Jagodni cmoki z makovim sladoledom
Če stopiš mački na rep, zacvili ...
| drejcek je napisal/a: |
Vprašaj samo sebe, kaj bi rada počela v življenju, in temu sledi. Načeloma velja, da so naravoslovno-tehnični študiji težji od družboslovnih, ampak v prvi vrsti je to odvisno od posameznika/ce.
....................................................................................................................... .......................................................................................................................
|
Popolnoma se strinjam z drejčkom in to naj ti bo vodilo na prvem mestu, poklic moraš imeti rad, ne slepi se, da si lahko uspešna v poklicu, ki je " in ", v katerem se dobi služba, tebe pa ne veseli. Točno tako, kot je zapisala marelica ( premisli, kaj bi najraje delala......... ).
Jaz sem po izobrazbi naravoslovec ( posebej pozdravljena anja27 ) in se mi zdi, da ne bi mogel živeti v svetu, ki ga ne razumem, ne razumem kako funkcionira narava, vesolje..........dopuščam možnost, da nekateri lahko. KOt sem nekje bolj za hec omenil ( mamamia ), mislim skoraj resno: nobenega ne bi spustil v kuhinjo brez predhodne preverbe znanja iz osnov fizike, kemije, biologije, anatomije ( vsaj živali ) pa še kaj bi se našlo. Kot je omenila enkrat Veri ( pa res kaj je z Veri, že nekaj časa je nisem zasledil ) zelo prav pride plinska enadžba pri ( se mi zdi ) peki peciva, da o poznavanju mehanizmih prevajanja toplote, ali recimo kemija pecilnega praška, vzhajanje testa....................niti ne govorimo.
Kakorkoli, odločitev je tvoja, in tebi bo usoda izstavila račun ( v obliki dobre službe, zadovoljstva na delu ............ , ali pa v obliki nezadovoljstva z delom............ ) zato pamet v roke, čeprav biom rekel: naj odloča srce ).
ežojOja, jaz se pa strinjam z ežojem. Znanje kemije, biologije, fizike tudi v kuhinji (in nasploh v življenju) zelo prav pride. Seveda ne nujno Maillardova reakcija, ampak tiste osnove, ki bi se jih bilo treba dobro naučiti v osnovni/srednji šoli; o osnovni kemijski sestavi živil, o bakterijski fermentaciji, o patogenih klicah, o sterilizaciji, o emulgatorjih, tudi o prevajanju toplote, o plinski enačbi, o poteku prebave itd.
Recepti so en del umetnosti, drug del pa pride s sproščenostjo pri eksperimentiranju, ki je posledica razumevanja procesov, ki se dogajajo pri kuhanju. Navsezadnje so moderni trendi v kulinariki usmerjeni prav v "molekularno kuhinjo".
Še zdaj mi je žal, da sem na Discoveryju zamudila oddajo/serijo oddaj o kemiji v kuhinji, kjer so se ukvarjali npr. s preučevanjem učinka kuhanja mesa na različnih temperaturah itd. Upam, da jo bodo še kdaj ponavljali - če ima slučajno kdo posneto (ali sneto z interneta), se pa toplo priporočam.
Res pa je tudi, da niso pomembne niti diplome, niti poklic oz. naziv, ki ga pridobiš, ampak le zadovoljstvo z delom, ki ga opravljaš. To pa ni vedno odvisno samo od zaključene izobrazbe.
Nasja
Sporočilo je spremenil(a) Nasja dne 01. apr 2008 23:13:00
Pa še to: Branko Đurić je izjavil ( ne vem sicer će je zrastlo na njegovem zeljniku ): nekome gor ( mišljeno je bilo Bog ) se moram zahvalii temu, da se lahko preživljam s delom, ki bi ga bil pripravljen opravljati tudi zastonj. To pove vse.
ežojKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
| Kaj jutri za kosilo? | Dragička |
| malo za hec | sijasaja |
| MOJ vrt | rimljanka |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |

Jagodni cmoki z makovim sladoledom

Toscanska panzanella