Čarobna zelena torta
No, pa lotite se še branja knjige Kratka zgodovina skoraj vsega (Bill Bryson). Vredno.
Končala sem gimnazijo in sem prepričana, da ima dovolj splošnega znanja iz družboslovja in naravoslovja. Je pa res, da sem pri držboslovju blestela, pri naravoslovju pa se mi je učenje upiralo, čeprav sem se bila sposobna postaviti tudi z odličnim znanjem. Vendar vem, da sem morala v znanje, ki sem ga pridobivala z odporom vložiti več energije. Kot pač v vse stvari, ki jih ne delam z veseljem. Na srečo v mojem življenju ni dosti zoprnih stvari.
Že od nekdaj sem prepričana družboslovka. Študirala sem tisto, kar me je veselilo in bi še enkrat šla študirat isto. In pravijo, da svoje delo opravljam z žaron, kar mi je vsekakor veliko priznanje.
Že sam moj poklic ima precej različnih področij in lahko rečem, da imam do nekaterih posebno afiniteto, nekaterih pa ne maram. In je spet isto: za zoprne zadeve porabim veliko več energije kot za projekte, ki jih delam z veseljem.
V kar precej letih moje kariere mi je bilo dano, da sem delala toliko različnih stvari, ki na prvi pogled z mojo osnovno izobrazbo niso imeli veliko zveze. Danes pomislim, da je bilo teko obdobje pripravništva. Ker sem vmes zamenjala tudi delovni kolektiv, se mi je dogajalo, da so mojo sodelavci ( preveč) računali na moje nepoznavanje problematike in so me nekajkrat hoteli peljati žejo čez vodo, ker se jim niti ni svetilo, da zadevo dobro poznam. Svoje delo sem prav zaradi te dodatne usposobljenosti opravila bistveno lažje. Danes lahko rečem, da so mi stvari, ki sem jih delala z odporom, prišle najbolj prav, ker je bilo v mojem profilu to redko znanje. Spominjam se, da sem predelovola svetlobno tehnični prročnik zaradi porabe energije, utemeljevala porabo vode in energije po formuli iz fizike, ker so nas neki dečki skušali oguljufati z napačnimi izračuni. Do smri ne bom pozabila nekega štromarja, ki mi je prines predračun za neko vzdrževanje in izpod tistih štirindvajsetkaratnih brkov se mi je porogljivi smehljal. Mislim, da mu je ugasnil nasmešek, ko sem ugovarjala predračunu z zelo konkretnimi podatki in je njegov direktor znorel. Zaradi njegove malomarnosti in ( najbrž) zaradi moje predrznosti, ker sem si drznila drezniti v nedotakljivo.
Prednost moje predizobrazbe in izkušenj je v tem, da pri odprtih vprašanjih znam postaviti vprašanje in znam poiskati strokovnjaka, ki mi bo na to odgovoril. Če se mi pri mojem znanju iz knjigovodstva zdi postavka v bilanci nenavadna, se mi zdi prav, da to pojasni strokovnjak in da se ne vtika v take razlage nekdo, ki tega ne pozna. Na meni pa je, da zadevo razumem in jo kasneje uporabim.
Najslabši delavci so tisti, ki delajo svoje delo z odporom tudi zato, ker so jih pri odločitvi za poklic preveč odločali finančni vidik, ugled poklica, želje staršev in družbeni trend. To so ljudje, ki so zaradi napačne odločitve nesrečni in se v svojem poklicu ne počutijo izpolnjeni.
Poklic pomeni, da si poklican za opravljenje nečesa. In mene ne bo nihče prepričal, da sem enakovredno poklicana za delo fizika in za delo socilanega delavca. Tisti, ki me pokliče, ne more biti tako zmeden, da ne bi me poklical po dveh imenih, kajne.
Usmerjanje na poklicni poti naj bi opravljali strokovnjaki, Pred mojim vpisom me je usmerjala ena popolnoma nesposobna psihologinja, ki mi ni dala niti ene same pametne usmeritve, samo momljajoče se je strinjala, da je izbira prava, njeni podatki o možnostih zaposlitve pa se bili tud popolnoma zgrešeni. Kasneje sem je srečala na drugem delu, ko je bila takisto zanič. Pravzaprav hudobna psihologinja, ki tega dela ( pomoč ljudem), sploh ne bi smela opravljati.
Pravijo, da vsak berač svojo molahko hvali. Vsak si želi spoštovanja svojega poklica, vendar ne za ceno poenostavljanja zahtevnosti drugih.
