
Ena profesorica v OŠ, pa tudi ena na gimnaziji nam je rekla: "Ne verjemite in ne zgledujte se po tistih študentih (dijakih), ki pravijo, da so se za izpit (test) učili le 3 ure. Ker ta čas vam morda ne bo zadoščal in boste potrebovali malce več."
Sicer pa ti želim uspešen izbor.
marelica
Sporočilo je spremenil(a) marelica dne 01. apr 2008 15:39:58Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
| Kaj jutri za kosilo? | johana |
| malo za hec | sijasaja |
| MOJ vrt | rimljanka |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |

Najboljši limonini razpokančki

Pasta iz ingverja in česna