Če bi bila bogata, in bi se mi ne bilo treba preživljati z lastnim delom, bi se bila odločila za študij zgodovine, etnologije, vendar sem takrat vedela, da možnosti za zaposlitve ne bo. Se pa vsa leta ukvarjam s tem ljubiteljsko. Bi pa bila izjemno slab strojni inženir, čeprav je družba take kadre potrebovala.
Študij, ki je namenjen temu, da nekaj dokažeš, čeprav si prepričan, da tega ne boš nikoli delal , je nesramnost: najprej do sebe, ker se trpinčiš in odrekaš, do profesorjev in družbe, ki vate vlagajo napore in denar, ki bo namenoma vržen proč.
F r i n a
| frina je napisal/a: |
Bi pa bila izjemno slab strojni inženir, čeprav je družba take kadre potrebovala.
Študij, ki je namenjen temu, da nekaj dokažeš, čeprav si prepričan, da tega ne boš nikoli delal , je nesramnost: najprej do sebe, ker se trpinčiš in odrekaš, do profesorjev in družbe, ki vate vlagajo napore in denar, ki bo namenoma vržen proč. F r i n a |
Če sem zlobna, bi morala napisati, da nihče ne bi smel kupiti v trgovini niti enega izdela, preden ne obvlada Obligacijskega zakonika, da se ne bi smel spuščati v partnerske odnose, preden ne bi obvladal Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ne bi smel kupiti nobene nepremičnine brez izjave, da pozna določila Stvarnopravnega zakonika, sploh pa ne bi smel umreti, če ne pozna Zakona o dedovanju. Evo, to je minimum.
In ker temu ni tako, so sodišča zatrpana s pravdnimi postopki iz razmerja s fizičnimi osebami, ljudje se tožarijo zaradi razdelitve skupnega premoženja in zavaoljo preživljanja in vzgoje otrok, s sekirami urejajo mejne spore, koliko so jih pa smrti zapustnika, ki ni imel oporoke, tožari leta in leta. Vidite, zato pa smo narod kverulantov.
Če se najdejte v vsaj eni kategoriji, se malo ustavite in bodite veseli, da obvaladate Maillardovo reakcijo, zaradi katere sploh lahko kuhate.
In razmisilite, za katero splošno znanje boste v prihodnosti zapravili svoj čas: za plinske formule, ali za moj predlog. Če vam ne pride na misel kaka delitev celic, ko boste počeli nekatere prijetne stvari, za katere vam bo najbrž zmanjkalo časa. ![]()
F r i n a
Sporočilo je spremenil(a) frina dne 02. apr 2008 13:38:12Proxima, verjameš, da ljudji ni mogoče prepričati, da najs krbno preberejo pogodbo, dokument o prevzeti obveznosti in se o pomembnih stvareh posvetujejo z odvetnikom in notarjem. Da najemaje 200.000 € kredita, ali kupijo premoženje z isti denar, pa niti enega posveta z odvetnikom.
Da si ne dajo dopovedati, da je na uradne listine, ki pridejo s priporoko, napišejo datum, ko so prevzeli. Da naj vselej smrtno resno vzamejo vsako pošto, ki jo pošlje policija, sodišče, davkarija ( no, tu je le malo boljše), in da tudi na neumne in nepravilne navedbe odgovorijo, če ne znajo sami, pa z nekom, ki se na to spozna.
DA hranijo potrdila o plačilih in da ugovarjajo, če jih terjajo, čeprav so plačali.
Da naj vsako kaznivo dejanje obravavajo kot kriminalisti: začita mesta, fotografije, oznake, priče, sedeti za vratom policistom, ki napišejo, da ne povem kaj vse.
Da se dogovarjajo o pomembnih stvareh samo ob prisotnosti še ene priče. Da pišejo potrdila o posojenem in prejetem denarju, če se le da, z overjenim podpisom.
Da vodijo evdidenco, kaj je zanje naredil odvetnik, zahtevajo stroškovnik in račun.
In da je mera polna, imajo gornji primerki vsi volilno pravico, zalogo solz, razne Jermane, rumene časopise, ki so vsak trenutek pripravljeni popoljuvati državo in pri tem niti besede napisati o lastni odgovornosti. Tudi za nauk drugim.
F r i n a
Sporočilo je spremenil(a) frina dne 02. apr 2008 15:39:48Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
| Kaj jutri za kosilo? | Dragička |
| malo za hec | sijasaja |
| MOJ vrt | rimljanka |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |

Čarobna zelena torta

Široki rezanci la collezione na bolonjski način